Инфо

13. септембар 2018.13. сеп 2018.
ОЧУВАЊЕ НАСЛЕЂА
ОДРЖАН ПЕРФОРМАНС У ОРГАНИЗАЦИЈИ “КОМБИНАРТА” И “ХЛЕБ ТЕАТРА”

ОЧУВАЊЕ НАСЛЕЂА

“...Ради се о борби за очување нашег градитељског наслеђа. Ради се о неговању културе сећања наспрам културе заборава и поништавања наше заједничке прошлости. Ови зидови наступљени су звуцима, бојама, појмовима, поезијом, сликама, речима, културе овог града...”
Хлеб театар из Београда и Комбинарт добили су преко независне Културне сцене пројекат ЈНАрт који су реализовали протекле седмице. Циљ пројекта јесте очување зграде Дома војске и алудирање на напуштене зграде у јавном простору, које би могле добити неку нову сврху, те је сходно томе у дворишту зграде Дома ЈНА, одржан перформанс.
-Имали смо више ликовних и позоришних радионица у Културном центру у оквиру Фестивала на сопствени погон, а сам перформанс је њихов продукт. Желела бих да им се захвалим јер су нам уступили простор. Ми смо организације које немамо простор и управо са оваквом врстом пројеката желимо да подтсакнемо оне који могу да нам то омогуће како би остала удружења и уметници имали простор за рад – истакла је Драгана Ђурђевић, члан Удружења Комбинарт.
У перформансу су учествовали учесници различитих генерација. Режисер перформанса је Сања Крсмановић Тасић, док је музичке нумере осмислио Југослав Хаџић. Поред локалних учесника, у перформансу су учествовали поменути чланови Хлеб театра заједно са Јованом Михић.
- Када сам чула за идеју, била сам јако узбуђена. Ради се о одбрани зграде која је од културног значаја. Врло сам борбена када треба сачувати оно што заиста вреди, од неког ко ће то искористити само за личну корист. Мислим да је ово зграда од културног значаја која може да служи за разне ствари. Овом граду је потребна – истакла је Јована Михић.
Првобитна тачка перформанса био је осврт на историјата и значај зграде, али и лична сећања на овај простор. На платоу испред Дома, тела учесника увијена у новински папир дочаравала су авион који је ту некада био постављен. Уметници су након тога извели сцену јога вежби клуба “Весна” уз “а цапелла” извођење двадесетогодишње Јоване Михић. Југослав Хаџић, обучен у униформу генерала, одржао је говор подсећања на настанак и историју Дома, од његовог отварања 1962.
Потом, изведене су песме “ Пионири малени”, “Подигнимо увис чела” и напокон “Мудра сова”. “Мудра сова” је познати Шабачки бенд који је имао свој наступ 1978. године. Дошло је толико учесника, да је генерал који је водио Дом наредио војницима да бину и озвучење преместе испред дома. Другачије концерту није могло присуствовати преко 1.000 људи који су дошли.
Апропо тога, на крају перформанса, учесници су уз изведбу песме “Мудра сова”, крај обележили паљењем транспарената на којима је ова прича испричана.
СЕЋАЊЕ НА ДОМ ЈНА
“...Дом је постао најрепрезентативнија културна установа у граду од руководством официра Југословенске народне армије. Зграда у стилу модерне, састоји се из позоришно биоскопске концертне сале. Више мањих сала, погодних за изложбене просторе, пространог хола и канцеларијских просторија. Дом поседује пространу терасу као и малу куглану. У дому је функционисало једно време чак и луткарско позориште. Ту су се одржавале ликовне изложбе, књижевне вечери, организовали су се концерти, Шабачких и Југословенских познатих група. Овде је наступало Бијело Дугме, ЕКВ, група Тајмс, Дадо Топић и многи други. Јадранка Стојаковић овде је имала свој први наступ...”
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa