Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

Посета и санација гробног места др Милана Новаковића

Сећање на лик и дело великог лекара

Лекар који је одабрао Шабац. Надређени Лази Лазаревићу. Полагање венаца и договор о санацији гробног места. Споменик склон паду. Повратак у првобитно стање у најкраћем року
Мај месец 2021. године је месец у коме се навршава тачно век и по од када је др Милан Новаковић у Бечу стекао лекарску диплому 1871. године. Рођен је на територији ондашње Аустроугарске, међутим по завршетку Медицинског факултета у Бечу одлучио је да се врати у Србију. Краћи временски период, две године, радио је у Аранђеловцу, а потом дошао у Шабац где је градио професионалну каријеру, свој живот и на крају, 1899. године, у нашем граду пронашао и вечно почивалиште. Сахрањен је на Доњошорском гробљу.
Био је управник прве шабачке модерне болнице, оне која се налазила у згради Међуопштинског историјског архива, на том месту је наследио др Антонија Гродера, активно је учествовао у изградњи модерне српске државе у том периоду. Учествовао је у другом Српско-Турском рату као командир санитета, а потчињени му је био Лаза Лазаревић, касније такође лекар и свим познати суграђанин.
У Међуопштинском историјском архиву у Шапцу, међу вредним документима, налази се и оригинална диплома др Милана Новаковића са студија медицине у Бечу, а која је у установу стигла средином прошлог века као поклон госпође Соковић.
Венац на споменик знаменитом суграђанину из претпрошлог века положили су представници Града, Опште болнице и Међуопштинског историјског архива.

Био је управник прве шабачке модерне болнице. Учествовао је у другом Српско-Турском рату као командир санитета, а потчињени му је био Лаза Лазаревић. У Међуопштинском историјском архиву у Шапцу. налази се и оригинална диплома др Милана Новаковића са студија медицине у Бечу


-Лик и дело др Новаковића су први повод због којег му одајемо почаст, а други разлог наше посете његовом гробном месту је лоше стање у коме се налази споменик. Приметно је склон паду и на сугестију наших суграђана одлучили смо, у договору са ЈКП “Стари град”, да се изврши санација. Поштујући баштину, традицију, наше знамените суграђане утиремо пут за нове генерације, јер Шабац јесте и биће град будућности - рекао је члан Градског већа задужен за културу Мирољуб Мијушковић.
Мара Ковачевић, бака шабачког глумца Слободана Деспотовића, имала је част да као девојчица упозна др Новаковића. Причу о њему пренела је на наредне генерације, те је њен унук посећивао гробно место посматрајући како га сурово нагриза зуб времена.
-Долазила је пре мене и моја покојна сестра. Ово је било једно усамљено место, некада се ту налазила и ограда која је нестала. Нико није водио рачуна о овом гробном месту и треба похвалити сваку предузету меру које ће допринети да се име др Милана Новаковића не заборави, а самим тим сачува успемена на дело једног од првих шабачких лекара који је дошао, живео и сахрањен је у нашем граду - истиче Слободан Деспотовић.



Mере на санацији морају бити предузете у најкраћем року обећао је директор ЈКП “Стари град” Никола Беговић.
-У сарадњи са Градском управом наше предузеће предузеће све неопходне кораке у санацији улегнућа спомен обележја и повратка гробног места у првобитно стање. Најпре на терен излази комисија која ће утврдити чињенично стање, а потом следи санација. Осим што ће бити поправљено оштећење на овом гробном месту, биће предузете мере за повећање безбедности оближњих споменика - навео је Беговић.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa