Инфо

29. јун 2023.29. јун 2023.
Фото: Међуопштински историјски архив

Фото: Међуопштински историјски архив

Изложба у Међуопштинском историјском архиву Шабац о ГДП „Изградња“

Спомен шабачком градитељству

Изложба у Међуопштинском историјском архиву Шабац о ГДП „Изградња“ отворена током лета. Поставка доноси поглед на прошлост предузећа и града. Приближавање рада Архива суграђанима и суграђанкама кроз интересантне изложбе
Грађевинско друштвено предузеће „Изградња“ Шабац основано је 18. јула 1952. године као Градска занатска грађевинска радионица, али две године касније добија назив који ће носити све до краја постојања. За више од шест деценија рада Изградња је изградила око 90 одсто стамбених зграда у граду и околини, али и важне привредне објекте у Подрињу и Колубарском округу. Историја шабачког грађевинског гиганта била је повод да се архивска грађа сачувана у Међуопштинском историјском архиву Шабац представи јавности кроз изложбу у Галерији ове установе културе.

Виши архивиста Радомир Петровић истиче да је „Изградња“ била јединствено грађевинско предузеће у граду, познато широм бивше Југославије. Хемијска индустрија „Зорка“, фабрика шећера „Шећерана“, водоторањ, робне куће у Шапцу, Зоркин солитер, трговински ланац „Нама“ пројекти су „Изградње“.

-Први значајна градитељски подухват везује се за 1965. годину када започиње изградња солитера „Зорка“ у Поп Лукиној улици. Након тога настављено је са градњом стамбених блокова у граду. Најпре је извршена санација Бенске баре, где је изграђен комплекс зграда, који постоји и данас. Други велики подухват било је насеље Тркалиште - додаје аутор поставке и наглашава да „Изградња“ у свом порфолиу има фабрике „Шапчанка“, „Јела“, ДП „Кланица“, ДП „Думача“, ТДП „Нама“, „Шабацпромет“.

Фото: Међуопштински историјски архив


-Основне, средње школе, спортске хале, стадиони настали су као део активности овог предузећа. Врхунац развоја достигла је почетком деведесетих година прошлог века. Нажалост, процес транзиције и прелазак друштвеног капитала у приватна власништва, мењање власничких односа, ратови на просторима бивше Југославије довели су до постепеног гашења „Изградње“, најпре отварањем стечаја 2004, а потом и ликвидације 2007. године.Важно је истаћи да велики број суграђана и суграђанки било је директно и индиректно везано за „Изградњу“, те смо због тога желели да прикажемо историју једне фирме, али и историју града. Међуопштински историјски архив за време рада и постојања овог предузећа два пута је преузимао документацију . Све је обједињено у један фонд са 874 кутије архивске грађе- појашњава Петровић.

Директорка Међуопштинског историјског архива Светлана Станковић наглашава да су изложбе део активности установе са циљем да суграђани ближе упознају своју прошлост.

-Поставка о „Изградњи“ донела је нов поглед на предузеће које је практично изградило Шабац и заслужно за изглед модерног града. Током свог вишедеценијског постојања бројне објекте у граду. Иако предузеће, нажалост, више не постоји остали су објекти као сведоци времена и постојања некадашњег гиганта.

Фото: Међуопштински историјски архив


Напомиње да је обавеза Архива као чувара културне баштине, прошлости и вредних материјалних сведочанстава да јавности представи свој рад, приближи догађаје, осветли прошлост.

-Посебно смо поносни што су отварању изложбе присуствовали и некадашњи радници „Изградње“, поделили своја сећања и емоције. Ово је само једна у низу од планираних изложби у нашем простору. Верујемо да је то добар начин да се јавност упозна са свим оним што ради Архив и његовим значајем за заједницу. Посебно само поносни на посете школа и младих истраживача - истакла је Станковић и најавила две нове поставке за јесен.

Изложба о „Изградњи“ отворена је током лета за све заинтересоване суграђане и госте града.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa