Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
Са ублажавањем мера  попустила и дисциплина
САОПШТЕЊЕ

Са ублажавањем мера попустила и дисциплина

Према подацима добијеним од Завода за јавно здравље Шабац, у периоду од 17. маја до 23. маја, на подручју Мачванског управног округа, од 848 тестираних лица, број позитивних је 148, са 102 контакта. Од петка 21. маја до понедељка 24. маја контролисан је 981 објекат, у надзору је учествовало 56 инспектора, а у 21 надзор утврђене су неправилности у вези противепидемијских мера
У складу са изменом Наредбе министра здравља од 15. маја и Инструкцијом Генералног секретаријата Владе Републике Србије, на основу закљчка Кризног штаба наложено је да начелници Управних округа у сарадњи са руководиоцем санитарне инспекције и руководиоцем комуналне инспекције односно милиције ускладе планове рада, како би се људски ресурси ових служби рационално користили. Ситуација са Корона вирусом траје дуже од годину дана, па је с тим у вези осетно видљив попуштање дисциплине у погледу поштовања противпандемијских мера, посебно након њиховог ублажавања од стране Кризног штаба.

Појачан координисани надзор усмерен је ка објектима и делатностима које су препознате као епидемиолошки ризици и то: окупљања на спортским, културним догађајима, прославама, свадбама, приватним, професионалним, стручним, пословним и едукативним скуповима; угоститељски објекти; тржни центри и трговински ланци. Поступа се и по пријавама и представкама грађана.

С обзиром на врсту окупљања и очекиване ризике по безбедност инспектора односно комуналних милиционара, потребна је континуирана подршка и сарадња са припадницима МУП-а.

И даље се апелује на све наше грађане да се придржавају прописаних мера, а инспекцијске контроле су настављене на подручју Републике Србије и Мачванског управног округа.

Према подацима добијеним од Завода за јавно здравље Шабац, у периоду од 17. маја до 23. маја, на подручју Мачванског управног округа, од 848 тестираних лица, број позитивних је 148, са 102 контакта.
Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневнoј комуникацији са руководством градова и општина са подручја Управног округа, а у контроле су,на основу закључка Кризног штаба, укључени расположиви људски и материјални ресурси.

Извештаји о броју контролисаних субјеката, неправилностима које се током контрола уоче, броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу. Инспектори су током надзора одговорно поступали.

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише, чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине /. Уколико лица која се представљају као инспектори одмах не покажу своју легитимацију, сматра се да то лице није у службеном надзору. Ако лица која јесу инспектори, а не желе да се представе, овакво понашање представља и обележје кривичног дела.

Од петка 21. маја до понедељка 24. маја контролисан је 981 објекат, у надзору је учествовало 56 инспектора, а у 21 надзор утврђене су неправилности у вези противепидемијских мера. Као неправилности које су утврђене у надзору противепидемијских мера наводе се лична заштитна опрема корисника, ограничено радно време, лична заштитна опрема запослених и дезобаријера. Инспектори су у складу са законским овлашћењима предузели мере према контролисаним субјектима код којих су утврђене неправилности у спровођењу противепидемијских мера. Према субјектима код којих су утврђене неправилности изречене су законом прописане мере. Донета су два прекршајна налога од по 150.000 динара, изречена је једна мера забране коришћења простора и поднет је један захтев судији за прекршаје.

Од 19.марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Пречишћен текст нове Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид-19 може се прочитати на сајту Центра за Ковид мере.

Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs

Сви заинтересовани могу поставити и питање за сваку недоумицу, а сва питања и одговори биће објављени.

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера, пресудну улогу игра процес вакцинације грађана, који се спроводи у појачаном интензитету. У свим локалним самоуправама Мачванског управног округа организују се вакцинални пунктови на којима се грађани вакцинишу без претходног пријављивања и у месту становања. Одзив грађана је све већи, што охрабрује.

У Србији је од 21. маја започела кампања за вакцинацију младих против Корона вируса, а на конференцији која је тим поводом одржана у Београду премијерка Ана Брнабић је позвала све,а посебно младе да приме вакцину, како би се што пре вратили нормалном животу.

Вакцинацију као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид -19.промовишу и медији у својим емисијама и свакодневним саопштењима.

Апелује се на све грађане да и надаље поштују наложене епидемијске мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила довољан број вакцина и могућност избора вакцине. Једино масовном вакцинацијом можемо заштитити наше становништво од вируса Ковид-19.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

14. октобар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa