20. jul 2023.20. jul 2023.
Reč stručnjaka

Zaštita krompira od krompirovog moljca

Na našem području se tradicionalno sadi rani sortiment i plasira direktno na tržište. I ove godine je već početkom jula meseca počelo vađenje ranih sorti krompira (sorte Bela Rosa i Arizona). Na više lokalitetu gde se krompir nalazi u fazi početak žućenja lišća je krenulo vađenje i srednje ranog sortimenta.

Pošto ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od krompirovog moljca, kada cima počinje da menja boju, a registrujemo visoke brojnosti krompirovog moljca na feromonskim klopkama, neophodno je pored agro-tehničkih mera zaštite sprovesti i hemijske mere zaštite.

Proizvođačima koji već vade krompir se preporučuju sledeće mere zaštite krompira od krompirovog moljca:

- Krompir treba vaditi u što kraćem roku. Nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljca;

- Nakon vađenja krtola neophodno ga je čuvati u skladištima sa kontrolisanom temperaturom (niža od 10° C), a za ventilacione otvore u skladištima koristiti komarnike sa sitnijim otvorima, jer se na taj način onemogućava slobodno cirkulisanje ovog insekta. Takođe je potrebno vršiti redovnu kontrolu uskladištenih krtola i eventualnu hemijsku zaštitu sa preparatom na bazi azadirahtina (Ozoneem trisful 1% EC) u koncentraciji 0,3% prilikom unošenja krtola u skladište.

U usevima koji se neće vaditi u skorije vreme preporučuje se:

- Održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola.

- Na parcelama na kojima se krompir neće uskoro vaditi preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije cipermetrin (Cipkord, Crna mamba) u količini 0,3 l/ha (karenca 14 dana).

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa