Инфо

10. фебруар 2022.10. феб 2022.
в.д. директора Завода за јавно здравље, Фото: "Глас Подриња" Шабац,  мсц. др Бранко М. Вујковић

в.д. директора Завода за јавно здравље, Фото: "Глас Подриња" Шабац, мсц. др Бранко М. Вујковић

В.Д. ДИРЕКТОР ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, МСЦ. ДР БРАНКО М. ВУЈКОВИЋ

Борба за здраве људе у здравој средини

Вакцинација, солидарност, информисање, кључ, јубилеј и борба су шест кључних речи за 2021. годину. Током ове 2022, поред редовних активности Заводу предстоји просторно проширење, али и интензиван рад на информисању грађана о ризицима који долазе из животне средине, као и сарадња са Републиком на вакцинацији девојчица деветовалентним ХПВ вакцинама
Нада да ћемо победити Корону појачана је почетком вакцинације прошле године. Као земља која је једна од првих у Европи ушла у имунизацијски процес, нашли смо се и комшијама из региона. Солидарност са онима који нису имали уопште или су имали недовољно доза, показали смо отварајући вакциналне пунктове и за житеље околних земаља. Упоредо са борбом са вирусом водила се и борба за истините информације. Насупрот поплаве лажних вести и теорија завере, медицински стручњаци су се залагали за пласирање научно проверених чињеница. Као признање за борбу на два фронта, али и константан стогодишњи рад на очувању и заштити јавног здравља у Мачванском округу у години јубилеја шабачког Завода, установа добија и Кључеве града. Ово би у најкраћем био приказ протекле године по речима в.д. директора Завода за јавно здравље Шабац,МСц др Бранка М. Вујковића, који је 2021. поделио у шест кључних речи: вакцинација, солидарност, информисање, кључ, јубилеј и борба.

Вакцинација
-Завршила се и друга година епске борбе здравствених радника свих земаља света са корона вирусом. С тога ми је прва кључна реч која је обележила претходну годину у Србији и Мачванском округу вакцинација.

Наша држава је међу прве три европске земље која је почела масовну имунизацију против Ковида-19 и обезбедила довољне количине вакцина, као најбољег оружја у сузбијању пандемије. О нашој озбиљности и намери да се на најбољи начин ухватимо у коштац са пандемијом говори податак да смо само ми на територији Мачванског округа дали скоро 400.000 доза, а и да је Србија покренула производњу вакцина.

Чињеница је и да наши грађани нису до краја искористили ову прилику и да смо стали на 50 одсто вакцинисаних грађана са обе дозе, али сваки живот који смо спасили вакцинацијом, нам је велики подстрек да у данима пред нама истрајемо у овој борби и едукујемо грађане да се вакцинишу не само против ове, већ и против свих других болести које су превентабилне вакцинацијом- истакао је за “Глас Подриња”, МСц. др Бранко М. Вујковић.

Првог новембра протекле године Завод за јавно здравље Шабац је обележио век постојања, или сто година од почетка организоване борбе за народно здравље


Солидарност
-Вакцинисали смо здравствене раднике Републике Српске и због тога добили значајно признање за одличну организацију, професионалност и велики допринос у вакцинацији против Ковида-19 запослених у систему здравства и социјалне заштите Републике Српске од министра здравства и социјалне заштите, др Алена Шеранића- истиче др Вујковић и додаје да смо поред здравствених радника Републике Српске били солидарни и са осталим грађанима земаља региона, омогућавајући им да се вакцинишу на нашим вакциналним пунктовима, или им донирајући одређени број доза.

Информисање
-Информисање у смислу едукације грађана али и борбе против лажних вести путем друштвених мрежа, чет бот апликације и мобилне апликације „Чувар здравља“, било је у центру нашег деловања 2021. године. У овом сегменту смо за апликацију “Чувар здравља” добили и националну награду за квалитет и иновације, док су нам објаве на званичним друштвеним мрежама дале нову снагу у пружању правовремених информација и адекватних одговора на све нове изазове и недоумице наших пратилаца- објашњава в.д. директора ЗЗЈЗ “Шабац”.

Кључ
-У име наше установе и у име свих запослених Завод за јавно здравље Шабац је на дан града шапца, од стране градоначелника др Александра Пајића нам је уручена награда Кључ града Шапца, као и априлска награда за укупан развој и промоцију града. Ово је за све нас важан подстрек да будемо још бољи и посвећенији- истиче доктор Вујковић и напомиње да он једну овакву награду доживљава као признање не само за борбу за очување здравље грађана у оквиру пандемије већ и целокупан рад, који данас траје више од једног века на очувању здравља свих на територији града.

Јубилеј
Првог новембра протекле године Завод за јавно здравље Шабац је обележио век постојања, или сто година од почетка организоване борбе за народно здравље. Са те прославе је по речима доктора Вујковића у јавност отишла важна порука представника владе, здравственог система, установа Мачванског управног округа и локалних самоуправа, да само уједињени можемо победити све изазове по јавно здравље који су пред нама.

Борба
Последња кључна реч је она која уједињује све остале. По наводима МСц. др Вујковића она је обележила претходних сто година трајања, али указује и на године које су пред нама.
-Борба. Борба против заразе, борба за здрав ваздух, борба за здраву храну, борба за здраве људе у здравим локалним срединама Мачванског округа и борба за још бољи здравствени систем.

Чињеница је да је квалитет ваздуха из дана у дан, али и животне средине све лошији и одатле нам долази све више ризика по здравље, они су под директним или индиректним деловањем човека настали. Међутим, не смемо заборавити факторе ризика за које смо одговорни директно: недостатак физичке активности, гојазност, пушење, алкохолизам... То су изазови са којима ћемо се суочити у овој години, али и годинама пред нама- каже Мсц.др Бранко Вујковић.

Поглед у будућност
Велики посао, пројекат пуне имплементације ПЦР дијагностике, ове године се приводи крају. У току су радови на простору за ПЦР опрему чије окончање се очекује крајем марта, док је у претходном периоду урађен простор за здравствене прегледе који се обављају у Заводу, просторије за антибаричну заштиту, као и одсек за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију. Просторије су урађене захваљујући средствима установе, али и донатора из Мачванског управног округа. Планирно је уређење паркинг простора испред зграде Завода, а у плану је и израда новог пројекта реконструкције и адаптације зграде, којом би стратешки требало да буде решено питање мањка простора за наредних сто година.

-Поред текућих послова у овој години у Заводу, од априла очекујемо да држава омогући бесплатну вакцинацију девојчица најмодернијим деветовалентним вакцинама против ХПВ вируса, којим могућност настанка грлића материце као другог по бројности у женској популацији се своди на ниво статистичке грешке. Једва чекамо тај тренутак, јер не постоји значајнији посао од заштите здравља наших дама и све наше деце- поручује МСц. др Вујковић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa