28. decembar 2023.28. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD PROSLAVIO 60. ROĐENDAN

Svaki izazov se može savladati

U Centru za stručno usavršavanje (CSU) Centar za socijalni rad (CSR), proteklog petka obeležio je 60. rođendan. Bila je to prilika da se prisutni podsete kako se ova ustanova socijalne zaštite razvijala u proteklih šest decenija.

- Naša ustanova danas ima pet službi, 118 zaposlenih, od kojih 52 stručna radnika. U početku je radilo jedanaest zaposlenih, ali se Centar razvijao u skladu sa društvenim potrebama, kao i potrebama porodice i pojedinaca. Danas kroz tri službe Centar sporovodi javna ovlašćenja u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti. Imamo domski smeštaj – ustanovu za decu i mlade i Službu za lokalna prava i usluge kroz koju grad Šabac sprovodi svoju socijalnu politiku. Da je ta socijalna politika odgovorna u gradu Šapcu govori činjenica da danas imamo dvanaest usluga i 6 prava, kaže direktorka Biljana Mrkonjić.

Usluge socijalne zaštite koje pruža CSR Šabac, podeljene su u sledeće grupe: usluge procene i planiranja: dnevne usluge u zajednici – dnevni boravak; pomoć u kući; svratište i druge usluge koje podržavaju boravak korisnika u porodici i neposrednom okruženju; usluge podrške za samostalan život – stanovanje uz podršku; personalna asistencija; obuka za samostalni život i druge vrste podrške neophodne za aktivno učešće korisnika u društvu; savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge – intenzivne usluge podrške porodici koja je u krizi; savetovanje i podrška roditelja, hranitelja i usvojitelja; podrška porodici koja se stara o svom detetu ili odraslom članu porodice sa smetnjama u razvoju; održavanje porodičnih odnosa i ponovno spajanje porodice; savetovanje i podrška u slučajevima nasilja; porodična terapija; medijacija; SOS telefoni; aktivacija i druge savetodavne i edukativne usluge i aktivnosti; usluge smeštaja – smeštaj u srodničku, hraniteljsku ili drugu porodicu za odrasle i starije; domski smeštaj; smeštaj u prihvatilište i druge vrste smeštaja.



Prema rečima pedagoga Vesne Dimitrijević, rukovodioca Službe za zaštitu dece i mladih, ovo je značajan jubilej za sve koji rade i koji su radili u CSR.

- Svako od nas je dao i daje svoj doprinos radu i razvoju Centra, koji je važna karika u društvu. Posao koji radimo je kompleksan i odgovoran, iznad svega, human. Mi znamo sa kakvim se situacijama svakodnevno suočavamo, teškim, ponekad se čini i nerešivim, ali naša humanost i vera da se svaki izazov može i mora savladati daje nam snagu da zajedno sa našim korisnicima idemo ka putu rešenja.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa