5. decembar 2019.5. dec 2019.
Želja za poboljšanje kvaliteta nadzora
JAČANjE KAPACITETA MREŽE INSPEKTORA SRBIJE

Želja za poboljšanje kvaliteta nadzora

Glavni cilj projekta je da poboljša kvalitet inspekcijskog nadzora i komunikaciju između inspektora i subjekata inspekcijskog nadzora kroz jačanje mreže inspektora Srbije
Organizacija Partneri Srbija u februaru 2019. godine otpočela je sprovođenje projekta „Jačanje kapaciteta mreže inspektora Srbije“ uz finansijsku podršku USAID-ovog projekta za ekonomski razvoj. Šabac se našao među gradovima koji su primer dobre prakse na osnovu odluke o merama zaštite od buke sa akustičnim zoniranjem koja je usvojena 2014. godine.
Tim povodom protekle nedelje Grad Šabac je bio domaćin studijske posete i konferencije „Akustično zoniranje“ predstavnicima USAID-a, mreže inspektora Srbije i partnera Srbije, a ugostio je i dvadeset inspektora za žaštitu životne sredine iz cele Srbije. Sve to događalo se u susret izmenema zakona o zaštiti od buke. Ispred grada Šapca prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić rekavši da su kao grad vredno radili na privlačenju investicija i na poboljšanju uslova u kojim privrednici rade, kao i otvaranju novih radnih mesta.
- Svi volimo da živimo u čistom i zdravom gradu, te je važno da se kontrole redovno sprovode - naglasio je Pajić.
Glavni cilj projekta je da poboljša kvalitet inspekcijskog nadzora i komunikaciju između inspektora i subjekata inspekcijskog nadzora kroz jačanje mreže inspektora Srbije.
Nastasija Stojanović, projekti koordinator istakla je da je organizacija Partnera Srbije zahvaljujući podršci USAID-a prepoznala udruženje Mreže inspektora Srbije kao strukovno udruženje koje bi moglo biti pokretač promena u radu inspektora.
- U okviru projekta sproveli smo niz značajnih aktivnosti koje su služile podizanju internog kapaciteta samog udruženja i njenih članova u oblasti komunikacija. Od značajnijih događaja izdvojila bih jedan od skupova održanih u Čačku, za 700 inspektora. To je dan inspektora koji u narednim godinama planiramo da sprovedemo kao jedno tradicionalno okupljanje – dodala je Nastasija Stojanović.
Dragoman Punović predsednik Mreže inspektora Srbije je naglasio da je jedan od njihovih osnovnih ciljeva razmena dobre inspekcijske prakse, razmena znanja i iskustava između inspektora.
Organizatori su ovaj projekat realizovali u saradnji sa Mrežom inspektora Srbije.
- Ovom prilikom upoznali smo inspektore sa problemima koji se javljaju na terenu, i razmenili iskustva. Izneli smo sa kakvim se problemima susrćemo, bilo da se radi o buci u saobraćaju, ili iz ugostiteljskih objekata. S tim u vezi se vrše izmene zakona zaštite od buke. Ministar Trivan je najavio da će ubuduće sertifikovani pojedinci, poput komunalne milicije ili inspektora za zaštitu životne sredine, moći da vrše merenje buke po prijavi građana, tako što će specijalnim uređajima na licu mesta utvrdi prekoračenja buke - rekla je inspektorka za zaštitu životne sredine u Šapcu, Olivera Kikanović.
Pored Šapca slična studijska poseta realizovana je u Čačku gde je održan skup komunalnih inspektora. U Odžacima građevinskih inspektora, a u Pirotu saobraćajnih.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa