22. decembar 2022.22. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODRŽANA 19. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Najveći budžet u istoriji

„Budžet grada za 2023. godinu je kapitalni i razvojni. Naša javna preduzeća posluju u skladu sa Zakonom i pozitivno“, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. „Jako me hrabri to što će biti nastavljena ulaganja u Industrijsku zonu, što je neophodno da bi sve ovo bilo održivo“, naveo je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić. „Smatramo da neke stavke, kao što je odvajanje za političke stranke ili turizam, treba da budu dosta manje i da taj novac može da bude utrošen na bolji način“, kaže odbornik Inicijative selo – grad Dragan Stanković
Budžet od 6.155.233.900 dinara za 2023 godinu, usvojen na sednici Skupštine grada Šapca, najveći je u istoriji. Oko 29 odsto ovog iznosa predviđeno je za kapitalne investicije. Vladajuća koalicija ponosna je na ovaj budžet, dok se opozicija prisutna na sednicama slaže da je visina budžeta adekvatna, ali su imali zamerke na raspodelu sredstava.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić ponosan je na budžet iz više razloga. Ponovo je istakao da se grad ni dinar nije zadužio od kada su oni na vlasti i da istovremeno uspevaju da vraćaju nasleđena dugovanja.

-Budžet grada za 2023. godinu je kapitalni i razvojni. Nikada u istoriji grada nije bio veći. Oktobra 2020. godine, kada je bila promena vlasti, budžet je bio 4 milijarde. Sve što smo obećali našim sugrađanima mi realizujemo i u narednoj godini. Kapitalna ulaganja su u dalji razvoj Severozapadne industrijske zone. Prodali smo oko 77 hektara zemljišta i sada to opremamo. Pored toga, dva velika projekta su i novi Mačvanski trg koji će biti na novom ulazu u Šabac iz pravca Mačve. Dobijamo priključak na auto-put Ruma – Šabac, novi most preko Save i brzu saobraćajnicu. Očekujemo da krajem 2023. godine ti radovi budu završeni, a do tada ćemo imati novi ulazak u grad, rekao je gradonačelnik Pajić.

Skupština mesto za diskusiju
-Imali smo veoma konstruktivnu raspravu, što jedna ovakva sednica i zaslužuje. Videli smo i da se budžet za 2022. godinu realizuje u skladu sa planovima, što znači da grad dobro planira budžet. Javna preduzeća dobro funkcionišu. Skupština grada izlazi u susret potrebama funkcionisanja Gradske uprave, javnih preduzeća, ustanova i građana. Drago mi je da su tu i odbornici opozicije. Skupština je pravo mesto gde treba da se diskutuje o svim stvarima, drugi odbornici ne treba sednice da prate putem medija, nego da ovde imamo raspravu, rekao je Nemanja Pajić.



Penzioneri će i dalje imati besplatan prevoz svim autobuskim linijama na teritoriji Šapca. Takođe je i za narednu godinu predviđeno da svi prvaci dobiju besplatne udžbenike. Budžetom su obuhvaćeni i najmlađi Šapčani.

-Od 1. januara cena vrtića će biti još 10 odsto niža i to je treće pojeftinjenje vrtića od 10 odsto od kada ova vlast vodi Šabac. Radimo i novi obejkat Predškolske ustanove na Letnjikovcu i za njega je izdvojeno oko 120 miliona dinara. Naša javna preduzeća posluju u skladu sa Zakonom i pozitivno. Za ovu grejnu sezonu predvideli smo da nema korekcije ni fiksnog ni varjabilnog dela cene, za sve one koji su priključeni na „Toplanu Šabac“. Zahvaljujem se svim našim sugrađanima što su imali veru da nova gradska vlast može da postigne ove rezultate i nastavićmo da radimo u interesu svim građana Šapca, rekao je gradonačelnik Pajić.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić istakao je da su zasedanja na kojima se donose budžeti uvek među najvažnijim.

-Možemo očekivati uspešnu godinu zbog toga što je budžet nikad veći. Trećina novca je opredeljena za kapitalne investicije. Dešavanja će se preseliti u deo grada gde će biti Mačvanski trg, zbog auto puta. Na toj strani se planira i izgradnja bolnice. Verujem da će svi naši sugrađani biti oduševljeni kako će to izgledati. Jako me hrabri to što će biti nastavljena ulaganja u Industrijsku zonu, što je neophodno da bi sve ovo bilo održivo. Na 77 prodatih hektara zemljišta se očekuje više od 150 miliona evra ulaganja. To znači nova radna mesta i još više novca u budžetu grada, naveo je Nemanja Pajić.

Veći budžet podrazumeva veća davanja za sve oblasti, pa i za oblast sporta i to za oko 25 miliona dinara za funkcionisanje sportskih klubova. Nemanja Pajić je podsetio da su ove godine urađene dve kapitalne investicije u ovlasti sporta.

Kupljena je Hala „Zorka“, a urađen je i kompleks otvorenih bazena. Nastavićemo sa ulaganjem u sportsku infrastrukturu i pomaganje naših sportskih klubova. Više ćemo raditi i na masovnom i školskom sportu. Grad daje jaku podršku ovoj oblasti, smatra Nemanja Pajić.

Opoziciju su predstavljali odbornici Inicijative selo – grad Dragan Stanković i Miloš Jevtić i odbornik Pokreta Buđenje Dušan Tufegdžić. Njihove zamerke odnosile su se uglavnom na izdavnja za poljoprivredu. Smatraju da je, umesto predviđenik 2,11 odsto, za ovu oblast trebalo da bude opredeljeno 5 odsto sredstava iz budžeta.

Foto: Glas Podrinja, gradonačelnik šapca: budžet grada kapitalni i razvojni


-Budžet je zaista visok i za to su zaslužni svi građani. Nismo zadovoljni sredstvima izdvojenim za poljoprivredu. Smatramo da neke stavke, kao što je odvajanje za političke stranke ili turizam, treba da budu dosta manje i da taj novac može da bude utrošen na bolji način. Mi se borimo koliko možemo. Imamo poštovanje prema vlasti, a nadam se da i oni imaju prema nama. Ima pokušaja, u određenim situacijama, da se degradira opozicija i mi kao njeni predstavnici, ali mi ćemo i dalje pokušavati, koliko znamo i umemo, da budemo kostruktivna opozicija, istakao je Dragan Stanković.

Na poslednjoj sednici u 2022. godini usvojeni su i programi poslovanja javnih preduzeća, brojne urabanističke odluke, od kojih je jedna podrazumevala i prezentaciju pomenutog novog ulaska u grad i novog trga na Kamičku, a izglasan je i devetomesečni izveštaj o budžetu grada za 2022. godinu.
Za direktora JKP „Toplana Šabac“, na period od četiri godine, imenovan je dosadašnji v.d. direktora Rajko Šušić. Takođe, za dirktora Turističke organizacije imenovan je Dušan Simić, dosadanji v.d. ove funkcije.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa