Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

У резиденцији амбасадора Србије у Вашингтону

Изложба „Етно путовање кроз фотографски објектив“

Реган је пре једанаест година основала Удружење за очување балканске културе и традиције у САД
Изложба „Етно путовање кроз фотографски објектив“ Шапчанке Биљане Реган постављена је 9. новембра у резиденцији амбасадора Србије у Вашингтону Марка Ђурића, који ју је и свечано отворио. Реган је пре једанаест година основала Удружење за очување балканске културе и традиције у САД, како би своју љубав према нашој културној баштини неговала и преточила у колекцију уметнина вредну дивљења и поштовања и њих презентовала свету.

Првом великом догађају у том простору после отварања резиденције присуствовали су представници дипломатског кора, званице из Конгресне библиотеке, чланови Удружења, као и Биљанин супруг Џон Реган који јој пружа подршку у припреми и реализацији сваке манифестације, модне ревије или изложбе на којој промовише народну ношњу, антиквитете и друге предмете који причају причу о специфичности и разноликости народа са традицијом достојном чувања, представљања и поноса.

Фото: Приватна архива


Фотографије, ношње које су коришћене на њима, ћилими, преслице и брижљиво пробрани детаљи донели су дах Балкана у одаје вашингтонског дома и изазвали одушевљење посетилаца који ће и у наредним данима бити у прилици да их погледају. Sybille Jagusch из Конгресне библиотеке поклонила је Биљани велики ћилим који је употпунио изложбу. Присутни су уживали и у традиционалним српским песмама у извођењу некадашње првакиње опере Народног позоришта у Београду Биљане Солдо.

Догађај за очи, уши и душу, оценили су присутни, дирнути брижљиво припреманом и пробраном изложбом која је постигла свој циљ- повезивање људи и изградња мостова сарадње и разумевања другачијег, традиционалног и аутентичног.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa