27. april 2023.27. apr 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Razgovor o planovima u oblasti energetske efikasnosti

Prijem za delegaciju Nove Gradiške u Gradskoj kući

Bilo je reči o dosadašnjem iskustvu u sprovođenju projekata u oba grada, kao i o potrebama i planovima u oblasti obnovljivih izvora energije
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić priredio je u utorak u Gradskoj kući prijem za delegaciju grada Nove Gradiške, na čelu sa gradonačelnikom Vinkom Grgićem. Na sastanku, kome je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, bilo je reči o dosadašnjem iskustvu u sprovođenju projekata energetske efikasnosti u oba grada, kao i o potrebama i planovima u toj oblasti i obnovljivim izvorima energije.

Izrazivši zadovoljstvo zbog posete, gradonačelnik Pajić je istakao da razmena iskustava i prijateljstvo dva grada traje duži niz godina.

-Zaista smo ponosni i na prijateljstvo, ali i na projekte koje smo zajednički uradili u prethodnom periodu. Tu mislim na Biosol projekte koji govore o energetskoj efikasnosti. Nova Gradiška je zaista u Republici Hrvatskoj prepoznata kao grad koji na izuzetan način radi na energetskoj efikasnosti. Mi pokušavamo te velike projekte u kojima su oni poodmakli da primenimo i u gradu Šapcu, a zajednički posredstvom prekogranične saradnje radimo na projektima sa Evropskom unijom i zaista smo postigli dobre rezultate. To se pre svega odnosi na objekte na Letnjikovcu, ali i na šabačkom bazenu.
Pokušavamo da napravimo nezavisna energetska ostrva koja će na kvalitetan način biti sama sebi dovoljna što se tiče energije i to na više mesta u gradu. Ponosan sam što već dugo godina imamo partnere iz Republike Hrvatske od kojih imamo šta da naučimo- naglasio je Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Grgić je ocenio da gradovi Nova Gradiška i Šabac postaju veliki partneri i prijatelji.
-Planovi su veliki kad imate ozbiljnog partnera, to je najvažnije. Sve što smo do sada uradili je savršeno, budući da je do nas došla informacija da je naš projekat, Nove Gradiške i Šapca, ogledan primer u odnosu na sve ostale projekte. Svi su rekli, ako ne znate šta da radite, pogledajte kako to rade Šabac i Nova Gradiška. Izuzetno smo srećni zbog toga. Na osnovu dobro odrađenog Biosola, dobili smo Biosol plus, a planiramo sad i treći projekat. Nama je jako drago da se, osim velikog gostoprimstva i prijateljstva koje jača i sve je veće i veće, ta saradnja nastavlja na planu privrede. Projekt Biosol doneo nam je puno toga. Mi smo grad koji je relativno mali u odnosu na Šabac, ali imamo nula potrošenih evra za energente. Naša javna rasveta i dvadestak zgrada u vlasništvu grada se praktično greju i hlade, koriste struju za nula evra- podvukao je Grgić.
D.D.

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa