Инфо

3. август 2023.3. авг 2023.
Промоција фолклора и традиционалних вредности
ОДРЖАН ПРВИ ЈАВНИ ЧАС “ТАМНАВСКИХ ОПАНЧИЋА”

Промоција фолклора и традиционалних вредности

На платоу испред Дома културе смењивале су се групе “опанчића”, а догађај је завршен великим колом у којем су осим деце били и одрасли
Фолклорна група “Тамнавски опанчићи” одржала је протеклог викенда први јавни час у парку у Коцељеви. Била је ово својеврсна прилика да се игром и песмом окупљеним грађанима и случајним пролазницима представе полазници школе фолклора, најмлађи становници ове општине предшколског и школског узраста.

На платоу испред Дома културе смењивале су се групе “опанчића”, а догађај је завршен великим колом у којем су осим деце били и одрасли.



–Иако постојимо тек шест месеци, ово није први јавни наступ деце. Већ су готово сви имали прилику да учествују у неком програму. Тренутно окупљамо око сто чланова, узраста од пет до 12 година и интересовање, на нашу радост, не јењава. Стално пристижу нови чланови. Највише је млађих основаца од првог до четрвтог разреда. Осим примарног задатка да заједно радимо на очувању српске културе и традиције, наша идеја и жеља је превасходно да децу одвојимо од телефона и компјутера, да буду физички активни и усмерени једни на друге, да развијају осећај припадништва и заједништва, да утичемо на њихов правилан развој, не само у физичком смислу... Фолклор је идеалан начин да се млади развијају, расту и израсту у здраве и добре људе, чуваре традиције, у оне који ће неговати а потом и преносити те вредности на нове генерације - истичу Весна Бошковић и Катарина Петровић Михаиловић које се два пута недељно друже са младим фолклорашима у малој сали спортске хале у Коцељеви.

Додају да је у једној локалној заједници попут ове важно укључити све расположиве ресурсе, те да појединци не могу много тога сами да учине и реализују, али да могу да покрену и да би више пажње требало поклањати аматеризму у свим сферама.



–Мале средине углавном имају скромне ресурсе у сваком смислу те речи. Мањка ентузијазма и иницијативе. Сви смо некако успавани и чекамо да неко други нешто предузме. И баш зато, када се појави нека здрава идеја, сматрамо да је важно да се укључи што већи број актера. Да бисмо могли да правимо планове, радимо квалитетно, путујемо и наступамо, потребна су нам средства, превасходно да набавку опреме, ношњи... За сада имамо одличну сарадњу са основном школом и вртићем, као и локалном самоуправом. Рачунамо и на подршку друштвено одговорних компанија и појединаца, јер улагање у младост је ипак најисплативије- сматрају Весна и Каћа.

Како кажу, веома је важно најмлађима понудити квалитетне садржаје и објаснити да бављење једним спортом не искључује учешће у другим активностима. Са друге стране, о бенефитима фолклора је много тога већ добро познато а у последње време о томе све чешће и гласније говоре и стручњаци.
В.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa