Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
Није свеједно шта остављамо  будућим генерацијама
ДАНИЕЛА ЛОВРИН ГАВРИЛОВИЋ о постројењу за прећишћавање отпадних вода:

Није свеједно шта остављамо будућим генерацијама

Постројење значајно доприноси и стварању позитивног привредног окружења и стимулише инвестирање у наш Град. Сви привредни субјекти који послују на територији Града, и који желе да послују, морају да поштују законе из области екологије и да отпадне воде које настану у технолошком процесу пречишћавају на адекватан начин
Град Шабац један је од првих у Србији који је добио постројење за пречишћавање отпадних вода. На тај начин заокружен је систем одвођења и пречишћавања вода у овом подручју. Директорка ЈКП „Водовод“ Шабац Даниела Ловрин Гавриловић, истакла је да постројење успешно функционише од средине 2016. године. Најпре у пробном раду, а од 2017. је формално, одлуком Скупштине града предато Водоводу на управљање.
Како систем функционише и које су његове предности?
- Постројење је изузетно значајан објекат за наш град. Годишње пречисти око 3,5 милиона кубика отпадне воде . Вода која се после процеса прераде испушта у Саву, чистија је од реке и до 40 %. Технолошки процес прераде отпадних вода функционише без икаквих проблема. Задовољавамо апсолутно све параметре дефинисане пројектом, а у последњих неколико месеци, с обзиром на то да имамо веће искуство у раду, значајно смо унапредили процес. Привилегија је живети у граду који има уређен систем пречишћавања отпадних вода. Грађанима шаљемо јасну поруку да бринемо о њиховом здрављу и да нам није свеједно какве природне ресурсе, пре свега мислим на воду и земљиште, остављамо будућим генерацијама.
Постројење значајно доприноси и стварању позитивног привредног окружења и стимулише инвестирање у наш град. Сви привредни субјекти који послују на територији Града, и који желе да послују, морају да поштују законе из области екологије и да отпадне воде које настану у технолошком процесу пречишћавају на адекватан начин. То значи да би требало да издвоје огромна средства за изградњу сопствених постројења за пречишћавање отпадних вода. Чињеница да Шабац има постројење, даје им могућност да само кроз предтретман, отпадне воде сведу на ниво прихватљив за испуштање у општи систем одвођења отпадних вода, и тако значајно смање трошкове.
На који начин је решен проблем муља?
- Једини проблем са којим смо се суочили у претходне три године, колико ради постројење, је проблем збрињавања муља који настане у процесу прераде отпадних вода. Наиме, Главним пројектом је предвиђено да се муљ са шабачког постројења депонује на Регионалну депонију. Међутим владајуће структуре у Сремској Митровици то не дозвољавају, а држава их нажалост, у томе подржава. Додатно компликује ситуацију чињеница да држава не зна шта да ради са муљем. Не постоји државна стратегија у овој области. Међутим, без обзира на све отежавајуће околности, нисмо тражили кривца, већ решење за проблем. Оператер који преузима муљ са постројења извози га у Мађарску. Дакле, тренутно, имамо решење, али остаје отворено питање и обавеза доношења државне стратегије у овој области, тим пре што ће у наредном периоду многи градови ући у процес изградње постројења за пречишћавање отпадних вода.
Колико оваквих система тренутно има у Србији?
- Шабац је тренутно један од три града у Србији који има постројење за пречишћавање отпадних вода, које функционише на завидном нивоу. На тај начин, заокружили смо систем одвођења и отпадних вода. С обзиром на чињеницу да су многи градови у Србији у процесу изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, као пример добре праксе, често смо домаћини заинтересованим колегама из целе Србије и радо им преносимо наша искуства.
Пројекат има три фазе у које ће Европска Унија, Република Србија и град Шабац уложити око 18 милиона евра. Докле се стигло са реализацијом?
- ЕУ уложила је средства за изградњу прве фазе постројења. Остала је обавеза државе и Града да изграде другу фазу, линију муља. То нам предстоји у наредном периоду. Град је Одлуком о буџету определио 150 милиона динара за реализацију друге фазе, али је држава уместо 150 милиона , колико је била обавезна да издвоји, определила само 30 милиона. Тренутно тражимо техничко решење да у оквиру значајно мање опредељених средстава изградимо линију муља, и тако заокружимо процес прераде отпадних вода. Сигурна сам да ћемо у томе успети.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa