Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

О љубави и безусловном прихватању других

Премијерно изведена представа „Плава планета на крају света“

„Свако дете са аутизмом је аутентично биће и моге особе са аутизмом су вербалне. У свом животу желе пријатеље. Могу се смејати, волети, пронаћи смисао свог живота“. Ову су неке од најавних реченица представе „Плава планета на крају света“, премијерно изведене у уторак у Дворани „Винавер“ у Анексу Библиотеке шабачке, а поводом Међународног дана дечије књиге и Светског дана особа са аутизмом. Рађена је по тексту библиотекарке из ОШ „Свети Сава“ Александре Вуковић Курдулић, а глумци су ученици Луткарске секције ОШ „Стојан Новаковић“ из Шапца.

Теме које су важне
-Посебну захвалност дугујемо Стефану Тићмију који је за ову драмску игру позајмио његов књижевни лик Акико из књиге „Ја сам Акико, а ти?“ Очекујемо да се деца препусте девојчици Акико, Малом Принцу, Галебу Џонатану Ливингстону, једном посебном дечаку Симеону који је невербалан и има аутизам и једном необичном Баобабу. Ова кратка прича нас учи љубави и безусловном прихватању других- истакла је Вуковић Курдулић.

Креативно и узбудљиво, у две речи описује своје искуство у раду на представи ученица петог разреда Валентина Нешковић, уједно и главна јунакиња.

-Било је напорно, али исплатило се и јако сам поносна на сав труд који смо уложили. Играм главног лика Акика који долази са друге планете и спријатељи се са Симеоном, а касније и њега спријатељи са другима. Јако је важно да свим ђацима приближимо ову тему, зато што многи из неразумевања и незнања одбацују децу која имају аутизам или имају неке сметње у развоју. Заправо су та деца иста као и ми и треба да их прихватимо на најбољи могући начин. Порука је да треба да гледамо какви су људи изнутра, а не њихов физички изглед- нагласила је Валентина.

Мотив књижевно- ликовног конкурса
Ова представа је уједно и мотив овогодишњег књижевно- ликовног конкурса „Дај ми реч да је насликам“ за све ученике основних и средњих школа који се образују по ИОП-у, који се захваљујући сарадњи Библиотеке шабачке и ОШ „Свети Сава“ за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом успешно реализује последње три године. Циљ конкурса је да се истакну специфичности и посебности ове деце како би им пружили једнаке могућности да искажу свој таленат. Број учесника расте из године у годину. Прошле године их је било 365, а сходно исказаном интересовању, ове се очекује више од 500 дечијих радова.

-За нас у библиотеци је ово посебан датум, јер се преплићу и Светски дани дечје књиге и особа са аутизмом. Годинама сарађујемо са ОШ „Свети Сава“ и ова представа је само наставак те сарадње и може се видети и на сајту школе и на нашем сајту. Малишанима широм Србије може да послужи као инспирација да нацртају ликовне радове који ће после учествовати на изложби крајем јуна. Овакви догађаји су важни зато што спајају сву децу, да видимо колико смо сви једнаки, колико имамо исте потребе за књигом, дружењем и представама, али и љубављу, о чему говори и представа. Разјашњава шта значи аутизам, како је то живети са аутизмом, како се околина односи према особама које имају аутизам. Битно је имати знања пре свега, емпатије, желети упознати тај другачији свет и онда сви можемо заједно лепо да живимо- поручила је Александра Ердевички Томић из Библиотеке шабачке.
Сваки напредак битан

Директор ОШ „Стојан Новаковић“ Младен Лазић навео је да су ученици имали мотив више да се укључе у рад на представи.

-Имамо доста ученика који се образују по ИОП-у 1 и 2 и по ИОП-у 3, а сваки од тих ученика је нама значајан. Свако од њих је различит и сваком покушавамо да помогнемо на начин који је примерен и колико они желе да ту помоћ прихвате. Александра је почела да ради у нашој школи и унела је много новина и ми смо ту да је испратимо и помогнемо нашим ученицима да се искажу и на овај начин. Особе са аутизмом заслужују нашу помоћ и пажњу. Можда неке ствари још треба системски да се реше, али из нашег угла помажемо колико можемо. Надам се да су они задовољни и да им је лепо у нашој школи. Ако сваки дан помало напредују, онда је то велики напредак за све нас и цело наше друштво- подвукао је Лазић.

-Чињеница да се књижевно- ликовни конкурс успешно организује четврту годину заредом и да се на културној мапи Србије нашао као значајна манифестација, поручује да креативност нема границе- верује Вуковић Курдулић, која је и председница Организационог одбора конкурса и позива заинтересоване да до краја априла, до када су отворене пријаве, шаљу своје радове.

Свечана додела награда и отварање изложбе биће уприличени крајем јуна у Библиотеци шабачкој.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa