1. decembar 2022.1. dec 2022.
Prilika za debitante
Mondijal 2026 u tri države

Prilika za debitante

Svetski šampionat u Kataru poslednji je na kome učestvuje 32 reprezentacije. Od narednog čiji domaćini su prvi put tri države: Meksiko, Kanada i SAD, nastupiće 48 reprezentacija. Učesnici će biti podeljeni u 16 grupa sa po tri tima. Dve prvoplasirane će izboriti plasman u šesnaestinu finala, od kada kreće eliminaciona faza. Umesto dosadašnje 64 utakmice, biće odigrano ukupno 80 duela, a trajanje neće biti značajno veće, samo će raspored biti intenzivniji.

Prema propozicijama FIFA, 48 ekipa će činiti 16 reprezentacija iz Evrope, šest iz Južne Amerike, šest iz Konkakaf zone, osam iz Azije, devet iz Afrike i jedna iz Okeanije, to su direktni učesnici. Ponovo će biti organizovani interkontinentalni baraži, gde će se za dva preostala mesta boriti prestavnik Južne Amerike i Azije, odnosno Konkakafa i Okeanije.

Kada bi novi sistem koristili u Kataru, uz postojeće reprezentacije, igrale bi još: Severna Makedonija, Švedska, Ukrajina, Peru, Kolumbija, Panama, Jamajka, Oman ili Irak, Ujedinjeni Arapski emirati, Egipat, Alžir, Nigerija, DR Kongo, Novi Zeland, dok bi baraž mečevi igrali: Čile protiv poraženog iz azijskog baraža Iraka i Omana, odnosno El Salvador protiv Solomonskih ostrva.

Svetsko prvenstvo će trajati od 11. juna do 12. jula 2026. godine. Domaćini će biti tri meksička grada, dva kanadska i čak 11 američkih. Na teritoriji SAD će biti odigrano tri četvrtine utakmica.
Prvo svetsko prvenstvo je brojalo 13 ekipa, potom je nastupalo 16 sve do Mondijala u Španiji 1982. Format sa 24 tima aktuelan je naredna četiri Šampionata, a od Francuske 1998. na spisku je bilo 32 reprezentacije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa