Инфо

12. јануар 2023.12. јан 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

МСЦ ДР БРАНКО ВУЈКОВИЋ, ДИРЕКТОР ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

Стална борба за здраве људе и животну средину

„Новоуспостављена ПЦР лабораторија за само шест месеци је обрадила више од 20.000 узорака и то не само за Мачваски управни округ, него и за Колубарски. Жеља нам је да аутоматизујемо процес мерења квалитета ваздуха и да имамо податке на сатном нивоу. План је да се ове године уведе лабораторијски информациони систем, који ће омогућити пацијентима да једноставније и брже добију резултате“ наводи директор Завода за јавно здравље МСц др Бранко Вујковић
Завод за јавно здравље прошле године је закорачио у други век постојања. Борба против корона вируса постала је „текући посао“, те су акценат ставили на друге делатности којима се баве. Прошири су капацитете и обновили возни парк, а посебно су поносни на ПЦР лабораторију која је оформљена у јуну.

-Током претходне године наш центар за контролу и превенцију болести урадио је више од 23.000 здравствених прегледа, центар за микробиологију је обрадио узроке више од 75.000 пацијената, док је више од 509.000 метара квадратних обухваћено мерама дезинфекције, дезинсекције и дератизације. Новоуспостављена ПЦР лабораторија за само шест месеци је обрадила више од 20.000 узорака и то не само за Мачваски управни округ, него и за Колубарски. Центар за контролу и превенцију болести је дистрибуирао и вршио надзор над вакцинацијом на територији целог Округа, а дистрибуирано је више од 100.000 вакцина различитих врста, наводи директор Завода за јавно здраве Шабац МСц др Бранко Вујковић.

Захваљујући ПЦР лабораторији успостављене су и стабилне финансије. Сви заводи на територији Србије се доминантно финансирају из сопствених прихода, преко уговора са Министарством здравља и Републичким фондом за здравствено осигурање.

-Корона године су довеле до пада тржишта и комерцијалних услуга које пружамо, пре свега санитарних прегледа. Успостављањем ПЦР лабораторије и значајним повећањем броја уговора са РФЗО успоставили смо гарантовано стабилно финансирање, наводи др Вујковић.

Директор Завода подсећа да је ова установа основана пре 101 годину како би се борио против заразаних болести и да је то њихов основни посао, али да не занемарују ни борбу за здрав ваздух и животну средину. Као приоритет за наредни период истичу унапређење мониторинга квалитета ваздуха.

-Планирамо да ове године уведемо ПЦР дијагностику и за хумани папилома вирус. Скрининг је метода којој се утврђују већ постојеће промене на грлићу материце. Ми ћемо из бриса успети да утврдимо да ли неко има неки онкогени вирус, односно предиспозицију за развој карцинома грлића материце. Поред тога анализираћемо и микроорганизме који су се издвајали неким споријим методама. Сваки микроорганизам ћемо моћи да изолујемо за 24 сата. То се ради и у оквиру припрема за вантелесну оплодњу, тако да наши суграђани више неће морати да иду у Београд, него ће то моћи да ураде код нас на брз и поуздан начин. ПЦР дијагностика је нови стуб развоја борбе против заразних болести у Мачванском, али и Колубарском и Сремском округу, истиче др Бранко Вујковић.


-ЗЗЈЗ мери и прати квалитет ваздуха и упозорава доносиоце одлука и локалне самоуправе када до прекорачења параметара дође. Ми не можемо да утичемо на то да неко донесе мере, али ми предлажемо мере које су неопходне за унаређење заштите животне средине. Редовни годишњи извештај показује константно повећан број ПМ честица прекограничних вредности. То се дешава већ неколико година уназад и забрињавајуће је. Заједничким деловањем грађана, локалне самоупаве и Републике морају се правити кораци који ће бити спори, али ће дати резултате. Шабац има историју развијене хемијске индустрије, велики број возила, нерешен проблем грејања, што су све фактори који доприносе загађењу животне средине, као и мироклиматски услови, наводи др Вујковић.

Завод квалитет ваздуха мери на пет места у граду и све мерне станице су исправне. Раде по акредитовним методама које су једине валидне. Извештаје о квалитету ваздуха достављају на недељном нивоу, колико је могуће са опремом коју имају. Подаци су доступни свима на друштвеним мрежама и сајту Завода.

-Жеља нам је да аутоматизујемо процес мерења квалитета ваздуха и да имамо податке на сатном нивоу. Тако би људи могли да се упозоре да не бораве дуго напољу, да носе маске... Међутим, свака аутоматска мерна станица вреди више од 20 милиона динара, а знатан новац је потребно годишње издвојити и за њено одржавање, каже др Вујковић и позива невладине организације да се укључе и омогуће да се и из европских фондова добију средства за модернизацију мониторинга квалитета ваздуха и извештавања. Такође, апелују и на грађане и на доносиоце одлука да буду лично и друштвено одговорни и предузму мере које су у њиховој моћи како би се смањило загађење животне средине.
Истовремено, Завод се бори и за здраву воду. На територији Округа раде мониторинг квалитета воде свих водовода, отпадних вода, а по упитима приватних лица и воде из индивидуалних бунара. Такође, контролишу и квалитет хране, заједно са санитарном инспекцијом.

-Претходне, али и ове године нам је јако битно да што више деце буде обухваћено вакцином против ХПВ-а, гардасилом 9. Такође, важан нам је и обухват ММР вакцином, која је проблем у целој Србији, али полако хватамо корак ка постизању колективног имунитета. Тиме ћемо се дефинитивно бавити и у овој години, како би постигли што боље резултате, каже др Бранко Вујковић.


-Наши редовни послови пали су у сенку због борбе против короне, али све ово смо константно радили. Доста посла који радимо се и не види, али спречава огромне јавно – здравствене проблеме, истиче др Вујковић.

ПЦР лабораторија је оформљена у помоћном објекту. Опрема је добијена од Владе Републике Србије, док је уз помоћ донатора и из сопствених средстава финансиран простор.

-Паралелно смо урадили и простор за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију, затим за антирабичну заштиту за прегледе свих које уједе пас и давање антирабичне заштите, као и за санитарне прегледе. Возни парк смо доста добро обновили, а уредили смо и паркинг за наших 14 службених возила. Наше прве комшије „Рода Меркатор група“ су нам омогућили да код њих изместимо возила, до уређења нашег паркинга. Нешто из сопствених средстава, а углавном захваљујући Светској здравственој организацији и институту „Др Милан Јовановић Батут“ добили смо модерне расхладне уређаје за чување вакцина за нашу „хладни собу“. Свих 100.000 вакцина је прошло кроз њу. Уредили смо још један помоћни простор на коме ћемо сместити аутоматску мерну станицу за праћење параметара квалитета ваздуха, ако успемо да је обезбедимо, каже др Вујковић.

Модернизовање центара у Заводу не би имало много ефекта без одговарајућих обучених кадрова, како млађих, тако и старијих који су били спремни да усавршавају своја знања за рад на савременим апаратима. Завод тренутно има 107 запослених, што представља и попуњен кадровски план.

-Доста добро смо кадровски оспособљени. Две колегинице су нам стигле са специјализације из епидемиологије, а једна је тренутно на специјализацији из микробиологије. Очекујемо у овом месецу и новог специјалисту из социјалне медицине. Очекује нас унапређење информационих технологија и даља дигитализација установе. План је да се ове године уведе лабораторијски информациони систем, који ће омогућити пацијентима да једноставније и брже добију резултате. Идеја је да пацијенти преко наше апликације „Чувар здравља“ могу да имају увид у своје анализе оног момента када оне буду готове и верификоване. Такође, ове године планирамо и да, у сарадњи са основним школама, локалним самоуправама и домовима здравља интензивирамо кампање на све важније датуме, као што су дани борбе против гојазности, против болести зависности и слично, наводи др Вујковић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa