Инфо

15. јун 2023.15. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Шапчанка Слађана Вујаковић о здравим посластицама и приватном бизнису

Слатко и витко је у моди

Професорка српског језика Слађана Вујаковић је желела да пронађе алтернативу за слаткише. Потреба за променом начине исхране довела је до малог бренда и приватног бизниса препознатог у Шапцу, али и престоници. казала је да слатко може бизи и здраво и витко
Шапчанка , професорка српског језика, пре две године упустила се у предузетничке воде и покренула сопствени бизнис производње здравих посластица. Пре отварања посластичарнице интересантног имена, није имала у плану да продаје слаткише, али неодољиви укуси пронашли су пут до сладокусаца.

Као што то обично бива, свака промена започиње у нама, те је тако и Слађана желела да пронађе алтернативу за слаткише. Иако је здрав начин живота све популарнији, често промена исхране није условљена праћењем трендова, већ различитим медицинским разлозима, што је подстакло нашу саговорницу да промени однос према посластицама.

-У једном тренутку имала сам мањих проблема са кандидом и ешерихијом, те ми је доктор саветовао да избацим рафинисани, индустријски шећер из исхране. Иако сам пазила на исхрану, посластице су увек биле „проблематичан“ део - каже Шапчанка о мотивима да се интензивније посвети здравим рецептима.

-Случајно, или не, у периоду промене начина исхране на друштвеним мрежама „искакали“ су ми рецепти за здраве слаткише. Видела сам да веома брзо и лако могу да направим колач. Састојци су били доступни, те сам се упустила у авантуру. Морам да признам да сам била скептична, јер нисам била нешто вична у кухињи. Или сам бар тако мислила.

Фото: "Глас Подриња"


Прве колаче поделила је са пријатељима у теретани. Реакције су биле позитивне, а затим су уследили савети да се озбиљније посвети производњи и продаји.

-Сваки колач носила сам на „тестирање“ у теретану. Сви су говорили да треба да отворим посластичарницу. Нисам била сигурна, одлагала сам. Први корак је била страница на Инстаграму са рецептима, а потом су уследиле наруџбине пријатеља, познаника - додаје Слађана.

Искорак у непознато
У тренутку када је стигла понуда од престоничког ресторана за сарадњу схватила је да је то тренутак да отвори посластичарницу.

-Две понуде сам одбила, али трећу сам схватила као знак. Постојала је доза страха, али нисам желела да се кајем због пропуштене прилике. Подршка брата је била пресудна. Како има искуства у предузетништву охрабрио ме да покушам.

Признаје да су први рецепти нису били њени, но да се врло брзо упустила у истраживање, комбиновање намирница како би пронашла најбољу рецептуру за посластицу.

-Тренутно су сви слаткиши које правим, продајем моји рецепти. Нисам желела да покренем бизнис и продајем посластице засноване на рецептима других људи. Не мислим да би ми неко замерио, једноставно сам желела да целокупан производ буде мој.

„Слатко и витко“ ака Слађана Вујаковић
Интересантан назив посластичарнице више је од две речи. Осликава нашу саговорницу и њен начин живота.
-Назив су заправо моји иницијали, Слађана Вујаковић. Слатко, Слађана, као што име говори. За В, односно витко кумовала је моја кума.

Колачи могу бити здрави
Напомиње да су купци најчешће упознати са слаткишима из њене понуде, али и да има оних који желе да по први пут пробају нешто ново, другачије. Колачи садрже природне шећере (урме, мед, јаворов сируп, еритритол), орашасте плодове, воће, органски какао и нису термички обрађени. Слађана је показала да слатко може да буде витко, здраво.

-Све посластице су без додатог шећера, погодне су за вегане, вегетеријанце и особе са инсулинском резистенцијом, дијабетесом. Морам да напоменем да слаткиши нису лековити и нису замена за одређену терапију. Када кажемо здраво мислимо на све оне нутријенте које добијемо када конзумирамо здраве посластице. Нема адитива, вештачких боја. Морам да нагласим да колачи нису без калорија, али њихов садржај је богат витаминима, минeралима, протеинима, влакнима. Оно што је предност су састојци, природни. То је разлика између посластица са индустријским шећерима и без њих.

Чинило се да је Шабац затворена средина за другачије кулинарске укусе. Но, време је показало да се свест људи о храни мења. Каже да пре него што је отворила посластичарницу није била свесна у ком броју суграђани имају проблема са инсулинском резистенцијом дијабетесом.

-Значи ми када добијем повратну информацију од купаца. Посебно када су на другачијем режиму исхране због здравствених проблема. Због тржишта смо направили и два нова здрава намаза за оне који имају инсулинску резистенцију са еритритолом који не подиже ниво шећера у крви.

Као кључ успеха Слађана види љубав. Наравно, уз посвећеност, рад, рад, рад и труд. Признаје да предузетничка авантура била изазовна. Захтевала је усвајање нових знања, вештина, прилагођавање захтевима тржишта. Због повећања обима посла ангажовала је и две девојке.

-Заиста мислим, верујем да ако нешто радимо из љубави, то мора да успе. У овом послу сам се пронашла. Нисам желела да одустанем од посла у школи. О томе не размишљам ни сада. То је моја прва љубав, а са друге стране бренд сам градила и градићу у будућности. Поносна сам на оно што је иза мене, али и радујем се наредном периоду.

лађана рецепте дели на друштвеним мрежама, а у посластичарници увек је доступна за сва питања суграђана и суграђанки о здравим слаткишима.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa