8. novembar 2018.8. nov 2018.
ŠAPČANI (NE)ZADOVOLjNI POVEĆANjEM PENZIJA

Daj šta daš

Reakcije sugrađana na povećanje penzije očekivane: Zadovoljni samo oni koji podržavaju aktuelnu republičku Vladu
Proteklih meseci mnogobrojne spekulacije mogle su se čuti na temu povećanja penzija od novembra ali i procentima koji veliki broj naših sugrađana zbunjuje. Povišice od pet odsto dobiće veći broj penzionera, a ostali zbog ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, od osam do 13, 1 odsto više nego od pre umanjenja
Naime, svi koji su u oktobru ove godine dobili manje od 34.000 dinara, dobiće povećanje od pet odsto. Tako će penzije od 20.000 biti uvećane za 1.000 dinara, penzije od 25.000 dinara za 1.250 dinara, a penzije od 34.000 za 1.700 dinara. Veće povišice predviđene su za one sa većim primanjima, kojima je država 2014. zakonom smanjila, te će oktobarske penzije od 39.000 biti uvećane za 3.650 dinara, penzije od 55.000 dinara za 9.040 dinara, a oni kojima je u oktobru isplaćeno 71.000 dinara, sada će dobiti uvećanje od 14.000 dinara
Reakcije na povećanje penzija, naših sugrađana su manje-više očekivana. U razgovoru sa njima mogli smo primetiti da negodovanje iskazuju oni koji su nezadovoljni vladajućim režimom.
- Oduševljena sam povećanjem od pet odsto, što je na moju penziju od 32.000, dodatnih 1.500 dinara. Dodatnim novcem, moći ću da platim račun za vodu. Nadam se da će se Aleksandar Vučić, koji se bori za ovaj narod, pobrinuti za to da sledeće godine, mi sa ovom penzijom stignemo do cifre od 40.000 dinara. Za mene, skromu ženu to je sasvim dovoljno. Najbitnije mi je da imam dovoljno novca za hranu i da platim obaveze - ističe šezdesetdevetogodišnja Nadežda Đonlić.
- Ne mogu ni da se požalim, a ni da budem preterano zahvalna. Koliko je značajno, cifra sama govori. Upoznati ste sa našim standardima pa prosudite. Suzdržala bih se od preteranih komentara i zaključila - bolje išta nego ništa - kaže osamdesetogodišnja Živka Popović.
Sedamdesetogodišnji Vidoje Aćimović primao je penziju u iznosu od 37.680 dinara, koja mu je umanjena na 33.920, a iznos poslednje penzije sa povećanjem je 35.400.
- Šta da kažem? Smanjenja i povećanja na moj život ne utiču znatno jer sam kroz dugogodišnji rad dosta toga stekao, ali ovo što se dešava je sramota. Nažalost boljeg od Vučića nemamo. A ni on nije dobar - ističe najstariji šabački berberin.
Kao i većina, ni penzionerka Mirjana Janić nema nadu da će se išta promeniti na bolje.
- Troškovi su veliki, porez van pameti, sve stalno poskupuje a narod nema novca. Da li neko misli o onima koji uopšte nemaju penziju? Moja je 23.000 dinara, a na tu cifru povećanje je smešno. Stalno se sve menja. Najteže mi je što sada određenima ukidaju invalidske penzije- ističe Šapčanka Mirjana Janić.
Istog mišljenja je i Milena Savić, čija je penzija 27.000, a kojoj povećanje ne znači baš ništa. - Penzioneri imaju stav "daj šta daš". Raduju se svakom dinaru. Onima kojima deca pomažu je dobro, kojima ne, nije.
Opravdano ili ne, uglavnom nezadovoljni, naši sugrađani kako negoduju plate, tako i penzije. Uvek ima onih koji prećutno prihvataju sve, i onih koji se bore za svoja prava i pravdu. Kada cifre uporedimo sa ekonomskim standardom naše države, nije preterano reći da se život većine građana svodi na preživljavanje. Svako čudo kod nekih ipak ne prolazi za tri dana. Povećanjem penzija ili plata se ipak oduzeto ne može nadomestiti.

K.Jekić Đonlić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa