7. mart 2024.7. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Samostalna izložba Jelisavete i Marije, „Enduro“ u Kulturnom centru Šabac

Trka je kao lutrija, igra na sreću

Kao što sam naziv izložbe sugeriše, omaž je Daljinskom jahanju (Endurance), takmičenju u izdržljivosti konja i jahača. Postavka otvorena do 15. marta u Galeriji Kulturnog centra
Samostalna izložba crteža i slika pod nazivom „Enduro“, slikarki Jelisavete Petričić i Marije Kuruzović pod nazivom „Enduro“ dostupna je za javnost do 15. marta u Galeriji Kulturnog centra u Šapcu.
Kroz motive kauboja, konja, trka glaopera prenete su lične impresije i osećanja dve mlade slikarke. Kao što sam naziv izložbe sugeriše, omaž je Daljinskom jahanju (Endurance), takmičenju u izdržljivosti konja i jahača na kom se testira usklađenost brzine i izdržljivosti.

Foto: "Glas Podrinja"


Autorke tvrde da je „Trka kao lutrija, igra na sreću.“, jer godine spremanja i obuke za dva minuta pozornice, ali samo izuzetni trkači pune tribine.

Marija Kuruzović rođena je 2001. godine u Beogradu gde je završila Srednju školu za dizajn, a trenutno je na četvtoj godini Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je izlagala dva puta samostalno i više puta na grupnim izložbama.


-Postoje dva senzibiliteta, dve različite staze koje su slične u motivu i pristupu, a razlikuju se u početnoj ideji i emociji. Sa jedne strane Jelisaveta prikazuje svoju utopijsku atmosferu gde su akteri prinuđeni da podnose surove, nepoznate i istovremeno idilične predele, dok je kod Marije akcenat na samom motivu trke kao metaforičnog momenta, ne na ishodu – navodi se u tumačenju postavke.

Jelisaveta Petričić, rođena je 2001. godine u Loznici i na završnoj je godini osnovnih akademskih studija u klasi profesora Milivoja Pavlovića. Do sada je imala više grupnih izložbi i jednu samostalnu.


Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa