Инфо

27. јул 2023.27. јул 2023.
Мере за спречавање  Афричке куге
Радни састанак са начелником Мачванског управног округа у Богатићу

Мере за спречавање Афричке куге

Поводом тренутне ситуације са болешћу афричке куге свиња на територији Републике Србије, у просторијама Скупштине општине Богатић одржан је радни састанак са начелником Мачванског управног округа Жељком Марјановићем, уз присуство шефа одсека ветеринарске инспекције Мачванског управног округа Јасмине Којичић Стефановић и ветеринарског инспектора Дубравке Гајић, преноси званична Фејсбук страница председника Општине Богатић Милана Дамњановића.

Састанак је сазван ради анализе стања и дефинисања превентивних мера за спречавање појаве заразе у наредном периоду. Закључак је да је ситуација у општини Богатић и самом округу под контролом и нема појаве случаја према подацима Управе за ветерину, ветеринарске инспекције на територији округа.
Такође, упућен је апел на власнике и држаоце свиња да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару, како би се извршила брза дијагностика болести и у што краћем периоду предузеле све неопходне мере у циљу спречавања ширења заразе.

Власници афричку кугу свиња могу препознати на основу следећих симптома: изненадно угинуће једне и више свиња; губитак апетита; потиштеност; повишена телесна температура до 42°C; крварења по кожи (најчешће по ушима, њушци, репу, ногама, стомаку и бочним странама трупа); крвав пролив; побачаји; несигурност у ходу; отежано дисање и кашљање, повраћање.

Састанку је, поред председника Општине Милана Дамњановића, присуствовао и његов заменик Теодор Теодоровић и директор ЈКП “Богатић” Владан Попадић.
Г.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa