17. decembar 2020.17. dec 2020.
(Ne)zakonite odluke
Milena Bogavac i Nela Tonković razrešene dužnosti

(Ne)zakonite odluke

Četvrta sednica lokalnog parlamenta donela je nova kadrovska rešenja za ustanove kulture. Dosadašnje direktorke Šabačkog pozorišta Milena Minja Bogavac i Narodnog muzeja Nela Tonković razrešene su dužnosti. Na čelo ovih institucija postavljene su u martu, odnosno decembru 2019. godine na osnovu konkursa, nakon isteka v.d. statusa, te odluku Skupštine grada Šapca smatraju nezakonitom. Kako bi javnost upoznale sa detaljima svog dosadašnjeg rada i aktuelne situacije održale su konferenciju za medije.

-Mogu da zaključim da je reč o jednoj nezakonitoj smeni sa mesta direktora Narodnog muzeja Šabac. I to ne vidim drugačije, jer postoje tačni, jasni zakonski uslovi koji treba da budu ispunjeni da bi nekom prestao mandat. I razrešenje zakonski se propisuje drugačije. Neophodno je da se to uradi na adekvatan način. Naša obrazloženja nisu bila niti u pisanom, niti u usmenom obliku dostavljena/saopštena do sednice Skupštine. Stojim iza tvrdnje da je ovo nezakonito rešenje i veoma sam iznenađena da u ovoj zemlji još uvek postoje instance koji zakone smatraju neozbiljnim. Želimo da istaknemo da ovo nije politička smena, jer naše funkcije nisu političke, one su u javnim ustanovama. Mi nismo pomoćnici gradonačelnika, te ne bih dovodila u vezu sa političkim smenama. Čule smo u prenosu Skupštine obrazloženja za naša razrešenja i ona su glasila isto, na osnovu člana 39 Zakona o kulturi kojim se propisuje kako direktor može biti razrešen pre isteka mandata. Dužnost direktora ustanove prestaje istekom mandata i razrešenjem. Osnivač ustanove razrešiće direktora pre isteka mandata:1) na lični zahtev; 2) ako obavlja dužnost suprotno odredbama zakona;3) ako nestručnim, nepravilnim i nesavesnim radom prouzrokuje veću štetu ustanovi ili tako zanemaruje ili nesavesno izvršava svoje obaveze da su nastale ili mogu nastati veće smetnje u radu ustanove; 4) ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje dužnosti direktora, odnosno ako je pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje dužnosti direktora ustanove; 5) iz drugih razloga utvrđenih zakonom ili statutom ustanove. Nijedna od ovih stavki se ne navodi u obrazloženju. Mi smo postavljene na osnovu javnog konkursa, i prvo smo bile u v.d. statusu. Kada je reč o izveštajima ustanova, svi su redovno podnošeni, usvajani. Nikada nije stavljena primedba ni na jedan. Ni protekle, ni ove godine, a ni proteklih meseci. Nismo primile ni pisanu, ni usmenu pritužbu na naš rad. Zbog toga postavljamo pitanje: Koje je obrazloženje? - navela je Nela Tonković naglasivši značaj Zakona o kulturi kao osnove za organizaciju rada ustanova.

-Radimo na osnovu Zakona o kulturi, njime se vodimo. Država u proteklih nekoliko godina pokušava da profesionalizuje oblast kulture. Neke lokalne samouprave to rade uspešno, a vidimo da se i Ministarstvo kulture i informisanja trudi da na višem nivou implementira Zakon, a onda se dogodi nešto ovako. Ponovo moram da naglasim da je za mene ovo ne samo nezakonito, nego i nedopustivo da se dogodi, u zemlji koju želimo da stvaramo i gradimo - pojasnila je Tonković i dodala da su uočene nepravilnosti i kada je u pitanju imenovanje članova Upravnog odbora Narodnog muzeja.

-Član 42 Zakona o kulturi jasno propisuje način na koji se imenuje član Upravnog odbora koji dolazi iz redova zaposlenih u ustanovi. Njega imenuje osnivač ustanove, odnosno Skupština, ali o tom imenovanju prethodno se traži saglasnost (mišljenje) reprezentativnog sindikata, ili se to čini izjašnjavanjem zaposlenih ukoliko sindikat ne postoji. Kod nas sindikat ne postoji, zaposleni se nisu izjasnili i ovo rešenje o Upravnom odboru Muzeja je prepisano iz prethodnog mandatnog perioda. Moram da naglasim da to nikako ne umanjuje dostignuća kolege koji se našao u Upravnom odboru, ali je trebalo da bude poštovana zakonska procedura i sigurna sam da bi odgovor za bilo koga od kolega, bio i više nego povoljan da učestvuje u radu Odbora.

Milena Minja Bogavac se slaže sa stavom dosadašnje direktorke Narodnog muzeja Šabac da odluke usvojene na sednici Skupštine nisu bile u skladu sa pravnom regulativom.

-Želele smo da ukažemo da nije poštovana zakonska procedura prilikom naših razrešenja i da na konferencije javnost upoznamo sa našim dosadašnjim radom u ustanovama na čijem smo čelu bile. U pitanju su javne ustanove koje ne možete da vodite bez saradnje sa Gradskom upravom. Kako se sada dogodilo da neka tako velika stvar, vredna razrešenja nije pomenuta? Čudan je osećaj kada vas neko u toku sezone i stvari koje radite po pitanju produkcije „preseče“ i ne možete da organizujete misli, jer razmišljate o stvarima i problemima koje ste imali do juče, a odjednom više nisu vaši. Ono što bih volela je da kolege koje prolaze kroz iste, ili slične situacije to kažu i da javnost bude upoznata- rekla je dojučerašnja direktorka Šabačkog pozorišta o aktuelnim dešavanjima.

Na novinarsko pitanje o ovogodišnjem izdanju Oktobarskog salona, odnosno o „prekidanju tradicije najstarije umetničke smotre u Srbiji“ Nela Tonković je istakla da je odluka o neodržavanju Salona „doneta svesno, uz pažljivo promatranje aktivnosti drugih ustanova kulture u Srbiji“.

-Zaključili smo da su mnoge manifestacije otkazane, čak i Oktobarski salon u Beogradu, te smo odlučili da je u ovoj situaciji preveliki rizik kada se sagleda broj umetnika i svih onih koji su trebali da budu uključeni. Nismo smeli nikog da izlažemo riziku. Imali smo razgovor sa službenicima iz Gradske uprave gde smo rekli da nećemo potraživati, niti koristiti sredstva za Oktobarski salon. I na veliko žaljenje od organizacije smo morali da odustanemo - kaže Tonković.

Jedno od pitanja ticalo se dužine radnog staža Milene Bogavac. Prema nekim tvrdnjama pre stupanja na čelo Šabačkog pozorišta nije imala upisanih pet godina staža, dok Zakon o kulturi, član 36 definiše ko može biti na čelu ustanove kulture i regulativa navodi „Kandidati za direktore ustanova moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi. Ostali uslovi za izbor kandidata za direktora ustanove utvrđuju se statutom ustanove.“

-Da biste bili na mestu direktora javne ustanove kulture ne morate da imate pet godina radnog staža, već pet godina isksutva rada u kulturi. Ako je potrebno da se vidi koliko u ovoj oblasti imam iskustva dovoljno je da se proveri i putem interneta. Nikada se kao nezavisna umetnica nisam bavila spajanjem staža u knjižici. Kada sam priložila konkursnu dokumentaciju za Šabačko pozorište donela sam sve ono što je veoma lako proverljivo, te se tokom intervuja sa Upravnim odborom razgovaralo o tom pitanju. Upitan je i PIO fond, a rečeno je da mogu da „povežem“ više od pet godina. Nakon što sam imenovana osoba pod imenom Dragoljub Perić je podnela Ministarstvu kulture i informisanja građansku prijavu kako nemam dovoljno staža u radnoj knjižici, te me je resorno Ministarstvo kontaktiralo i prosledili smo im svu konkursnu dokumentaciju. Prijava je ocenjena kao neosnovana i zlonamerna - napominje da Bogavac da je sve vrlo transparentno kada je njeno profesionalno i radno iskustvo u ovoj oblasti u pitanju. Naglasila je da su svi izveštaji o radu ustanove kojom je rukovodila javno dostupni, te da je Gradska uprava upoznata sa problemima koje teatar ima kada je u pitanju scenska tehnika.

Ponos, zahvalnost i ljubav
-Kada protekne neko vreme verovatno ću uvideti da sam u svakom smislu u Šapcu mnogo više dobila nego što sam trenutno izgubila, iskustveno i kada su u pitanju prijatelji. Ono što sigurno znam je da Šabačkom pozorištu, kolektivu, celokupnoj ustanovi kao i Vladimiru Vasiliću koji je postavljen na mesto vršioca dužnosti želim sve najbolje. Uvek može da računa na moju pomoć, a ako ne budem mogla da pomognem sigurno neću odmoći. Ponosna sam na sve ono što smo u prethodnom periodu uradili i trudili smo se da „srušimo“ koncept pozorišta tvrđave kao zatvorene institucije, već da bude mesto okupljanja i dijaloga zajednice. Predstave, 13 premijera, Omladinski klub pozorišta gde smo pružili priliku mladim, talentovanim ljudima da se iskažu su samo deo onoga što smo uradili za protekli period- naglasila je Minja Bogavac.
-Veoma sam ponosna na zaposlene u Muzeju, osećam veliku zahvalnost publici koja je pratila naš rad, prihvatala sve novo što smo uključili u naše delovanje, kao i svim građanima koji su nam donirali svoje predmete kako bi postali deo zajedničke baštine. Timski smo odlučili da otvorimo ovu ustanovu, prilagodimo ljudima koji su jedino znali da imamo novu stalnu postavku. Sticali smo nove predmete za zbirku, a značajan deo je dar građana. Među njima je i zaostavština šabačke slikarke Mare Lukić Jelesić dobili smo njenu pisanu zaostavštinu. Izložbe, onlajn sadržaji, restauracija predmeta iz postavke, a sve ovo je dostupno na našem sajtu u izveštaju o radu. Ponos, zahvalnost i ljubav su tri ključne reči - kaže Nela Tonković.


-Na određeni vremenski period se vrši atest cugova. Mi ranije nismo imali taj problem, javio se u novembru kada smo u okviru regularnog atesta dobili nalaz da cugovi nisu bezbedni. Popravka ne garantuje da kasnije neće biti problema, a drugo rešenje je da se zamene elektromotornim. Mi nismo tokom vanrednog stanja mogli da znamo da nisu prošli atest. U ovom zatišju poslala sam zvaničan dopis Gradskoj upravi i uključila to u budžet za narednu godinu (vanvremenski) i pokušala na nekoliko sastanaka da informišem ljude koji su nadležni o ovom, kao i o drugim problemima. Kada je u pitanju angažovanje umetnika preko agencija, to je praksa za brojne ustanove kulture u Srbiji kada angažuju slobodne umetnike - zaključila je Bogavac.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa