17. oktobar 2019.17. okt 2019.
IZLOŽBA POVODOM VEKA POSTOJANjA FK „MAČVA“

Crveno – crni vek

Putovanje kroz brojke, podatke, fotografije. Dokaz ljubavi Šapčana prema Mačvi. Poruka koju nosi istorija kluba. Sećanje na najveće uspehe - podvige
Jedan vek je smešten u nekoliko prostorija. Uspomene udobno smeštene u pričama iz vremena odakle živih aktera nema, ali i one uspavane u bašti sećanja nekadašnjih i sadašnjih generacija, oživele su kroz brojke, fotografije, staru loptu, repliku negdašnjih kopački i brojne pehare. Sezona, rang, trenutak zakočen objektivom aparata, od crno-belih, do „ful“ kolora. Zakoračili ste u Narodni muzej, dakle ušli ste u „crveno-crni“ vremeplov. Putujete kroz vreme na izložbi povodom veka, perioda od 1919. do 2019. godine, ali stotinu godina pisanih rukom šabačke stare dame, šabačke „Mačve“.
-Vreme prolazi, Mačva traje. Ovo je vremeplov gde svaka godina, svaka sezona ima jasan pisani podatak i fotografiju koja karakteriše tu godinu u klupskoj istoriji. Građani su sami donosili fotografije, raspitivali se i pre otvaranja, što pokazuje koliko se ovaj klub voli u Šapcu i kolika je čast i za Muzej da priredi ovakvu jednu izložbu – naglasila je direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Nela Tonković.
Svaka od sto godina šabačkog kluba je jedna posebna priča što nosi i duh vremena i poruku o večnoj sponi između jednog kluba i jednog grada.
-Sve što traje duže od prosečnog ljudskog veka postaje vrednost koja je vredna pažnje i poštovanja. Kada se osvrnemo na sve događaje koji su se zbili u proteklih 100 godina, vidimo na koliko izazova je klub odgovorio, opstajao i postizao vredne rezultate. Čitavu istoriju su Šabac, Šapčani i Mačva neraskidivo povezani, zajedno tuguju, zajedno se raduju. Nastao je u najteže vreme i tako reprezentovao duh Šapčana spremnih da u teškim vremenima okrenu novi list i započnu nešto novo i optimistično kao što je to Mačva – istakao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
Mačva nije samo prošlost i sadašnjost, već je i budućnost. Tokom veka je postala i zauvek će ostati obeležje jednog grada što se suočava sa različitim nedaćama, no uspeva da odoli, grada koji voli svoj klub i čini sve da bude potpora u uspesima, smatra gradonačelnik Nebojša Zelenović.
-Mačva je nastala pre nego što je bilo ko od posetilaca rođen i trajaće duže nego bilo ko od nas koji smo došli na otvaranje i koji će posetiti izložbu u danima trajanja. Nema mnogo klubova u Srbiji koji se mogu podičiti ovakvom istorijom i ona je na ponos svih Šapčana. Ovde su fotografije koje sećaju na najteža vremena, a u svim je Mačva pobeđivala i tako izložba nosi poruku o gradu pobedniku. Šapčani su pobeđivali i verujem da će pobeđivati i dalje – izjavio je aktuelni gradonačelnik Zelenović, nekadašnji fudbaler i predsednik ovog kluba.
Izložba podseća na teške, ali i slavne trenutke kluba, jer najveći uspesi su istinski podvizi po svim merilima.
-Šabac je bio mali grad u velikim državama, Kraljevini i FNR, odnosno SFR Jugoslaviji, a uspevao je da se probije do elite. Uvek ističem prvi ulazak u Prvu ligu. Mačva je bila ispred jedne Vojvodine, ispred klubova iz gradova nekoliko puta većih, među šest najboljih. Uz to, moram da kažem, iako je država manja, okrnjena, veliki uspeh je i sadašnja Super liga, jer je opet konkurencija velika i nije lako se probiti među najbolje – rekao je jedan od asistenata pri pripremi izložbe Aleksandar Đenadić.
Ko nije prošao ovim jedinstvenim vremeplovom, ima priliku da to učini do utorka, 22. oktobra u Narodnom muzeju.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa