Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Мачванка и Велики прота у здању Конака
ОПШТИНА ВЛАДИМИРЦИ: ПРОМОЦИЈА КЊИГА МАГИСТРА СЛОБОДАНА ЛАЛЕ СМИЉАНИЋА

Мачванка и Велики прота у здању Конака

Заљубљеник у традицију и њене вредности, магистар Слободан Лала Смиљанић је у роман „Мачванка“ угнездио главни лик Крстину као јунакињу која је срж романа као важна улога у животу осталих овог породичног, друштвеног а мање љубавног романа. Неколико прича се одвија истовремено у Мачви која се нуди читаоцу кроз приче о селу и то од ратова, породичне деобе, догађаја и судбине обичних људи, њихове свакодневнице али и лично искуство самог аутора а присутни су и тумачења мистичних појава попут снова, слутњи, предсказања, опет све што краси стварање Слободана Лале Смиљанића. Чар даје и лично учешће у роману додатно обогативши и продубивши интересовање читалаца, устврдио је говорећи о „Мачванки“ и „Великом проти“ историчар Дејан Живановић.

О роману „Велики прота“ историчар је беседио да Никола Смиљанић, потоњи прота, јунак оба српска устанка, рођен је 1760. године од оца Глигорија и мајке Смиљане у Бадовинцима, прво носио презиме Бујуклић у раним годинама живота а потом када се мајка после смрти мужа вратила у родни Белотић а по мајчином имену мења презиме у Смиљанић. Јуначки је у Првом српском устанку оперисао у шуми Китог а и у Другом устанку учествовао је у борби са Турцима. Отровао га је 1815. године Марко Штитарац а по налогу Милоша Обреновића. Аутор романа вешто се бави историјом своје породице и родоначелника фамилије Смиљанић проте Николе. Тако је плео и причу о Великом проти хронолошким редом а опет из ауторског угла и виђења у пуној ширини, са жељом да сачува дух народа.

Уз завидан број оних који су присуствовали вечери у здању Конака библиотека Диша Атић је приредила још једно вече за памћење, беспрекорном организацијом.
С.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa