3. avgust 2023.3. avg 2023.
Tradicija okupljanja i sećanja
ODRŽAN DRUGI VELIKI ZAVIČAJNI SABOR U GOLOČELU

Tradicija okupljanja i sećanja

U organizaciji Mesne zajednice Goločelo i Zavičajnog udruženja “Cvetkovac” prošle subote kod spomenika i škole u ovom selu održan je Drugi veliki zavičajni sabor u čast i spomen predaka koji su se borili i živote dali za slobodu u Balkankim ratovima,
kao i u Prvom i Drugom svetskom ratu
Na mestu koje je do pre godinu dana bilo zapušteno i zakorovljeno, na proplanku iznad seoske škole na kojem se nalazi obnovljen spomenik palim borcima, okupio se narod i sveštenstvo, predstavnici lokalne vlasti, meštani koji žive u ovom kraju ali i oni koji su iz njega potekli. Okupio se oko želje i potrebe da se oduži svojim precima i sačuva sećanje na njih.

Spomenik je danas simbol Goločela, mesto okupljanja i saborovanja.
–I ove godine smo se, tačno posle godinu dana, okupili na ovom mestu koje je u našem selu sada najsvetije. A to je ni zbog čega drugog nego zbog ovog spomenika i zbog imena koja su tu upisana. Mi nemamo većih junaka od ovih naših predaka, naših pradedova i čukundedova, njih ovde blizu stotinu, koji su se borili za slobodu otadžbine, za krst časni i slobodu zlatnu. Koji su se borili za čast i ponos ne samo svoj već i svojih potomaka u Balkanskim ratovima, u Prvom i Drugom svetskom ratu. Mi smo se ovde okupili da pokažemo da se oni nisu zalud borili. I narednih godina ćemo se okupljati, nadam se u još većem broju, ovim ali i nekim drugim lepim povodima- poručio je jedan od organizatora i član Zavičajnog udruženja “Cvetkovac”, diplomirani teolog Vladimir Jović iz Koceljeve, poreklom iz Goločela.

On je dodao da “Goločeljani nisu spavali kada je reč o novim zajedničkim poduhvatima za opšte dobro sela”, te da je na temeljima starog učiteljskog stana podignuta nova zgrada koja će služiti za različite potrebe, a prevashodno za aktivnosti seljana, za druženja i okupljanja.

–Posao je bio veliki i samo zahvaljujući slozi i dobroj volji i želji naših ljudi, prijatelja, mi smo uspeli to da završimo. Zahvalio bih se svima koji su na bilo koji način doprineli izgradnji objekta i organizaciji Sabora. Verujem da će se još dugo ovim brdima razlegati pesma naše dece i da ćemo se još dugo ovde okupljati u mnogo većem broju nego što je to danas- zaključio je Jović.



O izgradnji novog objekta u selu, u školskom dvorištu, govorio je i predsednik opštine Dušan Ilinčić koji je istakao da nije bilo meštanina koji se nije odazvao pozivu da zajedničkim snagama realizuju ovaj projekat.

–Svi znamo da je još prošle godine na tom mestu bila jedna ruina koja je tu stajala decenijama, ali zahvaljujući entuzijazmu i požrtvovanosti većine građana Goločela, danas je slika potpuno drugačija. Prošle godine su organizatori bojažljivo krenuli da sređuju ovu okolinu oko spomenika kao i sam spomenik. Nadam se da će do kraja istrajati u svim svojim zamislima i da će nastaviti sa saborom, da će ovo postati jedna tradicija okupljanja i sećanja. Opština će svakako pomoći u meri u kojoj bude u prilici, kao i do sada. Podržaćemo ovu inicijativu, ovu manifestaciju, podržaćemo ovaj sabor, jer je ovo nešto što nam svima treba- poručio je Ilinčić.

Nakon služenja parastosa poginulim borcima iz ovih krajeva i polaganjem venaca na spomenik, prisutni su imali priliku da vide kulturno-umetnički program i turnir u malom fudbalu, ali i da pokažu svoju humanost i dobrovoljno daju krv. Među novim sadržajima sabora našla se izložba fotografija sa motivima ovog sela prodajnog karatkera, autorke Mirjane Jović.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa