4. april 2024.4. apr 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODUZIMANjE VOZILA ZA NAJTEŽE PREKRŠAJE U PRAKSI

Savesni vozači nemaju razloga za brigu

Vozilo se privremeno oduzima samo u slučaju kada policijski službenik kod navedenih prekršaja prilikom kontole utvrdi da je vozač u poslednje dve godine već pravosnažno prekršajno kažnjavan za najteže prekršaje
Od početka primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Šapca Policija je privremeno oduzela tri vozila. Postupci protiv tri vozača traju pred Prekršajnim sudom, kako bi se utvrdilo da li će im vozila biti vraćena ili trajno oduzeta.

Ukupno je 18 prekršaja za koje Policija privremeno oduzima vozilo


Ukupno je 18 prekršaja za koje Policija privremeno oduzima vozilo: vožnja pod dejstvom alkohola u
količini od 1,20 promila, vožnja bez izdate vozačke dozvole, vožnja nakon što je vozačka dozvola oduzeta, preticanje kolone vozila preko pune linije, upravljanje vozilom dok traje zaštitna mera, upravljanje vozilom u naselju gde je brzina prekoračena više od 70 kilometara na sat od propisane, ili više od 80 kilometara van naselja, ili 60 kilometara na satu u zoni škole, vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja, prolazak kroz najmanje dva crvena svetla u roku od 10 minuta, prevoz deteta mlađeg od 12 godina na sedštu vozača ili na mestu koje nije predviđeno za sedenje, vožnja noću na neosvetljenom putu bez uključenih svetala, preticanje vozila koje se zaustavilo da propusti pešaka na pešačkom, preticanje ili nepropuštanje vozila pod pratnjom i odbijanje alkotestiranja ili testiranja na drogu.

Foto: Glas Podrinja, Ana Pantelić Negovanović, portparol Prekršajnog suda u Šapcu


Kako objašnjava Ana Pantelić Negovanović, portparol Prekršajnog suda u Šapcu, vozilo se privremeno oduzima samo u slučaju kada policijski službenik kod navedenih prekršaja prilikom kontole utvrdi da je vozač u poslednje dve godine već pravosnažno prekršajno kažnjavan za najteže prekršaje.

-Kada ima ranije evidenciju za prekršaje, ali oni nisu najteži, vozilo se ne oduzima. Ukoliko utvrdi da je tokom poslednje dve godine vozač pravosnažno osuđivan za neke od najtežih prekršaja policijski službenik privremeno oduzima vozilo, izdaje potvrdu i može ga policajac odvsti na depo, ili pozvati „pauk“ vozilo i to se radi na licu mesta. Vozilo je privremeno oduzeto sve do okončanja prekršajnog postupka. Tokom postupka izvode se dokazi da se utvrdi da li je prekršaj zaista učinjen, proverava se da li je vozač pravosnažno kažnjen u poslednje dve godine i utvrđuju se sve bitne činjenice i okolnosti za postojanje bića prekršaja. Može da se desi da jeste učinjen neki od najtežih prekršaja i da vozač jeste kažnjavan u poslednje dve godine, ali da postoje okolnosti zbog kojih vozilo neće biti trajno oduzeto. Sud je taj koji odlučuje da li će vozilo biti trajno oduzeto, navodi Ana Pantelić Negovanović.

Izmene Zakona su i išle u pravcu vozača koji su „nepopravljivi“. Najveće primedbe građana jesu na to da niko nema pravo da im oduzme privatnu svojinu


Držanje okrivljenog pred sudom takođe pokazuje da li se može uticati na njega da neće više vršiti prekršaje i da li će mu vozilo biti vraćeno ili trajno oduzeto. Kazna je pre svega predviđena za osobe koje su više puta kažnjavane i na njih ne utiču ni visoke novčane kazne, ni kazne zatvora.

-Ovde je jako bitna generalna prevencija i da se utiče na vozače kako ne bi vršili najteže prekršaje koji nose i najveće posledice. Nema važnosti u čijem vlasništvu je vozilo čiji vozač je zatečen u ovakvoj situaciji. Policijski službenik vozilo privremeno oduzima bez obzira na to ko je vlasnik. Vozači treba da znaju sa kakvim sankcijama će se suočiti ukoliko konstantno ponavljaju najteže prekršaje. Savesni vozači nekaju nikakav razlog da brinu. Svakome može da se desi trenutak nepažnje, ali zbog takvih stvari se ne oduzimaju vozila, navodi naša sagovornica.

Izmene Zakona su i išle u pravcu vozača koji su „nepopravljivi“. Najveće primedbe građana jesu na to da niko nema pravo da im oduzme privatnu svojinu.

Ovde je jako bitna generalna prevencija i da se utiče na vozače kako ne bi vršili najteže prekršaje koji nose i najveće posledice


-Po Zakonu o prekršajima automobil se u ovom slučaju smatra predmetom koji je upotrebljen za činjenje prekršaja i on se može oduzeti. Zakon dozvoljava mogućnost da se bilo koji predmet prekršaja oduzme. Na automobil se ovde gleda kao na bilo kojim predmet kojim se neko može povrediti, pojašnjava Ana Pantelić Negovanović.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa