14. mart 2024.14. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Dr Mirjana Stanković o značaju imunizacije protiv HPV virusa

Prevencija, edukacija i informisanost

Karcionom grlića materice najčešće izaziva humani papiloma virus (HPV), a jedina sigurna zaštita je vakcina. Ona je u Srbiji dostupna od protekle godine, besplatna je za sve dečake i dvojčice od 9 do 19 godina
Svakoga dana u Srbiji četiri žene obole, a dve umru od raka grlića materice. Zvanični zdravstveni podaci izneti u prethodnoj rečenici našu zemlju svrstavaju u vrh neslavne evropske statistike.

Karcionom grlića materice najčešće izaziva humani papiloma virus (HPV), a jedina sigurna zaštita je vakcina. Ona je u Srbiji dostupna od protekle godine, besplatna je za sve dečake i dvojčice od 9 do 19 godina. Ipak, brojne zablude, nedumice i sve glasniji protivnici imunizacije uticali su na mali odziv roditelja, dece i mladih. Pitanje vakcinacije protiv infekcija humanim papiloma virusima (HPV) nije samo pitanje ličnog odnosa prema zdravlju, ono je pitanje javnog zdravlja nacije.

O značaju vakcinacije, edukaciji, prevenciji i (ne)dovoljnoj informisanosti građana o HPV virusu razgovarali smo sa doktorkom Mirjanom Stanković, pedijatrom iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.

-HPV je skraćenica za humani papiloma virus. Ovo je grupa virusa koji inficiraju kožu, ili različite sluznice (kao na primer u ustima, ili grliću materice). Većina infekcija nije opasna, ali određeni tipovi HPV-a mogu izazvati genitalne bradavice i nekoliko vrsta raka od kojih je najvažniji rak grlića materice, ali i karcinom usne duplje. Kada je reč o vakcini, Gardasil štiti od devet različitih tipova tog virusa, među njima su dva tipa koja su uzročnici gotovo svih kancera grlića materice, i onih koji izazivaju i koji dovode do oboljenja genitalija. Od kada je vakcina registrovana koristi se u 140 zemalja širom sveta. Negde je obavezna, a negde je to na dobrovoljnoj bazi. U Srbiji od 2022. godine započeta je vakcinacija kao preporučena za uzrast od 9 do 19 godina. Vakcinu mogu da prime i devojčice i dečaci. Podjednako je važna za oba pola. A ovaj uzrast je odabran, jer je najbolje da vakcinu prime oni koji nisu stupili u seksualne odnose. Takođe, imuni odgovor organizma je bolji u pomenutoj starosnoj dobi. Mladi od 9 do 15 godina dobijaju dve doze, a razmak između njih je šest meseci, maksimum godinu dana. Za one starije od 15 godina predviđene su tri doze. Potrebna je saglasnost roditelja, ili staratelja za maloletne osobe koje žele da prime vakcinu.

Plaketa „VeličanstveNE HPV“ za Dom zdravlja
Na Dekanatu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“ dodelilo je plakete „VeličanstveNE HPV“ institucijama i pojedincima koji su najviše doprineli u podizanju svesti opšte i stručne javnosti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV. Od 158 Domova zdravlja u Srbiji nagrađeno je sedam, a među njima i Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” Šabac.
-Naš Dom zdravlja ima oko 10% vakcinisane dece, što smatramo da je za veoma dobro za period od godinu dana kada se uzme u obzir da je vakcina preporučena, ne obavezna. Nastavljamo sa edukacijom roditelja, dece, kako bi sačuvali svoje zdravlje.


Često se govori o posledicama HPV virusa, ali se ponekad zanemari činjenica da virus može neopaženo da bude prisutan u organizmu.
HPV infekcije uglavnom prolaze spontano, bez izraženih simptoma. Ali virus može da se zadrži dve godine u organizmu, odnosno genitalijama i sluzokoži. Samim tim, bez simptoma zaraženi postaju prenosioci. To mogu biti i muškarci i žene. Tokom svog života više od 80 odsto seksualno aktivnih ljudi će biti inficirano jednim ili više tipova ovog virusa. Neki od sojeva ovog virusa uzrokuju rak grlića meterice, vulve, vagine, anusa i penisa. Zbog toga je vakcina najbolja zaštita. Studije su pokazale da vakcina štiti od zaraze HPV virusom najmanje deset godina. Neke studije ukazuju da je vakcina veoma delotvorna i da smanjuje broj slučajeva raka grlića materice za skoro 90 odsto. Ako je neko imao HPV infekciju, to ne znači da je ta osoba stekla imunitet i da je zaštićena. Organizam uz vakcinu stvara antitela u čitavom organizmu što je i cilj. Naravno da pored vakcine ne treba zanemariti i preventivne preglede. Potrebno je redovno ići na preglede kod ginekologa, urologa, voditi računa o svom zdravlju.

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ aktivno učestvuje u širenju svesti o značaju prevencije.
Od juna 2022. godine aktivno radimo na širenju svesti i znanja o HPV virusu, kao i vakcini. Trudimo se da roditelje, mlade upoznamo sa značajem preventivnog delovanja. Iz iskustva mogu da kažem da oni koji su u porodici imali istoriju nekog karcionoma, posebno reproduktivnih organa uvideli su značaj prevencije i odabrali su da njihova deca prime vakcinu. Uvek smo na raspolaganju mladima, roditeljima za sve nedoumice, pitanja. Mislim da je antivakserski lobi poslednjih godina uticao na negativan stav prema vakcinama. To je veoma štetno, jer mnoge bolesti mogu da budu sprečene. Kada govorimo o HPV virusu i zaštiti, mnoge zemlje su uvele obaveznu vakcinaciju. Ako pogledamo Australiju, Skandinaviju i Zapadnu Evropu, tamo je procenat HPV virusa smanjen za 80%.

Koliko je značajno izgraditi poverenje na relaciji zdravstveni radnik -pacijent?
-Veoma je važno poverenje između lekara i pacijenata. Ne samo po pitanju vakcinacije, već i drugih segmenata zdravlja. Mislim da je edukacija neophodna. Zbog toga je Dom zdravlja organizovao niz poseta obrazovnim ustanovama i školama kako bismo razgovarali sa roditeljima, prosvetnim radnicima. Primetili smo da se srednjoškolci interesuju više, posebno učenici Medicinske škole, te da i svoje vršnjake savetuju da prime vakcinu. Ono što je interesantno je da to ipak više čine devojčice, iako je preporuka identična i za dečake.


Pomenuli ste da je veći procenat vakcinisanih devojčica. Šta vidite kao razlog za manji odziv dečaka, odnosno mladića?
Primetili smo da u porodicama koje imaju mušku i žensku decu, da su deca vakcinisana bez obzira na pol, a u porodicama gde su samo dečaci nisu. Mislim da je to do našeg mentaliteta. Možda smatraju da ako dečak ne može da oboli od raka grlića materice nije potrebno ni da se vakciniše. Ali on može da dobije drugu vrstu karcinoma, da presne virus na svoju partnerku. Razmišljanje da to ne utiče na njih direktno nije tačno.

Kada je reč o HPV vakcini postoje brojne nedoumice, predrasude i strahovi. Najčešća je da ona izaziva sterilitet.
Niko od mojih pacijenata se nije žalio na burne reakcije, ili neželjena dejstva. Normalno je da mesto uboda bude osetljivo, bolno, ali to nije burna reakcija. Vakcina je apsolutno bezbedna. Rađene su brojne studije koje ovo potvrđuju. Rađena su detaljna istraživanja i ispitivanja. Ne unosi se virus u organizam, već protein sličan virusu. Ne postoji šansa da se zarazite putem vakcine. Ne šteti zdravlju, može da bude samo korisna. Ponavljam da sugrađani uvek mogu da dođu na razgovor kako bismo otklonili sve nedoumice. Mesec mart je posvećen borbi protiv karcinoma, te je ujedno i mesec otvorenih vrata u Sužbi dečje zdravstvene zaštite Doma zdravlja. Svi zaniteresovani koji žele da njihova deca prime vakcinu svakog vikenda u periodu između 8 i 18 časova mogu doći bez obzira da li njihov izabrani lekar tada radi, ili ne.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa