27. decembar 2018.27. dec 2018.
POLjOPRIVREDA

STANDARDI I PODRŠKA SERTIFIKACIJI

Standard je dokument koji sadrži karakteristike i zahteve za proizvod, postupke proizvodnje ili metode ispitivanja i ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima. Sertifikacija predstavlja postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda
Uvođenje standarda je uslov kada se radi o ozbiljnoj proizvodnji, zbog toga što su oni često uslov izvoza, kako na evropsko, tako i na svetsko tržište.
Standard je dokument koji sadrži karakteristike i zahteve za proizvod, postupke proizvodnje ili metode ispitivanja i ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima. Korišćenjem standarda u proizvodnji i pružanju usluga povećavaju se efikasnost i efektivnost procesa i podiže kvalitet usluge.
Sertifikacija predstavlja postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda, što uključuje i laboratorijske analize za proveru kvaliteta proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „srpski kvalitet”, kao i izdavanje sertifikata kojim se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje i kvaliteta, izdavanje dokumenta kojim se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje, za proizvode u periodu konverzije u organskoj proizvodnji, odnosno usaglašenost proizvoda sa specifikacijom, za proizvode sa oznakom „srpski kvalitet”.
U skladu sa Pravilnikom o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla (Službeni glasnik RS“ broj 39/2018 od 25.05.2018. godine) bliže se propisuju vrste podsticaja kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla.
Podsticaji obuhvataju podršku sertifikaciji:
1. sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu,
2. dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu ,
3. sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu,
4. sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu,
5. proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje za fizičko lice, pravno lice, preduzetnik i udruženje.
6. proizvoda sa oznakom geografskog porekla za fizičko lice, pravno lice,preduzetnika i udruženje.
7. proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet” za fizičko lice, pravno lice i preduzetnika, i to za predmet podsticaja koji je realizovan od 01. novembra prethodne godine do dana podnošenja zahteva u tekućoj godine. Zahtev se podnosi za jedan ili više podsticaja Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu od 01.marta do 31. oktobra.
Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu iznos podsticaja bio je 50% , odnosno 65% bez uračunatog poreza na dodatu vrednost za marginalna područja, od iznosa uvođenja standarda, odnosno troškova sertifikacije i utvrđuje se prema mestu u kome se nalazi objekat koji je predmet podsticaja, odnosno u kome se proizvode proizvodi koji su predmet podsticaja. Najviši ukupni iznos podsticaja po korisniku bio je 500.000 dinara.
Vrste standarda:
ISO standardi – International Standard Organization – međunarodna organizacija za standardizaciju, uštedu sirovina.
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) – Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke
GLOBALG.A.P. (G.A.P. – Good Agricultural Practices) – međunarodni komercijalni standard Dobre Poljoprivredne Prakse u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji
IFS (International Food Standard) – međunarodni standardi hrane.
BRC (British Retail Consortium) – Britanska komora maloprodaje - opšti standard za hranu- na osnovu akta o bezbednosti hrane u Velikoj Britaniji.
HALAL standard – na arapskom halal znači dozvoljeno. Misli se na hranu pripremljenu po šerijatskim zakonima i većina muslimana širom sveta primenjuje ovaj način ishrane. Najčešće se primenjuje u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
KOSHER standard – sertifikat u industriji hrane i pića kojim se garantuje da je određeni prehrambeni proizvod ispunio zahteve propisane Torahom i da može biti konzumiran od strane jevrejske verske zajednice.
ORGANSKA SERTIFIKACIJA - može je dobiti svaki registrovani organski proizvođač koji se bavi, ne samo proizvodnjom, već i otkupom i preradom, skladištenjem, pakovanjem ili prodajom organskih proizvoda.
Savetodavac Mirjana Milošević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa