14. mart 2024.14. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ODSEKU ZA POLjOPRIVREDNO-POSLOVNE STUDIJE ŠABAC

Putovanje kroz geopark Đerdap

Izložba fotografija “Geopark Đerdap - putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji“, otvorena je u prostorijama Odseka za poljoprivredno-poslovne studije Akademije strukovnih studija Šabac. Izložbu realizuju JP “Nacionalni park Đerdap“ i Odsek za poljoprivredno-poslovne studije.

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana.

Foto: "Glas Podrinja"


-Srbija je prelepa zemlja i svaki deo Srbije ima neke svoje lepote. Mi mislimo da je Istočna Srbija i Đerdap jedan od najlepših delova Srbije, pa i Evrope. Život u našem kraju traje 10 milenijuma bez prekida. Naša izložba jeste putovanje kroz prvi i, za sada, jedini geopark u Srbiji, ali i putovanje kroz vreme. Zbog obilja prirodnih vrednosti još su stari Lepenci živeli u našem kraju, zatim su došli Rimljani, pa posle toga srednji vek, bilo je Ugara, Srba, Đerdap je bio sjajno mesto gde su se ljudi borili za prevlast između Istoka i Zapada. Onaj ko je imao Đerdap mogao je da putuje i na jednu i na drugu stranu. Svi koji vide ovu izložbu proveriće istinitost reči Plinija Mlađeg “Veličanstveno je stajati na obali Dunava“ jer i posle 2000 godina to je isto tako, rekla je Jelena Bujdić Krečković iz JP “Nacionalni park Đerdap.

Dr Milan Glišić pomoćnik predsednika Akademije za razvoj i saradnju sa privredom istakao je da je izložba od velikog značaja, pre svega, za njihove studente, ali i za srednjoškolce.

Foto: "Glas Podrinja"


-Naše kolege iz JP “Nacionalni park Đerdap“ omogućile su nam da naši studenti imaju priliku da bar na ovaj način uživaju u pogledu na prelepi Đerdap. Mnogi od nas nisu imali priliku da posete ovo mesto, tako da je ovo izuzetna promocija geoparka, a takođe i promocija prirodnih lepota naše zemlje generalno, kao i potrebe da se ta priroda sačuva i zaštiti. Nadam se da će ova izložba kod posetilaca probuditi želju da posete Nacionalni park Đerdap. Iako su fotografije impresivne ništa ne može da zameni iskustvo koje pruža odlazak tamo, rekao je Glišić.

Sanja Đurđević iz JP „Nacionalni park Đerdap“ navela je da su na fotografijama prikazani najdostupniji objekti geološkog, prirodnog i kulurnog nasleđa koji se mogu obići u geoparku Đerdap

Foto: "Glas Podrinja"


-Jedna od osnovnih aktivnosti u geoparku jeste i povećanje vidljivosti i promotivne aktivnosti. Ova izložba i ima za cilj da širu janost upozna sa nekim osnovnim vrednostima i da bude pozivnica da se ovo područje poseti, rekla je Đurđevićeva.

Foto: "Glas Podrinja"


Svečano otvaranje izložbe počelo je intoniranjem himne. Nakon toga prisutnima su se obratili predstavnici rukovodstva Akademije strukovnih sudija Šabac, predstavnici upravitelja i rukovodstva geoparka “Đerdap“, koji su održali kraće predavanje. Po završetku predavanja učenici Muzičke škole “Mihailo Vukdragović“ izveli su kratak muzički program.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa