14. decembar 2023.14. dec 2023.
Potraga za lekom
UČENICIMA OŠ MAJUR URUČENI EKOLOŠKI KALENDARI I STALAK ZA PRIKUPLjANjE PLASTIČNIH ČEPOVA

Potraga za lekom

Prikupljajući plastične čepove radimo tri veoma bitne stvari. Održavamo čistim naše životno okruženje, podstičemo reciklažu otpadnih materijala i pomažemo da se članovima udruženja Da budemo svi jednaki nabave invalidska kolica i druga pomagala. Stalci za prikupljanje čepova biće uručeni svim školama i javnim institucijama kako bi se prikupila što veća količina
Udruženje Evropski centar za ekologiju nastavilo je realizaciju aktivnosti iz Programa ekološke edukacije i informisanja dece na teritoriji grada Šapca koji je usvojio Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca.

Učenicima Osnovne škole Majur uručeni su ekološki kalendari i stalak za prikupljanje plastičnih čepova, a oni su pripremili program posvećen obeležavanju 11. decembra – Međunarodnog dana planina kao jednog od važnijih dana iz ekološkog kalendara.


Programu je prisustvovala Anđela Mladenović, dete iz udruženja Da budemo svi jednaki, predsednica UO udruženja Ana Mladenović i član NO udruženja Mirjana Savić.

- Prikupljajući plastične čepove radimo tri veoma bitne stvari. Održavamo čistim naše životno okruženje, podstičemo reciklažu otpadnih materijala i pomažemo da se članovima udruženja Da budemo svi jednaki nabave invalidska kolica i druga pomagala. Stalci za prikupljanje čepova biće uručeni svim školama i javnim institucijama kako bi se prikupila što veća količina i što brže pomoglo deci kojoj su neophodna pomagala, koja su nekad veoma skupa. Ekološki kalendari krasiće učionicu svake škole na teritoriji grada Šapca i dati motivaciju i inspiraciju nastavnicima i deci da više pažnje posvete zaštiti životne sredine, istakao je dr Dejan Pavlović, predsednik Evropskog centra za ekologiju i najavio da će udruženje nastaviti da pomaže rad Saveta na podizanju ekološke svesti dece i omladine.

Idejni tvorac ekološkog kalendara je Jozefa Jakšić koja je, kao član Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca vodila radnu grupu koja je izradila Program ekološke edukacije čiju realizaciju pomaže Grad Šabac.

Ekološki kalendari sadrže značajne datume iz oblasti ekologije i pojmove vezane za njih koje će deca obrađivati sa svojim učiteljima i nastavnicima. To će im pružiti znanje i iskustvo koje će im omogućiti zdraviji život u skladu sa prirodom, naglasila Jakšić.


Veliki broj učenika OŠ Majur učestvovao je u dosadašanjim aktivnostima Evropskog centra za ekologiju poput čišćenja divljih deponija, Festivala ekologije i aktivnostima izviđača.

Direktor škole Živan Makević zahvalio je na donaciji i istakao da bi trebalo dati podršku humanim aktivnostima udruženja.

- Učenici naše škole su pored prezentacije posvećene obeležavanju Međunarodnog dana planina prikazali i instalaciju vašara napravljenu od reciklažnih materijala, kao i figure napravljene od različitog otpada i izveli predstavu Potraga za lekom koja ukazuje na značaj čiste i nezagađene životne sredine na zdravlje ljudi.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa