Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
Прва црква крајпуташица
МАЧВА

Прва црква крајпуташица

У атару Авлије мачванског села Клења, испред једног хектара њиве сестара Драгиње, Мирјане, Љиљане, Биљане и Снежане, који им је поклонио отац Илија Ђурић, протојереј-ставрофор, недавно је “никла” црква “крајпуташица”, посвећена Светом Трифуну ( заштитник виноградара). Сестре су ове године ту садиле малине, а црквицу, “коцкастог” облика, димензија два са два метра од чврстог материјала ( цигла и бетон), на чијем врху је велики крст саградио је њихов отац, који је од недавно у заслуженој пензији. Илија је изузетно предузимљив и побожан човек. Има укупно седморо деце и 22 унучета, а његовом заслугом изграђена је велика богомоља у Малом Мокром Лугу, где је и службовао, као старешина исте. Предходно је радио у Ивошевцима, код Книна. Био је у једном селу близу Бијељине,а десетак година провео као свештеник у Бенковцу.
“Крајпуташица” се налази, крај макадамског пута Клење-Глоговац. Ту често свраћају пролазници, да се помоле Богу, а узгред оставе нешто ситног новца.
- Оваквих црквица има доста у Грчкој, где мој брат често летује и одакле је и “понео” идеју. У четири угла бетонираног простора око црквице, засадио је четири чемпреса. Његова деца су данас лекари, професори, угоститељи, а ћерка Марија Вучковић је академски сликар. Урадила је и два мозаика за крајпуташицу. Први је посвећен Архангелу Михаилу, а други Светом Јовану Богослову. Ситан новац који су пролазници остављали употребио сам недавно за куповину сваћа, фитиља и уља, уствари свега што је потребно за овакву цркви. Приликом паљења, свеће сам посветио баш за здравље и берићет људи који овуда пролазе и остављају новац, каже Марко Ђурић, један од тројице браће Ђурића, који живи у непосредној близини ове необичне богомоље.
Недалеко је и колеба Ђурића, а Марко каже да је његов брат у младости овде чувао овце.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa