Инфо

22. децембар 2022.22. дец 2022.
Једногласно усвојен буџет за 2023. годину
СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

Једногласно усвојен буџет за 2023. годину

Планирано је да се у општинску касу слије око 481 милион динара. Са друге стране расходи су пројектовани на износ од готово 524 милиона, те ће се дефицит од нешто више од 43 милиона динара надокнадити из нераспоређеног вишка прихода из ранијих година
Једна од најважнијих одлука, донетих на прошлонедељној седници Скупштине Општине Коцељева, била је усвајање буџета за наредну годину. Планирано је да се у општинску касу слије око 481 милион динара. Са друге стране расходи су пројектовани на износ од готово 524 милиона, те ће се дефицит од нешто више од 43 милиона динара надокнадити из нераспоређеног вишка прихода из ранијих година.
Одборници су једногласно подржали предлог о приходима и расходима за 2023. годину.

То су пре њих учинили чланови Општинског већа на својој седници на којој је о пројектованом буџету говорио шеф одсека за финансије у општинској управи Милета Ковачевић који је истакао да се годинама уназад инсистира на реалном планирању прихода, те да је тако било и овога пута.

–Планирани приходи треба да буду на нивоу извршења ове године, евентуално увећани за раст цена, односно за пројектовану инфлацију у наредној години. Ми се тога и придржавамо и користили смо податке за првих десет месеци у реализацији и извршењу одлуке о буџету, тако да смо на основу тога и планирали реални, пре свега приходе, а аутоматски након тога и расходе што је било могуће боље и реалније сагледати у овом тренутку- рекао је Ковачевић и додао да је потребно најпре покрити сталне трошкове те да је ово почетни предлог са којим треба да се крене у наредну годину.

–Без обзира што имамо довољно пара на рачуну, нас и даље Закон о буџетском систему ограничава да не можемо планирати да потрошимо све што имамо на рачуну, него само десет посто више од онога што зарадимо у текућој години- објаснио је шеф одсека за финансије.

Утоку наредне године биће потписан уговор за изградњу зелене пијаце у Коцељеви, те да је због тога за потребе реализације овог пројекта било потребно предвидети у општинској каси 47 милиона динара као учешће локалне самоуправе у пројектованој вредности изградње овог објекта


ЗНАЧАЈНА СРЕДСТВА ПЛАНИРАНА ЗА ИЗГРАДЊУ ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ
Ковачевић је указао на чињеницу да ће у току наредне године бити потписан уговор за изградњу зелене пијаце у Коцељеви, те да је због тога за потребе реализације овог пројекта било потребно предвидети у општинској каси 47 милиона динара као учешће локалне самоуправе у пројектованој вредности изградње овог објекта.

–Овај износ није безначајан за наш буџет, па се то мало одразило и на неке друге инвестиције где смо морали у овом тренутку да мало мање новца планирамо, пре свега на изградњи и одржавању саобраћајне инфраструктуре. Ми смо и ове године добијали одређена средства на конкурсима код многих министарстава и то је новац за који ми редовно конкуришемо кроз пројекте. Значајна средства смо на тај начин добили у овој години и надамо се да ће се то наставити и у наредној- закључио је Ковачевић.
Председник општине такође је говорио о једном од највећих пројеката чија реализација би требала да почне у току наредне године и подсетио да поступак јавне набавке за изградњу зелене пијаце у Коцељеви не спроводи локална самоуправа већ да целокупан процес води Министарство државне управе и локалне самоуправе.

–Новац је из европских фондова. Била је већ једном расписана јавна набавка пре одређеног времеа. Међитим, због жалбе појединих понуђача целокупан процес је морао да крене из почетка. Поново је расписана јавна набавка, тако да би ових дана требали да имамо коначну одлуку о избору извођача. У процесу смо који не може да се заустави и не доводи се уопште у питање да ли ће се радити и градити та пијаца. Напротив, мислим да то све иде у добром смеру, али да сачекамо најпре избор извођача, па ћемо говорити о следећим корацима- поручио је Душан Илинчић.

ПАНТЕЛИЋ ОСТАЈЕ НА ЧЕЛУ “ПРОГРЕСА”
На 19. седници, одржаној прошлог петка, одборници су донели одлуку о спровођењу јавног конкурса за именовање директора ЈКП “Прогрес” Коцељева.

Истовремено, 23 од 24 присутна представника у парламенту су подржали предлог да се досадашњи директор Драган Пантелић, дипломирани инжењер пољопривреде, коме је претходни четворогодишњи мандат истекао јуче, именује за вршиоца дужности директора овог комуналног предузећа до спровођења јавног конкурса, односно најдуже на период од годину дана.



ИМЕНОВАН ЛОКАЛНИ САВЕТ РОДИТЕЉА
Сваке године скупштина доноси решење о образовању и именовању Локалног савета родитеља општине Коцељева који чине представници Савета родитеља свих васпитно-образовних установа са подручја локалне самоуправе.

Новоименовани чланови овог савета на мандат од годину дана су Кристина Савић, представница ПУ “Полетарац”, Ивана Ђаковић из ОШ “Мића Станојловић” и Весна Бошковић, представник родитеља Средње школе.

Заменици су Ивана Радосављевић, Ивана Пантелић и Јасмина Терзић.

–Чланови Локалног савета именују се сваке године. Тачно се дефинише шта је његов задатак. Оно што им је једна од обавеза и што је предочено то је да Локални савет родитеља има обавезу да два пута годишње извештава Скупштину Општине о свом раду. То до сада није била пракса, али ће се у будуће то променити- нагласио је Миодраг Тадић, начелник надлежног одељења у општинској управи.
Један од задатака Локалног савета је да даје мишљења, иницира акције и предлаже мере за остваривање права детета, унапређивање образовања, васпитања и безбедности ученика. Такође, у његовој надлежности је праћење и разматрање могућности унапређивања једнаког приступа, доступности и могућности образовања и васпитања за децу, спречавање социјалне искључености ученика из угрожених и осетљивих група.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa