28. decembar 2023.28. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

DR JASMINA STANKOVIĆ, DIREKTORKA DOMA ZDRAVLjA „DR DRAGA LjOČIĆ“

Mnogo važnih stvari u odlazećoj godini

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ tokom ove godine pružio je 1.800.000 zdravstvenih usluga od koji je najvažnije više od 600.000 prvih i ponovljenih pregleda, više od 110.000 preventivnih pregleda, više od 300.000 sestrinskih usluga. Sve službe su dale značajan doprinos u radu
-Izuzetno sam ponosna rezultatima rada koje su ostvarili naši zaposleni u 2023. godini i svaka služba je dala svoj izuzetan doprinos. Trenutno imamo 507 zaposlenih na neodređeno vreme, od toga je 403 medicinska radnika. Zahvaljujući zaključku Vlade Republike Srbije saglasnost za zapolsenje na neodređeno vreme dobilo je 68 radnika koji su bili angažovani tokom kovid 19 pandemije. Takođe smo, zahvaljujući odluci Ministarstva zdravlja u maju zaposlili 33 radnika na neodređeno vreme, koji su bili angažovani preko lokalne samouprave i bez čije podrške ustanova ne bi mogla da funkcioniše u punom kapacitetu, navodi direktorka DZ Šabac dr Jamina Stanković.

Zahvaljujući podršci Grada ustanova je dobila dva sanitetska vozila. Jedno je opredeljeno službi hitne medicinske pomoći, a drugo službi polivalentne patronaže.

-Dobili smo i digitalni kolposkop koji smo opredelili službi za zdravstvenu zaštitu žena, kao i jedan EKG aparat koji je dat ambulantni sportske medicine. Posebnu zahvalnost dugujem GU zbog nabavke senzorne sobe, koja je opredeljena razvojnom savetovalištu, službi dečje zdravstvene zaštite. Sada smo jedan od retkih domova zdravlja u Srbiji koji će pružati usluge deci sa poremećajima u razvoju i biti podrška njihovim roditeljima. Trenutno u razvojom savetovalištu radi šest zdravstvenih saradnika: četiri defektologa, jedan psiholog i jedan specijalista dečje psihijatrije. Zaposleni iz razvojnog savetovališta bili su uključeni i u projekat „Porim“ (Porodično orjentisane rane intervencije) zajedno sa još 14 domova zdravlja u Srbiji i centrima za socijalni rad i predškolskim ustanovama, navodi dr Stanković.


Direktorka šabačke ustanove prezenotvala je DZ „Draga Ljočić“ i njihovo učešće i projektu „Podrži život“ i prisutne upoznala sa njihovim iskustvom na tradicionalnom savetovanju održanom na Zlatiboru u junu, u organizaciji Komore zdravstvenih ustanova, a na temu „Reforma zdravstva – izazovi ne prestaju“. Predavanje dr Stanković je izazvalo veliko interesovanje.

Šabački Dom zdravlja u junu je posetila i delegacija iz Kirgistana i Medicinskog fakulteta u Beogradu. Posetu je organizovala Mreža za zdravlje u Evropi.

-Izabran je Mačvanski okrug, a naš Dom zdravlja kao primer dobre prakse kada je u pitanju plaćanje po učinku i primena kapitacije, kao i predstavljanje menadžmerske strukture ustanove. Važan događaj za nas bilo je i otvaranje nove sale za psihofizičku pripremu trudnica, koju je dobila služba polivalentne patronaže u avgustu. Ovde se organizuje i edukacija za buduće roditelje u okviru Škole roditeljstva. Pored navedenog, patronažne sestre obilaze porodice sa porodiljama, organizuju individualno-zdravstveni vaspitni rad u školama i mesnim zajednicama, a uključeni su i u nacionalni program podrške dojenju.

DZ „Dr Draga Ljočić“ uključen je i u projekat momentum, sa još 14 iz cele Srbije i asocijacijom „Duga“. Projekat ima za cilj promociju zdravih stilova života.

Punkt za laboratorijske analize krvi i urina ponovo je otvoren u zdravstvenoj stanici u Prnjavoru u oktobru, nakon pauze zbog kovid pandemije.

-Podršku je dala lokalna samouprava, a ideja zaposlenih iz našeg DZ realizovana je zahvaljujući menadžmentu Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“, gde će se raditi laboratorijske analize, a potom mejlom slati nazad u Prnjavor. Meštani ovog i okolnih sedam sela moći će utorkom i četvrtkom od 8.00 do 10.00 časova da odrađuju laboratorisjke analize krvi i urina bez odlaska u Šabac. Zdravstvena stanica Prnjavor nedavno je proširila pružanje zdravstvenih usluga i svake srede ginekolog iz službe za zdravstvenu zaštitu žena odlaziće tamo i omogućiti obavljanje ginekoloških pregleda žena sa područja Prnjavora i okolnih sela, navodi dr Stanković.

Šabački DZ dobitnik je plakete „VeličanstveNE HPV“ Udružnja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“. Plakete su dobile institucije i pojedinci koji su najviše doprineli podizanju svesti o važnosti imunizacije protiv HPV infekcije. Od 150 domova zdravlja u Srbiji nagrađeno je sedam, među kojima i šabački.

-Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, najveća po broju zaposlenih, pruža usluge u ambulantama, ali i organizuje rad Savetovališta za dijabetes u Centru za prevenciju, svaki dan od 14.00 do 17.00 časova. Tu radi i Savetovalište za odvikavanje od pušenja od 18.00 do 19.00 časova svakog dana sem vikenda. Obuku je do sada prošlo 75 polaznika, 62 završilo petodnevni kurs, a 50 odsto polaznika se rešilo štetne navike opasne po život. Istakla bih i požrtvovani danonoćni rad u službi hitne medicinske pomoći koji se suočavaju sa akutnim stanjima bolesti, traumama izazvanim saobraćajnim nezgodama i drugim povredama. Zahvalnost dugujem i zaposlenima u službi za kućno lečenje koji stižu do najtežih pacijenata, kako u gradu, tako i u udaljenim ruralnim područjima, kaže dr Stanković.

Od novembra su uključeni i u projekat „Nacionalni centar za podršku i edukaciju obolelih od raka dojke i raka grlića materice – Centar za podršku“ koji je podržalo Ministarstvo zdravlja. Prva aktivnost vezana za edukaciju navedenih onkoloških pacijenata održana je u ovoj ustanovi pre nekoliko dana.

Ove sezone su aplikovali i više od 5.000 doza vakcina protiv gripa i apeluju na građane da se što pre vakcinišu kako bi se na vreme stvorila antitela.

Naredne godine planiraju inteziviranje preventivnih aktivnosti, skrininge i imunizaciju.

-Organizovaćemo edukaciju roditelja i dece po svim osnovnim i srednjim školama, kako bismo podigli obuhvat vakcinisane dece oba pola vakcinom protiv infekcija izazvanih HPV-om. Planiramo i pokretanje Savetovališta za mlade i Hispa centar kojim ćemo raditi na sekundarnoj prevenciji oboljenja izazvanih neregulisanim povišenim krvnim pritiskom. Nastojaćemo da zdravstvene radnike i dalje šaljemo na edukacije, kako specijalizacije, tako i na simpozijume i kongrese, kako bismo podigli nivo kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. Bićemo i domaćini osmih Susreta domova zdravlja koji će se održati na Zlatiboru, kaže dr Jasmina Stanković.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa