Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
нови олимпијски сан

нови олимпијски сан

Параолимпијске игре 2021: Митар Паликућа

САН О НОВОЈ МЕДАЉИ

Стонотениска експедиција међу првима отпутовала у Токио. Жеља превазићи четири освојене медаље у Рију. Митар Паликућа међу фаворитима, али врло уједначена конкуренција. Четвртфинале најважније. Специфичне, тешке припреме и дуга пауза

После Олимпијских игара, као и увек, следе Параолимпијске, у истом граду. Јапанска престоница је добила прелазну оцену за организацију прве манифестације, а сада је време да демонстрира умешност и у координацији параолимпијаца, међу којима је и један, свима добро познат шабачки спортиста.
Наш стонотенисер Митар Паликућа обезбедио је још раније, високим пласманом на светској ранг листи, место на ПОИ, што је његово друго узастопно учешће на највећој смотри, а у Јапан је отпутовао са жељом, циљем и сном да бар понови резултат из Рио де Жанеира када се окитио бронзаном медаљом у појединачној конкуренцији.

Пут до бронзе
У Рио де Жанеиру пре пет година, Митар Паликућа је такмичење почео у групи Б где је поражен од Ченга (Кинески Тајпех) и савладао Деперголу Аргентинца. Победио је Митар за четвртфинале Корејанца Кима, а четвртфинале је донело тријумф над Египћанином Толбом. Немац Баус је био одморнији у борби за финале, али је Паликућа после преокрета победио великог ривала Урхауга из Норвешке у мечу за бронзу.


-Колико смо могли, одлично смо се припремили. Више од годину дана није било великих званичних такмичења. Успели смо да наступимо на камповима у Чешкој и Пољској, још једном турниру и надам се да смо спремни. Трудићу се, као и сви, да остварим што боље резултате и надам се медаљи, иако су услови другачији - рекао је Паликућа.

Сви полуфиналисти из Бразила обезбедили су пласман и у Јапан, те су ту двоструки узастопни шампин Нингнинг, Немац Баус и Норвежанин Урхауг, односно Чанг из Тајвана и Аргентинац Депергола.
Селектор стонотенисера Златко Кеслер је оптимиста, али упозорава да ће бити другачије него у Бразилу.

сећање на бронзу из бразила (фото: lserbia.rs)


-Тешко је унапред прогнозирати, у појединачним спортовима и конкуренцији много зависи од дана, расположења и неких других ситуација на које не може нико да утиче. Новак Ђоковић и Ивана Шпановић су спортисти за злато, а остали су без медаље. Уверен сам да Митар Нада Матић и Борислава Перић Ранковић имају квалитет за медаљу, али одлучују нијансе и четвртфинале. Није било званичних такмичења, нисмо упознали тренутну форму ривала и са том непознаницом и ми и други стартујемо Игре – навео је Кеслер.

“Одузет” Лондон
Митру Паликући су ово друге Параолимпијске игре, а изборио је пласман први пут још 2012. за ПОИ у Лондону. Ипак, онда је био 12 на ранг листи, што је домаћин искористио да додели спцијалну позивницу свом такмичару ван првих 12 који по пропозицијама имају право наступа и то је аутоматски значило да Паликућа неће путовати у Лондон.


Сви учесници су подељени у четири квалификационе групе, потом следи четвртфинале, полуфинале и финале. Параолимпијске игре су отворене у уторак, стонотениско надметање је почело у среду
Стонотениска репрезенација је једна од узданица наше параолимпијске експедиције, а из Бразила је донела четири одличја.

митар у јапану: фото прив. архива


Ригорозне мере
За параолимпијце су предвиђене једнако ригорозне мере домаћина као и за олимпијце. У Токио иду само спортисти са негативним тестом на Ковид 19, потом их очекује редовно тестирање током Игара, забрањено је присуство публике на догађајима, није допуштено да бодре своје такмичаре са трибина ни чланови из тима.

Сви спортисти најкасније два дана по завршетку свог наступа морају да напусте Јапан.
Од 24. августа до 5. септембра наступиће 4.400 параолимпијаца који ће се надметати у 22 спорта (540 догађаја). Србију ће представљати 17 спортиста у шест дисциплина обухваћених програмом Игара (атлетика, бициклизам, паратриатлон, стрељаштво, стони тенис).
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa