Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Фестивал Позоришно пролеће у Шапцу

„Ана Карењина“ најбоља представа

„Почело је са „Буром“ која је донела „Ану Карењину“ са клетвом „Дабогда те мајка родила“ у „Цемент Београду“, јер су „Трпеле“ док се „Ми мртви не пробудимо“
Представа „Ана Карењина“ рађена према роману Лава Николајевића Толстоја, у режији Дејана Пројковског и продукцији Новосадског позоришта/Ujvideki Szinhaz апсолутни је победник Фестивала Позоришно пролеће у Шапцу. Награда за најбољу представу, Награда за најбољу режију, Награда Љубиша Јовановић - за најбољу мушку улогу, Награда за најбољу женску улогу припала је новосадском ансамблу. (Не)очекивано изведба је одушевила публику, као и стручни жири (Зијах Соколовић, Слађана Килибарда и Ирфан Менсур), те су главне награде отишле у руке Новосадског позоришта.

-Ана Карењина је један од најдражих пројеката на ком смо имали прилику да радимо. Време је показало да је и један од најважнијих у нашим каријерама. Радујемо се фестивалима, гостовањима и сваком новом изазову - рекао је редитељ Дејан Пројковски напоменувши да су након изведбе и громогласног аплауза могли са сигурношћу да кажу да су успели у намери да очарају публику.
Награда Љубиша Јовановић за најбољу мушку улогу припала је Арпаду Месарошу за улогу Алексеја Вронског у представи „Ана Карењина“.

Арпад Месарош, Фото: "Глас Подриња"


-Од почетка смо имали посебну конекцију са публиком што нас је нагнало да се упустимо у игру са додатном енергијом. Сматрам да је ово било једно од наших најбољих извођења на сцени, те нам је срце било пуно. Признање свакако да прија и значи - истакао је Арпад Месарош.
Награда за најбољу женску улогу додељена је Тимеи Филеп, за улогу Ане Карењине у представи Ана Карењина, Лава Николајевича Толстоја, у режији Дејана Пројковског, у продукцији Новосадског позоришта/Ujvideki Szinhaz.

Залог за будућност Анђели Пећинар
Новинарски жири 6. Фестивала ‘’Позоришно пролеће’’ у саставу: Гордана Мањенчић, Вукица Стругар и Наташа Гвозденовић, после шест одгледаних представа у званичној конкуренцији фестивала донео је једногласно одлуку да „Награда Залог за будућност, која се додељује младом уметнику припадне Анђели Пећинар за улогу Миранде у представи ‘’Бура’’ по делу Вилијама Шекспира, Српског народног позоришта, у режији Кокана Младеновића“. Како је наведено у образложењу новинарског жирија „Анђела је својим подједнаким драмским надахнућем и физичком експресијом убедљиво и врло зрело одговорила на захтеван глумачки задатак, показавши да њено време тек долази и да је истински залог за будућност наше позоришне сцене“.

-Прија када неко уочи и уважи ваш напоран рад и труд. Награда је велики подстрек и ветар у леђа за наредне пројекте. Оно што бих желела да и у периоду који долази радим са истом посвећеношћу, љубављу, снагом и еланом као и представу „Бура“ - нагласила је Анђели Пећинар и додала да „Буру“ види као универзалну тему о љубави, мржњи.

Анђела Пећинар, Фото: "Глас Подриња"


-То су приче које су дубоко у нама, али и око нас. Представу доживљавам лично. Примећујем да и у мојој генерацији има мржње, ниподаштавања. А пут и излаз су увек у љубави - додала је млада глумица.

Признања за елементе који се посебно издвајају
Награде за елементе представе који се посебно издвајају припале су Марку Шелићу Марчелу за текст сонгова у представи Бура, по делу Вилијама Шекспира, у режији Кокана Младеновића и продукцији Српског народног позоришта; Александри Плескоњић за улогу Стеле у представи Бура, по делу Вилијама Шекспира, у режији Кокана Младеновића и продукцији Српског народног позоришта и Милану Колаку, за улогу Џорџа Гибса у представи ‘’Наш град’’, Торнтона Вајлдера, у режији Мие Кнежевић и продукцији Народног позоришта ‘’Тоша Јовановић’’ Зрењанин и младим глумцима првог дела представе Цемент Београд, Милана Рамшака Марковића, у режији Себастијана Хорвата и продукцији Београдског драмског позоришта.

Фото: "Глас Подриња"


Пролеће је увек у позоришту, а овогодишњи Фестивал је био интересантан због одабира представа. Овај сусрет је дивна прилика да након пандемије из детињства Позоришно пролеће полако уђе у озбиљну адолесценцију


Од буре до живота
Баш као што је истакнуто током доделе награда „Почело је са „Буром“ која је донела „Ану Карењину“ са клетвом „Дабогда те мајка родила“ у „Цемент Београду“, јер су „Трпеле“ док се „Ми мртви не пробудимо“.

-Пролеће је увек у позоришту, а овогодишњи Фестивал је био интересантан због одабира представа. Овај сусрет је дивна прилика да након пандемије из детињства Позоришно пролеће полако уђе у озбиљну адолесценцију. Сматрам да би у наредном периоду морао да у селекцији буде препознатљив и да изгради јединственост - појаснио је Зијах Соколовић.

Током седам дана градски театар је био домаћин најбољим представама током протекле сезоне према оцени селектора Фестивала.

-Верујем да смо имали одличан Фестивал, не само када је у питању селекција, већ целокупна организација. Поносни смо када чујемо утиске публике, жирија, глумаца, те се надамо да ћемо и наредне године бити добри домаћини - истакао је директор Шабачког позоришта Владимир Василић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa