12. oktobar 2023.12. okt 2023.
Sačijada 2023, saborovanje na diku Vladimiraca
PRVA MANIFESTACIJA UMEĆA SPREMANjA SAČA

Sačijada 2023, saborovanje na diku Vladimiraca

Ako se po jutru dan poznaje, Sačijada 2023. ima itekako budućnost. Besprekorna organizacija i 30 učesnika učinili su, uz prigodan program, da se pamti dan kada je sač okupio goste sa svih strana i manifestacijom sa budućnošću pokazao da će trajati dugo, dugo...



Humanitarni deo je dar saborovanja, Sačijada 2023 OŠ „Žika Popović“ u vidu televizora i novčane nagrade a u logistici ove manifestacije istakli su se Turistička organizacija opštine, JKP „Izvor“, Lovačko udruženje „Fazan“, Osnovna škola „Žika Popović“ i Posavotamnvska srednja škola sa Domom učenika.


Brojni sponzori koje je teško pobrojati, gastronomsko udruženje Sačijada i tim na čelu sa Lokalnom samoupravom Opštine Vladimirci, predsednikom Goranom Zarićem i čelnim čovekom SO Radom Kovačevićem učinili su sve da se rodi novi brend opštine:



Među brojnim ekipama najzapaženiji su bili tim Rajak iz Rogatice ističući da su prešli preko 200 kilometara iz Republike Srpske ali da bi prevalili i duplo više da učestvuju u ovoj čaroliji i da će opet doći. Isto su zborili i iz ekipa Mitrović iz Komirića, Kotlić iz Osečine i ekipa Vladimirčani sa željom da se okupe opet narednog leta.


- Pomogli smo i pomagaćemo da sve bude na najvišem nivou a samo okupljanje ovog leta je za poštovanje. Postajemo istinski gastronomski raj i ogroman potencijal za budućnost ovakvih manifestacija a svim učesnicima, sponzorima i posetiocima hvala što su prisustvom uveličali ovaj dan, rekao je Kovačević.



Svečano otvaranje proteklo je u nastupu malenih mažoretkinja iz Šapca, folklora COKT Jevrem Obrenović iz Šapca, violinistkinje iz Jalovika Mare Radošević, harmonikaša Uroša Kovačevića i prijatelja te tamburaša „Još po jednu“ koji su svako na svoj način ulepšali dan gastronomskog umeća u spremanju sača uz sjajan odabir muzike i dobro raspoloženje.



-Manifestacije kao što su Gudijada i Sačijada okupljaju značajan broj učesnika i posetilaca u našoj opštini. One nam govore da je potrebno da se više družimo sa prijateljima i poznanicima, da provodimo vreme zajedno. Verujem da je ovo još jedna dobra inicijativa koja je potekla od grupe meštana koji slušaju svoje prijatelje, komšije. Uvek ćemo rado ćemo podržati dobre ideje – naglasio je predsednik Opštine Vladimirci Goran Zarić.




Iako je sam plasman bio u drugom planu prvo mesto je pripalo ,,Rajak Rogatica“, drugo ,, Grujin salaš Šabac“ a treće ekipi ,,Posavotamnavska srednja škola“ Vladimirci. Najudaljenija je bila ekipa Rajak iz Rogatice, najmlađi takmičar Matija Knežević ,,Savski Vukovi“ Šabac , najstariji Milan Jovanović ,,Dedina duša“ Šabac, a najmlađa punoletna ekipa ,,Lovačka kuća Kozarica“. Sve sa pozdravom doviđenja do Sačijade 2024. godine. Da živi gastronomski, bez svake sumnje novi brend Opštine Vladimirci.




-Utisci takmičara i posetilaca su nama kao organizatorima merilo uspešnosti manifestacije. Zadovoljni smo ovogodišnjim brojem takmičarskih ekipa, kvalitetom i angažovanjem. Očekujemo da će naredne godine biti još bogatiji program, nagrade, te da će i Sačijada postati brend vladimiračkog kraja- dodao je jedan od organizatora i predstavnika Gastro udruženja „Saborovanje“ Miloš Nešić.


U ime onih koji su poneli teret organizacije, Dejana Ilića, Miloša Nešića i Gorana Đukića dobrodošlicu je poželeo i trajanje najavio Nešić sa željom da druženje protekne prijatno i iznedri trajanje na mnogaja ljeta uz zahvalnost svima na pomoći, najavljujući sledeća okupljanja, svako naredno u drugom selu Opštine Vlaidimirci.

Pažnju je privukla i zdravica glumca Dušana Simića, srpska zdravica deca nam se rađala i nek ljubav nadjača i ne bude ničega osim dečijeg plača. Tek da se ni brojni najmlađi ne zaborave a stariji ozare.




Mažoretkinje uz pesmu „Hajde da se volimo“ bile su melem za oči a folklor COKT Jevrem Obrenović dodatno podgrejao atmosferu. Sve do utančine isplanirano teklo je ko reči pesme uz isticanje organizatorske uloge gde se pridodao i Miloš Gajić.


U ime opštine i Turističke organizacije direktorka Sandra Jovišević je istakla da ovo druženje bude sve brojnije i sa učesnicima i sa gostima da se uživa u dobrom društvu i lepom vremenu. Pesma i igra uz opojne mirise obeležili su saborovanje Sačijada 2023. godine.
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa