Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Рутава буба-Tropinota hirta
Реч стручњака

Рутава буба-Tropinota hirta

Полифагна је штеточина и храни се цветовима воћних врста, цветовима на поврћу и коровима. Може нанети велике штете на гајеним биљкама у фази цветања.

Одрасли инсект је тврдокрилац црне боје обрастао са мноштво длачица, док на покриоцима има 12-15 бело-жутих неправилних пега и по томе се разликује од других тврдокрилаца. Ларва је бела са жутом главом, храни се биљним остацима у земљи и не наноси штете гајеним биљкама. Штете причињава одрасли инсект хранећи се цветним пупољцима као и самим цветовима, уништавајући тучкове и прашнике па такви цветови остају стерилни, тј. на њима нема рода. Одличан је летач и лако прелеће са парцеле на парцелу у потрази за храном, што чини да штете бивају веће и значајније. Овај инсект има једну генерацију годишње, а презимљава одрасли инсект у земљи на дубини око 10 цм. У пролеће чим одрасли инсект излети из земље, креће у потрагу за храном и то прво иде на корове па на прво цветајуће воће, а потом се сели са врсте на врсту како креће која да цвета. У нашим условима то се поклапа крај марта почетком априла, али то може бити и раније ако су повољне спољне температуре и то око 15°С.

Највећа јој је активност у најтоплијем делу дана. Након завршетка исхране–цветања, женка полаже јаја у земљу и за 7-14 дана из њих се пиле ларве, које се хране на већ поменути начин. У августу се појављују одрасли који не излећу већ презимљавају, такође на већ поменути начин.

У заштити биља од ове штетне инсекатске врсте треба избегавати максимално употребу хемијских средстава због тога што се период исхране овог инсекта поклапа са деловањем пчела у служби опрашивача, те се тако спречава помор пчелињих друштава. Зато оправданост у мерама борбе треба тражити у механичким мерама и то, пошто одрасли инсект презимљава у површинском слоју земљишта а и ларва је у површинском слоју обрада тог слоја је важна и спроводити тањирање, култивирање јер том мером избацујемо ларве на површину, а оне услед дејства високих температура током лета угињавају.

Међутим веома је важно постављати ловне клопке у засадима воћа, и то плаве боје у виду посуда у које се налије вода а у воду се ставе НЕГРО бомбоне или неки мирис који омамљује инсекта, анис, цимет...Омамљен мирисом инсект упада у посуду са водом и ту остаје заробљен те на тај начин можемо значајно смањити бројност овог веома штетног инсекта, а не нанети штету пчелама које ће нам опрашити воће у цвету. Важно је напоменути да се већи број посуда поставља по ободу парцела, а мање у унутрашњости. Не сузбијати корове у воћњаку, јер рутава буба напада првенствено цветове маслачка, беле раде и других цветајућих корова, па тако смањујемо штете на цветовима воћа.
ПССС Шабац, Славица Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa