Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
Пола века Поречана у Шапцу
ИЗВИЂАЧИ

Пола века Поречана у Шапцу

Одред извиђача поречана “Сутјеска” основан је као трећи одред у општинском Савезу 16. јуна 1968. године. Први старешина одреда био је Никола Дебељак. На оснивачкој скупштини у Дому извиђача у градском парку било је десет извиђача, ранији припадници одреда “Вера Благојевић”. Оснивачи су били Никола Дебељак, Зоран Стефановић, Милан Бојчић - Чапајев, Иван Роксандић, Златија Радовановић, Драгољуб Спасић, Златија Илић, Миленко Веселиновић, Марко Филиповић и Јасна Поч.
Од оснивања одреда 1968. године на челу одреда били су: Никола Дебељак, Душан Крстановић, Стеван Стојановић, Мирослав Вукашиновић, Живорад Матић – Кица, Оливера Петаковић, Слободан Дамњановић – Бока и Владан Петровић. Свако од њих водио је одред који је бројао од 200 – 250 чланова из неколико Шабачких основних и средњих школа. Залагањем свих чланова одреда освојили су 22 траке “Одред орлова”, Златни и Сребрни јаворов лист са зрацима, Повељу СИС поводом 30 година одреда, признање поводом 90 година извиђаштва у Србији, учествовао на свим републичким и савезним акцијама, на три велике поречанске пловидбе од Кањиже до Београда, од Београда до Ђердапа и од Кањиже до Зрењанина. Сваке године, спроводећи свој програм одред је увек био међу најактивнијим у Савезу.
Назив “Сутјеска” одред је носио од 2005. године, када је добио име “Сава”. Ово име одред је носио до 2017. године, када је промењено у одред “Савски чивијаши”, чији је сада старешина Миодраг Рељић. Одред је имао своју традиционалну акцију “Поречанске године”. Сада се та акција зове “Кицини дани”, у славу једног од успешних старешина одреда.
На овој акцији поводом јубилеја одреда било је преко 150 извиђача и пријатеља одреда из Београда, Беле Цркве, Лазаревца, Обреновца, Кикинде, Темерина, Суботице, Брчког, Осијека, Бановаца и Руме. То говори да код извиђача нема других граница до извиђачких.
На свечаном отварању акције, на Старом граду, уручене су бројне Повеље и Захвалнице многим извиђачима ветеранима заслуженим за рад и опстанак одреда и пријатељима – привредницима који су увек помагали рад одреда. Овом приликом најсвечанији тренутак био је потписивање повеље о братимљењу одреда извиђача поречана “Савски чивијаши” и одреда извиђача “Жарко Зрењанин – Уча” из Беле Цркве. За Шапчане повељу је потписао старешина одреда Миодраг Рељић а за Белоцрквањце старешина Иван Жак.
По завршетку такмичарског дела комисија је прогласила најбоље. Њима су признања уручивали начелник одреда Иван Петровић и почасни члан Марија Матић. Комисија је прогласила за најбоље полетарце из Темерина. Најбољи млађи извиђачи су из Шапца, из одреда “Вера Благојевић”. Најбољи извиђачи су из Беле Цркве. Код брђана најбољи поречански пасуљ скували су брђани из Кикинде. Сви учесници добили су захвалнице, пехаре, амблеме и медаље. Победничке екипе по категоријама добиле су дипломе, медаље и пехаре. Пехаре пријатељства добили су извиђачи БиХ и Осијека. Најбројнији одред на акцији са 23 члана је одред “Колубара” из Лазаревца, који је такође добио пехар. Званични прелазни пехар акције добили су извиђачи из Беле Цркве.
Јубиларну акцију “Кицини дани” организовали су и успешно водили старешина Миодраг Рељић, начелник Иван Петровић и десет чланова штаба.
За успомену на ову акцију понели су сви учесници, поред многих нових пријатељстава и заједнички снимак свих учесника на кошаркашком игралишту на Старом граду.

С.Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa