Инфо

28. децембар 2023.28. дец 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

МСЦИ ДР БРАНКО ВУЈКОВИЋ, ДИРЕКТОР ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

Модернизација и проширење палета услуга

Први приоритет је наставак модернизације рада наше ПЦР лабораторије која је проширила палету услуга. Проширили смо број микроорганизама које детектујемо најпрецизнијом микробиолошком дијагностиком, како респираторни панел, тако и сексуално преносиве болести. Јако је важна детекција ХПВ вируса, који је главни изазивач карцинома грлића материце, али и других обољења, и то 15 сојева. Уз опремање и модернизацију рада подразумевамо и обуку кадра. Ове године смо запослили молекуларног биолога који ће додатно оснажити нашу лабораторију за молекуларну дијагностику и радиће на увођењу и развоју нових метода. Као други приоритет др Вујковић истиче увођење најмодернијег лабораторијског информационог система Хелиант који је омогућио интеграцију са свим установама здравствене заштите, пре свега са установама примарне здравствене заштите на територији Мачванског округа
Завод за јавно здравље Шабац у одлазећој години обележио је 102 године постојања. Директор установе Мсци др Бранко Вујковић наводи да су у овој години реализовали три стратешка приоритета развоја Завода, који ће определити и даљи развој.

-Први приоритет је наставак модернизације рада наше ПЦР лабораторије која је проширила палету услуга. Проширили смо број микроорганизама које детектујемо најпрецизнијом микробиолошком дијагностиком, како респираторни панел, тако и сексуално преносиве болести. Јако је важна детекција ХПВ вируса, који је главни изазивач карцинома грлића материце, али и других обољења, и то 15 сојева. Уз опремање и модернизацију рада подразумевамо и обуку кадра. Ове године смо запослили молекуларног биолога који ће додатно оснажити нашу лабораторију за молекуларну дијагностику и радиће на увођењу и развоју нових метода.

Као други приоритет др Вујковић истиче увођење најмодернијег лабораторијског информационог система Хелиант који је омогућио интеграцију са свим установама здравствене заштите, пре свега са установама примарне здравствене заштите на територији Мачванског округа.

-Данас пацијенти из најудаљеније амбуланте из било које општине Округа у истом моменту када наш овлашћени запослени верификују налаз у Центру за микробиологију добију на рачунару код свог изабраног лекара налаз. Раније је то слато поштом. Дигитализацијом смо омогућили да налаз стигне значајно брже, скратили смо време чекања на пар дана, а у случајевима када нема микроорганизма то потврђујемо за 24 сата. Уз дигитализацију је ишло и додатно опремање Центра за микробиологију и сада имамо најмодернији Вајтек апарат, инвестицију вредну пет милиона динара, чиме смо омогућили да се у истом моменту када се изолује микроорганизам потврђује његова осетљивост на одређене врсте антибиотика. Апарат је интегрисан са нашим лабораторијским информационим системом и налаз се враћа изабраном лекару. Општа болница Шабац и инфективно одељење, такође на својим рачунарима, имају доступан сет услуга које ми радимо и довољно је да обележе шта неком од лежећих пацијената треба да се уради додатно од анализа и наши запослени то виде, обраде узорак и одмах верификују налаз у систему, наводи др Вујковић.

Додатним проширењем услуга које ради микробиолошка лабораторија ЗЗЈЗ Шабац омогућићемо да ниједан узорак не мора да се шаље ван територије Шапца на анализу. Наш саговорник истиче да Центар за микробиологију може да парира сродним центрима на целом Балкану.


-Да би наши епидемиолози из Центра за контролу и превенцију болести добро радили свој посао морају да имају брзу и прецизну микробиолошку дијагностику, што је важно за правовремено превенирање и спречавање епидемија. Ми радимо и молекуларну дијагностику за Колубарски округ, као и стандардну микробиолошку за све оно зашта они немају капацитете, каже др Вујковић.

Фото: "Глас Подриња"


Као један од постављених приоритета јесте и модернизација мониторинга квалитета ваздуха.

-Када је ваздух јако загађен, што је посебно случај зими, и здраве особе које дуже бораве напољу ће имати респираторне тегобе, а поготову оне који имају кардиоваскуларна или респираторна обољења. Ми као установа покушавамо да утичемо на мењање свести и грађана, али и да укажемо на изворе загађења. Увођењем аутоматске мерне станице, али и проширењем мониторинга са полуаутоматским мерним станицама у урбаним зонама (Бенска Бара и МЗ Јевремова) моћи ћемо да видимо како индивидуална ложишта током грејне сезоне утичу на број ПМ честица и чађи. Верујемо да ће локална самоуправа радити на додатној гасификацији зона које немају грејање на гас, јер то је јако важна мера у смањењу загађења ваздуха од стране индивидуалних ложишта. Такође, аутоматски мониторинг је показао да имамо додатна погоршања квалитета ваздуха и када је већа концентрација возила у граду. Индустријском загађењу је дат доминатан значај од стране невладиних организација, али су важни и други фактори. Увођењем аутоматског мониторинга квалитета ваздуха омогућили смо свима да у реалном времену добију јасне здравствене препоруке како да се понашају у условима погоршања квалитеат ваздуха. Инсталирањем апликације „Чувар здравља 2021“, која је интегрисана са аутоматском мерном станицом, добијаће у реалном времену обавештења, а последње ажурирање је омогућило и одабир сатнице када нотификација да стиже, наводи др Вујковић.

Награђивани и ове године
ЗЗЈЗ Шабац ове године је добио и неколико важних награда. Последња у низу је Оскар квалитета коју смо, за лидерство, процесе и технологије и резулате пословања у категорији за мале и средње организације, у оквиру конкурса за Националу награду за пословну изузетност Србије, добили од Фондације за културу квалитета и изврсност.
-Мени најдража награда ове године свакако је награда удружења „Родитељ“ за подршку кампањи „ХПВ НЕ“. Награду смо добили за резултате у промоцију и вакцинацији против Хуманог папилома вируса. Ипак, ја нисам задовољан резултатима због тога што родитељи не користе ово најбоље оружје против карцинома грлића материце, али и других малигнитета, наводи др Бранко Вујковић.


Следеће године планирају, пре свега, даљу модернизацију Лабораторије за молекуларну дијагностику. Поред проширења палете микроорганизама које ће детектовати на панелу за сексуално преносиве болести и на респираторном панелу, увешће гастринтестивни панел, што ће практично значити да ће за 24 сата знати шта је изазивач нпр. епидемије дијареје.

Фото: "Глас Подриња"


-Јако брзо ћемо увести ПЦР дијагностику тромбофилије, што је од велике важности за превенцију нежељених догађаја у трудноћи, али наравно и за праћење ових скривених поремећаја коагулације. Узорци су до сада рађени у приватним лабораторијама или клиничким центрима. Планирамо и да нашу молекуларну дијагностику уведе и Центар за хигијену применом ПЦР дијагностике у храни, за потврђивање микробиолошких узрочника контаминације хране, односно настанка интоксикација и токсиинфекција путем хране. Тако ће се узрочници тровања утврђивати директно из хране, каже др Вујковић.

Поред свега наведеног, Центар за контролу и превенцију болести ће и даље радити на свим важним пословима промоцији вакцинације, као и праћењу епидемиолошке ситуације на целом округу.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa