28. decembar 2023.28. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

MSCI DR BRANKO VUJKOVIĆ, DIREKTOR ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLjE ŠABAC

Modernizacija i proširenje paleta usluga

Prvi prioritet je nastavak modernizacije rada naše PCR laboratorije koja je proširila paletu usluga. Proširili smo broj mikroorganizama koje detektujemo najpreciznijom mikrobiološkom dijagnostikom, kako respiratorni panel, tako i seksualno prenosive bolesti. Jako je važna detekcija HPV virusa, koji je glavni izazivač karcinoma grlića materice, ali i drugih oboljenja, i to 15 sojeva. Uz opremanje i modernizaciju rada podrazumevamo i obuku kadra. Ove godine smo zaposlili molekularnog biologa koji će dodatno osnažiti našu laboratoriju za molekularnu dijagnostiku i radiće na uvođenju i razvoju novih metoda. Kao drugi prioritet dr Vujković ističe uvođenje najmodernijeg laboratorijskog informacionog sistema Heliant koji je omogućio integraciju sa svim ustanovama zdravstvene zaštite, pre svega sa ustanovama primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Mačvanskog okruga
Zavod za javno zdravlje Šabac u odlazećoj godini obeležio je 102 godine postojanja. Direktor ustanove Msci dr Branko Vujković navodi da su u ovoj godini realizovali tri strateška prioriteta razvoja Zavoda, koji će opredeliti i dalji razvoj.

-Prvi prioritet je nastavak modernizacije rada naše PCR laboratorije koja je proširila paletu usluga. Proširili smo broj mikroorganizama koje detektujemo najpreciznijom mikrobiološkom dijagnostikom, kako respiratorni panel, tako i seksualno prenosive bolesti. Jako je važna detekcija HPV virusa, koji je glavni izazivač karcinoma grlića materice, ali i drugih oboljenja, i to 15 sojeva. Uz opremanje i modernizaciju rada podrazumevamo i obuku kadra. Ove godine smo zaposlili molekularnog biologa koji će dodatno osnažiti našu laboratoriju za molekularnu dijagnostiku i radiće na uvođenju i razvoju novih metoda.

Kao drugi prioritet dr Vujković ističe uvođenje najmodernijeg laboratorijskog informacionog sistema Heliant koji je omogućio integraciju sa svim ustanovama zdravstvene zaštite, pre svega sa ustanovama primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Mačvanskog okruga.

-Danas pacijenti iz najudaljenije ambulante iz bilo koje opštine Okruga u istom momentu kada naš ovlašćeni zaposleni verifikuju nalaz u Centru za mikrobiologiju dobiju na računaru kod svog izabranog lekara nalaz. Ranije je to slato poštom. Digitalizacijom smo omogućili da nalaz stigne značajno brže, skratili smo vreme čekanja na par dana, a u slučajevima kada nema mikroorganizma to potvrđujemo za 24 sata. Uz digitalizaciju je išlo i dodatno opremanje Centra za mikrobiologiju i sada imamo najmoderniji Vajtek aparat, investiciju vrednu pet miliona dinara, čime smo omogućili da se u istom momentu kada se izoluje mikroorganizam potvrđuje njegova osetljivost na određene vrste antibiotika. Aparat je integrisan sa našim laboratorijskim informacionim sistemom i nalaz se vraća izabranom lekaru. Opšta bolnica Šabac i infektivno odeljenje, takođe na svojim računarima, imaju dostupan set usluga koje mi radimo i dovoljno je da obeleže šta nekom od ležećih pacijenata treba da se uradi dodatno od analiza i naši zaposleni to vide, obrade uzorak i odmah verifikuju nalaz u sistemu, navodi dr Vujković.

Dodatnim proširenjem usluga koje radi mikrobiološka laboratorija ZZJZ Šabac omogućićemo da nijedan uzorak ne mora da se šalje van teritorije Šapca na analizu. Naš sagovornik ističe da Centar za mikrobiologiju može da parira srodnim centrima na celom Balkanu.


-Da bi naši epidemiolozi iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobro radili svoj posao moraju da imaju brzu i preciznu mikrobiološku dijagnostiku, što je važno za pravovremeno preveniranje i sprečavanje epidemija. Mi radimo i molekularnu dijagnostiku za Kolubarski okrug, kao i standardnu mikrobiološku za sve ono zašta oni nemaju kapacitete, kaže dr Vujković.

Foto: "Glas Podrinja"


Kao jedan od postavljenih prioriteta jeste i modernizacija monitoringa kvaliteta vazduha.

-Kada je vazduh jako zagađen, što je posebno slučaj zimi, i zdrave osobe koje duže borave napolju će imati respiratorne tegobe, a pogotovu one koji imaju kardiovaskularna ili respiratorna oboljenja. Mi kao ustanova pokušavamo da utičemo na menjanje svesti i građana, ali i da ukažemo na izvore zagađenja. Uvođenjem automatske merne stanice, ali i proširenjem monitoringa sa poluautomatskim mernim stanicama u urbanim zonama (Benska Bara i MZ Jevremova) moći ćemo da vidimo kako individualna ložišta tokom grejne sezone utiču na broj PM čestica i čađi. Verujemo da će lokalna samouprava raditi na dodatnoj gasifikaciji zona koje nemaju grejanje na gas, jer to je jako važna mera u smanjenju zagađenja vazduha od strane individualnih ložišta. Takođe, automatski monitoring je pokazao da imamo dodatna pogoršanja kvaliteta vazduha i kada je veća koncentracija vozila u gradu. Industrijskom zagađenju je dat dominatan značaj od strane nevladinih organizacija, ali su važni i drugi faktori. Uvođenjem automatskog monitoringa kvaliteta vazduha omogućili smo svima da u realnom vremenu dobiju jasne zdravstvene preporuke kako da se ponašaju u uslovima pogoršanja kvaliteat vazduha. Instaliranjem aplikacije „Čuvar zdravlja 2021“, koja je integrisana sa automatskom mernom stanicom, dobijaće u realnom vremenu obaveštenja, a poslednje ažuriranje je omogućilo i odabir satnice kada notifikacija da stiže, navodi dr Vujković.

Nagrađivani i ove godine
ZZJZ Šabac ove godine je dobio i nekoliko važnih nagrada. Poslednja u nizu je Oskar kvaliteta koju smo, za liderstvo, procese i tehnologije i rezulate poslovanja u kategoriji za male i srednje organizacije, u okviru konkursa za Nacionalu nagradu za poslovnu izuzetnost Srbije, dobili od Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost.
-Meni najdraža nagrada ove godine svakako je nagrada udruženja „Roditelj“ za podršku kampanji „HPV NE“. Nagradu smo dobili za rezultate u promociju i vakcinaciji protiv Humanog papiloma virusa. Ipak, ja nisam zadovoljan rezultatima zbog toga što roditelji ne koriste ovo najbolje oružje protiv karcinoma grlića materice, ali i drugih maligniteta, navodi dr Branko Vujković.


Sledeće godine planiraju, pre svega, dalju modernizaciju Laboratorije za molekularnu dijagnostiku. Pored proširenja palete mikroorganizama koje će detektovati na panelu za seksualno prenosive bolesti i na respiratornom panelu, uvešće gastrintestivni panel, što će praktično značiti da će za 24 sata znati šta je izazivač npr. epidemije dijareje.

Foto: "Glas Podrinja"


-Jako brzo ćemo uvesti PCR dijagnostiku trombofilije, što je od velike važnosti za prevenciju neželjenih događaja u trudnoći, ali naravno i za praćenje ovih skrivenih poremećaja koagulacije. Uzorci su do sada rađeni u privatnim laboratorijama ili kliničkim centrima. Planiramo i da našu molekularnu dijagnostiku uvede i Centar za higijenu primenom PCR dijagnostike u hrani, za potvrđivanje mikrobioloških uzročnika kontaminacije hrane, odnosno nastanka intoksikacija i toksiinfekcija putem hrane. Tako će se uzročnici trovanja utvrđivati direktno iz hrane, kaže dr Vujković.

Pored svega navedenog, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti će i dalje raditi na svim važnim poslovima promociji vakcinacije, kao i praćenju epidemiološke situacije na celom okrugu.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa