Инфо

16. септембар 2021.16. сеп 2021.
ШКОЛЕ ГУБЕ БИТКУ
ПАД БРОЈА ЂАКА СЕ НАСТАВЉА

ШКОЛЕ ГУБЕ БИТКУ

Наша школа је специфична по великој разуђености и великом броју издвојених одељења. Међутим, тај број се из године у годину смањује. Изгубили смо пет одељења ове године. Први пут у историји школе смо имали технолошке вишкове у разредној настави, а део процената и у предметној, изјавила је директорка коцељевачке основне школе Соња Поповић.
У школске клупе ОШ “Мића Станојловић” овог септембра први пут је село 92 ђака првака. У новој школској години коцељевачку школу похађа 774 ученика, распоређених у 54 одељења, од којих је 14 комбинованих. У претходној је било 30 основаца и пет одељења више.

–Наша школа је специфична по великој разуђености и великом броју издвојених одељења. Међутим, тај број се из године у годину смањује. Изгубили смо пет одељења ове године. Први пут у историји школе смо имали технолошке вишкове у разредној настави, а део процената и у предметној. То је додатно отежало почетак године свима. Мени је ово био најтежи задатака, када морате некоме рећи да за њега више нема места у школи у којој смо годинама заједно радили. Пратили смо листе и покушавали да нађемо место где би просветни радници могли бити преузети- изјавила је директорка коцељевачке основне школе Соња Поповић.

Пад броја ђака посебно је изражен у издвојеним одељењима, што представља озбиљну претњу опстанку сеоских школа. Упркос заједничком залагању руководства локалне самоуправе и ове образовне установе, школско звоно се првог септембра ипак није огласило у Дружетићу у којем су врата школе остала закључана.

НА ОН ЛАЈН НАСТАВИ ДВА ОДЕЉЕЊА

До пре четири дана корона вирусом у овој установи било је заражено четворо запослених и пет ученика. Такође, неколицина ђака налази се у изолацији због контакта са оболелима. Због актуелне епидемиолошке ситуације два одељења у матичној школи су за сада на десетодневној настави на даљину.

–Настава се изводи у складу са Стручним упутством за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основној школи у школској 2021/2022 години по првом моделу. Сви ученици, осим ђака у два одељења, иду у школу на непосредну наставу, а часови трају 45 минута. Поштују се све предвиђене мере и надамо се да се ковид бројке неће повећавати- истакла је Поповић и објаснила да свако одељење има своју учионицу те да током малих одмора ђаци неће ићи из кабинета у кабинет, осим када је то неопходно због специфичности наставног предмета и коришћења одређене опреме и наставних средстава.

–Велики одмор за ученике првог циклуса је после другог, а за ђаке другог циклуса после трећег часа, и када год то временски услови буду дозвољавали, проводиће га у школском дворишту. Одрасли, који доводе ученике у школу, не улазе у објекат, већ могу пратити децу до улаза у школско двориште, где ће их преузети дежурни наставник. Родитељима и другим посетиоцима улазак у школу је омогућен само у случају неопходности, уз придржавање свих прописаних мера. Организована су и дежурства у школским објектима и у њиховом непосредном окружењу, у циљу подизања епидемиолошке и сваке друге безбедности, како ученика, тако и запослених. Школа сарађује са јединицом локалне самоуправе која помаже у обезбеђивању потребних хигијенских и дезинфекционих средстава. Дугогодишња сарадња са Црвеним крстом и Домом здравља “Др Даринка Лукић” ће се наставити и у овој школској години. Организоваћемо радионице и предавања на различите теме, са посебним освртом на начин и значај превенције Ковид-19 у школској средини- објаснила је директорка ОШ “Мића Станојловић”.

ОПРЕМАЊЕ ШКОЛСКИХ ОБЈЕКАТА

Сви школски објекти на подручју коцељевачке општине спремно су дочекали ђаке у новој школској години. Према речима директорке, запослени се труде да школе буду што безбедније место за све који у њима бораве.

–Урадили смо видео надзор у још два издвојена осморазредна одељења, замењена је дотрајала ограда у школама у Градојевићу и Ћуковинама, а до краја овог месеца биће завршена и ограда у матичној школи у Коцељеви. Набављамо потребна наставна средства, али и опрему и намештај, како би нашим ученицима обезбедили што квалитетније услове за боравак и образовање у складу са савремним кретањима образовног система. Наше две нове фискултурне сале, изграђене захваљујући руководству Општине Коцељева, сада су опремљене најквалитетнијом, новом спортском опремом и реквизитима. Средства су обезбеђена на различите начине, донацијама друштвено одговорних организација, фирми и удружења, делом из сопственог буџета али и учешћем у различитим пројектима- напоменула је Соња Поповић.
Један од њих је и “Пројекат повезане школе” у који се, у циљу развоја информационо-комуникационе инфраструктуре за установе образовања, науке и културе, школа укључила пре две године. Радови су у матичној школи изведени прошлог лета, а кроз наставак пројекта биће обухваћена и издвојена осморазредна одељења.

Установа је аплицирала и за укључење у пројекат “Квалитетно образовање за све”, а од фебруара ове године постала је део пројекта “Премошћавање дигиталног јаза за најугроженију децу Србије” који воде Министарство просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ.

–Школа кроз школске пројекте развија предузимљивост, оријентацију ка предузетништву и предузетничке компентенције ученика и наставника. Васпитну улогу јачамо кроз хуманитарне концерте, који су изостали прошле године због епидемије, али хуманост смо показали кроз сарадњу са НУРДОР-ом и прикупили значајна средства за децу којој су најпотребнија- подсетила је директорка ОШ “Мића Станојловић” у Коцељеви.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa