3. avgust 2023.3. avg 2023.
Promocija folklora i tradicionalnih vrednosti
ODRŽAN PRVI JAVNI ČAS “TAMNAVSKIH OPANČIĆA”

Promocija folklora i tradicionalnih vrednosti

Na platou ispred Doma kulture smenjivale su se grupe “opančića”, a događaj je završen velikim kolom u kojem su osim dece bili i odrasli
Folklorna grupa “Tamnavski opančići” održala je proteklog vikenda prvi javni čas u parku u Koceljevi. Bila je ovo svojevrsna prilika da se igrom i pesmom okupljenim građanima i slučajnim prolaznicima predstave polaznici škole folklora, najmlađi stanovnici ove opštine predškolskog i školskog uzrasta.

Na platou ispred Doma kulture smenjivale su se grupe “opančića”, a događaj je završen velikim kolom u kojem su osim dece bili i odrasli.



–Iako postojimo tek šest meseci, ovo nije prvi javni nastup dece. Već su gotovo svi imali priliku da učestvuju u nekom programu. Trenutno okupljamo oko sto članova, uzrasta od pet do 12 godina i interesovanje, na našu radost, ne jenjava. Stalno pristižu novi članovi. Najviše je mlađih osnovaca od prvog do četrvtog razreda. Osim primarnog zadatka da zajedno radimo na očuvanju srpske kulture i tradicije, naša ideja i želja je prevashodno da decu odvojimo od telefona i kompjutera, da budu fizički aktivni i usmereni jedni na druge, da razvijaju osećaj pripadništva i zajedništva, da utičemo na njihov pravilan razvoj, ne samo u fizičkom smislu... Folklor je idealan način da se mladi razvijaju, rastu i izrastu u zdrave i dobre ljude, čuvare tradicije, u one koji će negovati a potom i prenositi te vrednosti na nove generacije - ističu Vesna Bošković i Katarina Petrović Mihailović koje se dva puta nedeljno druže sa mladim folklorašima u maloj sali sportske hale u Koceljevi.

Dodaju da je u jednoj lokalnoj zajednici poput ove važno uključiti sve raspoložive resurse, te da pojedinci ne mogu mnogo toga sami da učine i realizuju, ali da mogu da pokrenu i da bi više pažnje trebalo poklanjati amaterizmu u svim sferama.



–Male sredine uglavnom imaju skromne resurse u svakom smislu te reči. Manjka entuzijazma i inicijative. Svi smo nekako uspavani i čekamo da neko drugi nešto preduzme. I baš zato, kada se pojavi neka zdrava ideja, smatramo da je važno da se uključi što veći broj aktera. Da bismo mogli da pravimo planove, radimo kvalitetno, putujemo i nastupamo, potrebna su nam sredstva, prevashodno da nabavku opreme, nošnji... Za sada imamo odličnu saradnju sa osnovnom školom i vrtićem, kao i lokalnom samoupravom. Računamo i na podršku društveno odgovornih kompanija i pojedinaca, jer ulaganje u mladost je ipak najisplativije- smatraju Vesna i Kaća.

Kako kažu, veoma je važno najmlađima ponuditi kvalitetne sadržaje i objasniti da bavljenje jednim sportom ne isključuje učešće u drugim aktivnostima. Sa druge strane, o benefitima folklora je mnogo toga već dobro poznato a u poslednje vreme o tome sve češće i glasnije govore i stručnjaci.
V.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa