Инфо

11. октобар 2018.11. окт 2018.
О РАДУ ОБРАЗОВНИХ УСТАНОВА

САНАЦИЈА ШКОЛА ЈЕ ИЗВЕСНА

Почетак радова не зависи од нас. Свим расположивим средствима се трудимо да то убрзамо колико је у нашој моћи. Морамо имати на уму да то нису мала средства. Поред четири школе на подручју општине које су у претходном периоду у потпуности адаптиране трудимо се да реконструишемо и ове две, посебно у Каменици која је у прилично лошем стању-истакао је Илинчић
У претходних неколико година велики број школских објеката на подручју коцељевачке општине је у потпуности реконструисан. Санација школских зграда у Каменици и Љутицама очекује се у наредном периоду. На неопходност њихове адаптације подсетио је члан већа Радивој Николић на прошлонедељној заједничкој седници са школским одбором ОШ “Мића Станојловић”.
Говорећи о овој теми председник већа Душан Илинчић подсетио је да се реконструкција ових школских објеката неће реализовати из школског буџета већ преко Канцеларије за јавна улагања, те да је урађена пројектно-техничка документација.
–Почетак радова не зависи од нас. Свим расположивим средствима се трудимо да то убрзамо колико је у нашој моћи. Морамо имати на уму да то нису мала средства. Поред четири школе на подручју општине које су у претходном периоду у потпуности адаптиране трудимо се да реконструишемо и ове две, посебно у Каменици која је у прилично лошем стању. Санација ове школе се не доводи у питање, већ је само реч о томе када ће реализација започети. Не могу да прецизирам термин јер не зависи од нас- закључио је Илинчић.
Николић је изнео и примедбу на обележавање пешачког прелаза код школе у овом селу тврдећи да је неупотребљив јер га деца која из школе прелазе на другу страну некористе.
–Ту деца не прелазе када излазе из школе и одлазе у продавницу јер нема тротоара и одмах је ограда. Обележавање се не обавља редовно па се прелази обришу, посебно због велике фреквенције саобраћаја на овом путу према Доњем Црниљеву- рекао је дугогодишњи члан већа.
Начелник надлежног одељења општинске управе пак истиче да су пешачки прелази урађени према пројектној документацији те да се ни један не може поставити на основу нечијег мишљења.
–Тамо где је био до сада он је поново урађен и остављене су ознаке за школу. Не кажем да можда не треба обележити и на другом месту, али то свакако не можемо учинити без адекватне пројектне документације. Мислим да је довољно и ово које постоји јер је постављено на главни улаз школе- сматра Миодраг Тадић.
Са његим излагањем није се сложила Радмила Пимић, члан већа, која је изнела друге примере неадекватне локације за обележавање пешачког прелаза, јер се дешава да вас он води преко зелене површине до саобраћајног знака.
Према Тадићевим речима до нелогичности на терену долази због некадашње праксе која није предвиђала да се грађевински и саобраћајни пројекти раде истовремено за одређену саобраћајницу, па су они често неусаглашени.
СВАКЕ ГОДИНЕ БЕЗ
ЈЕДНОГ ОДЕЉЕЊА
Приликом разматрања Извештаја о раду за прошлу и о плановима за текућу школску годину директорка ОШ “Мића Станојловић” напоменула је да сваке године ова установа остаје без једног великог одељења.
–Из школе је изашло 129 ђака а у први разред су дошла 94 ученика. У овој школској години имамо 50 чистих одељења, 11 комбинованих од два разреда и једно од три- рекла је Соња Поповић и додала да је школа почела са вођењем електронских дневника те да у њој желе да унапређују наставу и рад као и да побољшају успех свих.
Она је подсетила да је међу формираним тимовима, који су законска обавеза, и онај за очување броја деце.
–То је ново од ове школске године и баш због бројки које нам не иду у прилог било је неопходно формирати овакав тим. Циљ је да покушамо на све начине да задржимо децу у нашој школи, посебно да привучемо децу из оних места која се граниче са нашом општином- објаснила је Поповић.
Приликом разматрања рада школе начелник одељења за општу управу и јавне службе Радован Ранисављевић је подсетио да је локална самоуправа у претходним годинама често имала примедбе на уређеност школских објеката и дворишта, на њихову припремљеност за почетак школске године, као и на распоређивање запослених у жељи да се смање путни трошкови па и на финансијско пословање установе за које су инсистирали да буде рационалније.
–Од ове године у школи је ново руководство и ја се искрено надам да, када будемо разматрали извештај за следећу школску годину, таквих примедби неће бити- поручио је Ранисављевић и оценио да је добро што је формиран тим за очување броја деце јер смо сведоци све мањег броја ђака те је обавеза и државе и општине да политику наталитета подигне на виши ниво.
НАЈВЕЋИ БРОЈ УПИСАНИХ СРЕДЊОШКОЛАЦА
Општинско веће је на прошлонедељној седници разматрало и извештај о раду за прошлу као и планове за ову школску годину Средње школе у Коцељеви, која никада раније од свог оснивања, према тврдњама директора Верољуба Матића, није имала више ђака.
Наиме, у школску 2018/19 уписано је 457 ученика у четири подручја рада, распоређених у 18 одељења.
–Настава је у великој мери стручно заступљена, чак и математика која је у великом делу Србије дефицитарна. Стручно је незаступљена физика- истакао је Матић.
Говорећи о анализи успеха ђака у претходној години напоменуо је да је коцељевачку средњу школу завршио велики број ученика који су постигли одличан успех и показали завидан ниво знања приликом уписа на факултете.
–Од 433 ђака четвртина су били одлични, око 30 одсто је постигло врло добар успех, добрих је било 167, око пет одсто довољних и два ученика су понављала разред. Први пут је у школи забележено да су чак шест ученика носиоци Вукове дипломе, али ето, то је до генерације која је била веома добра. На републичким такмичењима смо заузели прво, треће, девето, дванаесто, тринаесто место и по томе можемо рећи да је година била успешна- оценио је директор Средње школе.

Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa