Инфо

22. децембар 2022.22. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ТРИБИНА ЗА МЛАДЕ О БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

Неодговорност носи трајне последице

„Млади су имали прилику да из прве руке чују негативно искуство и исход једне саобраћајне незгоде и на тај начин извуку поуку, а то је да изаберу прави пут“, каже Славиша Савић из Удружења параплегичара Мачванског округа. „Најчешћи прекршај који доводе до саобраћајних незгода је прекорачење брзине, а индиректно су то и возња под дејством алкохола и психоактивних супстанци, што и утиче на то да дође до прекорачења брзине“, наводи Зоран Селенић начелник Одељења Саобраћајне полиције
Ученици завршних разреда Шабачке гимназије, Економске школе “Стана Милановић“, Медицинске школе “Др Андра Јовановић“ и Техничке школе имали су прошле среде предавање о безбедној вожњи.

Предавање су реализовали Одељење саобраћајне полиције Полицијксе управе Шабац, Агенција за безбедност саобраћаја и Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Шапца, као и промотер безбедности у саобраћају Славиша Савић из Удружења параплегичара Мачванског округа и репрезентативац Србије у фудбалу Страхиња Павловић.

Фото: Глас Подриња, удружење параплегичара, Славиша Савић: До моје инвалидности је довела саобраћајна незгода коју сам доживео као ученик треће године средње школе, због пребрзе воже и невезивања појаса


Управо овај узраст, млади који су тек положили вожњу, или су у процесу полагања, чести су учесници саобраћајних незгода. Путем видео презентација, али и из личних прича, учесници предавања покушали су да им објасне колико је важно да поштују саобраћајне прописе и са каквим се све последицама могу суочити због њиховог непоштовања.

Фото: Глас Подриња, агенција за безбедност саобраћаја, Вељко Ђуричић: Сваке године у Србији погине око 100 младих


-Млади су имали прилику да из прве руке чују негативно искуство и исход једне саобраћајне незгоде и на тај начин извуку поуку, а то је да изаберу прави пут. Избор је да ли ће поштовати саобраћајне прописе и одговорно се понашати, или ће кренути путем којим сам ја ишао. До моје инвалидности је довела саобраћајна незгода коју сам доживео као ученик треће године средње школе, због пребрзе воже и невезивања појаса. Трајна инвалидност је нешто што носим са собом 28 година и носићу читавог живота, рекао је Славиша Савић који сваку прилику користи како би младима личним примером показао колико је важно да поштују саобраћајне прописе.

На територији Мачванског округа током прошле и ове године, у саобраћајним незгодама, живот је изгубило 12 особа млађих од 21 године.

-Под младим возачима не мислимо само на оне младе по годинама живота, него и по возачком искуству. Нажалост, они често учествују у саобраћајним незгодама и то оним са најтежим последицама. Овом трибином желимо да овим младим људима, који сада полажу вожњу или поседују пробне возачке дозволе, скренемо пажњу на тај проблем. Најчешћи прекршај који доводе до саобраћајних незгода је прекорачење брзине, а индиректно су то и возња под дејством алкохола и психоактивних супстанци, што и утиче на то да дође до прекорачења брзине. Некоришћење појаса не утиче на настанак саобраћајне незгоде, али утиче на њен исход, навео је Зоран Селенић, начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Шабац.

Фото: Глас Подриња, начелник одељења саобраћајне полиције ПУ Шабац, Зоран Селенић: Некоришћење појаса не утиче на настанак саобраћајне незгоде, али утиче на њен исход


Вељко Ћурчић из Агенције за безбедност саобраћаја је истакао да су млади препознати као веома угрожена категорија учесника у саобраћају. Сваке године у Србији погине око 100 младих.

Репрезентативац у акцији
Млади фудбалер Страхиња Павловић на предавању се појавио као неко ко својим ставом може да утиче на младе и чије мишљење они желе да чују.

Фото: Глас Подриња


-Јако је битно да млади поштују све саобраћајне прописе. Они брзо живе и желе све брзо. Важно је да им пошаљемо праву поруку, да обрате пажњу на то како се понашају у саобраћају. До пре три, четири године и сам сам имао пробну дозволу. Уобичајено је да се у почетку праве саобраћајни прекршаји, али сви треба да схвате да бржа вожња и непоштовање прописа не доносе ништа добро, рекао је Страхиња Павловић.


-Агенција за безбедност саобраћаја препознала је проблем и у сарадњи са локалним саветом за безбедност саобраћаја у Шапцу, са саобраћајном полицијом и Удружењем параплегичара Мачванског округа реализујемо едукативну трибину за младе. Циљ трибине је да се младима укаже на важност безбедног понашања у саобраћају. Разговараћемо са њима о значају коришћења сигурносног појаса, штетности коришћења мобилног телефона током вожње, о последицама које носи бржа вожња и вожња под дејством алкохола, рекао је Ћурчић и додао да је ово само једна од активности које Агенција организује у Шапцу, а да је раније фокус био и на другим групама учесника у саобраћају.
Предавање је одржано у сали Шабачке гимназије.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa