Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Фото: Canva

Фото: Canva

Подривање

Зашто саветујемо да се у наредном период поведе рачуна на земљиште које нам је као ресурс веома важан у правилном и несметаном гајењу биљних врста. Такође навешћемо проблематику која се јавља на земљишту и њеном лечењу а то је засигурно ПОДРИВАЊЕ као једно од важних мера које треба спровести како би земљште вратили нашим биљкама.

Коренови гајених биљака су у недовољно аерисаној средини имају дегенерацију корена у својем развоју који се одражавају на већи пречник корена као и повећан међућелијски простор у њему који се негативно одражава на саму улогу кореновог система а са друге стране се директно одражава на стабилну и сигурну производњу.

Аерација сем што утиче на грађу кореновог система , делује и на његов раст. До драстичног смањења раста кореновог система долази када се концентрација кисеоника смањи на 15% у атмосфери земљишта. Дакле, само битисање корена мора бити у средини која је врло погодна за сам развој, нарочито када је у питању физика и хемија саме земље.

Фото: Canva


Концентрација угљен диоксида већа од 2% делује неповољно, јер његово присуство спречава ( инхибира) деобу ћелија у делу (апикалном меристему) где је очекивано увећање кореновог система.

Из наведених разлога веома је значањо да се правилном обрадом, одводњавањем, применом органских ђубрива и другим активностима обезбеди таква структура земљишта у којој ће бити добољно пора испуњених ваздухом, пошто је то један од предуслова за нормално растање кореновог система. Зато треба у наредном периоду јако обратити пажњу на мелиоративне активности јер су оне један од фактора успешног гајења ратарских, повртарских и воћарских култура И зато апелујемо на правилно лечење земљишта И решавање овавих проблема које настају услед утицаја климатских фактора.
Дипл.инг Дарко Симић

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa