Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
КОНЦЕРТ У СПОРТСКОЈ ХАЛИ „ЗОРКА“
ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ КОСТЕ АБРАШЕВИЋА

Играли за опстанак кола

Шабачки “Абрашевић” угостио заједнички концерт “Абрашевића” Србије. Гости из Крагујевца, Бачке Паланке и Смедеревске Паланке. “Абрашевићи” због финансијске ситуације брину за опстанак
Поводом 120 година од смрти Косте Абрашевића, КУД „Абрашевић“ Шабац организовао је у Спортској хали „Зорка“ заједнички концерт „Абрашевића“ Србије: „Плови, плови, моја лађо!“
Пред шабачком публиком су наступила културно- уметничка друштва под именом „Абрашевић“ из Крагујевца, Бачке и Смедеревске Паланке и домаћин из Шапца.
Како је истакао председник УО шабачког „Абрашевића“ др Драган Миловановић, после дуго времена, шабачко кутурно-уметничко друштво окупило још неколико Друштава која носе исто име.
- УНЕСЦО је коло као националну игру Србије уврстио у нематеријална културна добра човечанства, али однос локалних власти и државе према аматеризму је за нас незадовољавајућ и ми смо одлучили да направимо асоцијацију „Абрашевића“ која ће на себе да преузме одговорност за очување кола. Ми смо позвали сва кутурно-уметничка друштва са именом Косте Абрашевића, јер је он Шапчанин, истина, рођен у Охриду као Коста Христић, али је по оцу чији је надимак био Абраш добио презиме. Живео 19 година сахрањен је у Шапцу, и ми се сматрамо јединим аутохтоним заступницима његовог имена - поручио је др Миловановић.
Уметнички руководилац извођачког састава из Центра традицоналне културе и уметности „Коста Абрашевић“ Бачка Паланка Дарко Максимовић задовољан је што се породица „Абрашевића“ поново окупља. Основани су 1976. године, броје 300 чланова, а међу бројним секцијама имају фолклорни ансамбл, дечије групе, народни оркестар и балетску дечију групу.
- И раније смо били гости Шапца и увек смо били лепо дочекани, тако да је ово само наставак успешне сарадње. Најбоља сарадња и концентрација „Абрашевића“ је управо у Србији, где нека друштва постоје преко 100 година под тим називом који их чини препознатљивим. Наш „Абрашевић“ 42 године носи то име и нема тенденције, ни жеље за променом, мада су се префикси друштва током година мењали - од радничког, до градског и сада Центра за традиционалну културу и уметност - истакао је Максимовић.
Проблем им, као и свима, представљају финансије, због чега страхују за опстанак. Од локалне самоуправе добијају 200 хиљада на годишњем нивоу, а само трошкови струје износе 400 хиљада динара.
Директорка Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ Крагујевац Зорица Милошевић истакла је да се као градска установа културе финансирају из локалног буџета. Основани су 1905. године и са шабачким су један од најстаријих „Абрашевића“ у земљи. У саставу имају школу народних игара, дечији, омладински и први извођачки ансамбл.
-Циљ нам је неговање и очување традиције нашег народа, јер знамо да језик, традиција и обичаји чине идентитет једног народа. Коло је од изузетног значаја, јер одређује наш културни идентитет. Ово је наш покушај да се састану бар пет друштава и да се одреди стратегија како наступити даље и како се борити да се културно-уметничка друштва одрже. Ситуација у целој земљи је тешка и нормално је да се то одражава и на културно- уметничка друштва. Ми смо у специфичној ситуацији у односу на друге, град нам помаже, имамо буџет, стално запослене и то је пристојна сума за плате, средства за текуће одржавање, набавку ношње, нове кореографије - објашњава Милошевићева.
Уметнички руководилац КУД „Абрашевић“ Смедеревска Паланка, основаног 1905. године, Бојан Антић истакао је значај таквих сусрета за оснаживање и међусобно зближавање породице друштава „Абрашевић“.
- Повод окупљања је да укажемо на велики значај Косте Абрашевића и да се присетимо њега и његовог живота на 120. годину од његове смрти. Имамо сарадњу са свим друштвима која носе име Косте Абрашевића и трудимо се да то подигнемо на виши ниво, чак и формално, и тај однос је увек приснији од односа са осталим друштвима која не носе то име. Трудимо се да развијамо културу и уметност, пре свега нашег краја, а онда и читаве Србије - навео је Антић.
Посета Костином гробу
Лоше време пореметило је скоро све планове које су организатори концерта и дружења „Абрашевића“ имали. Ипак, између два пљуска делегације свих присутних Друштава посетили су гроб младог песника Косте Абрашевића и положили цвеће. Такође, обишли су и зграду на којој стоји табла и где пише да је у тој кући живео, радио и умро Коста Абрашевић.
Остаје жал што гости нису могли да обиђу град и увере се у све његове лепоте. Али, има времена – неком другом приликом.

Асоцијација „Абрашевића“
На радном састанку, који је одржан пре почетка концерта, руководства „Абрашевића“ разговарала су о актуелном стању у аматерским друштвима у Србији која носе заједничко име, о очувању српског кола као нематеријалне културне баштине човечанства али и о све болнијим начинима финансирања која нису законски регулисана па су Друштва препуштена сама себи да се довијају како знају и умеју.
Покренута је иницијатива да се формира Асоцијација „Абрашевића“, којих у Србији има шеснаест, а која би требала да се избори за бољи статус ових културно-уметничких друштава, пре свега код ресорног министарства али и код локалних самоуправа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa