16. novembar 2023.16. nov 2023.
Foto: Canva

Foto: Canva

Podrivanje

Zašto savetujemo da se u narednom period povede računa na zemljište koje nam je kao resurs veoma važan u pravilnom i nesmetanom gajenju biljnih vrsta. Takođe navešćemo problematiku koja se javlja na zemljištu i njenom lečenju a to je zasigurno PODRIVANjE kao jedno od važnih mera koje treba sprovesti kako bi zemljšte vratili našim biljkama.

Korenovi gajenih biljaka su u nedovoljno aerisanoj sredini imaju degeneraciju korena u svojem razvoju koji se odražavaju na veći prečnik korena kao i povećan međućelijski prostor u njemu koji se negativno odražava na samu ulogu korenovog sistema a sa druge strane se direktno odražava na stabilnu i sigurnu proizvodnju.

Aeracija sem što utiče na građu korenovog sistema , deluje i na njegov rast. Do drastičnog smanjenja rasta korenovog sistema dolazi kada se koncentracija kiseonika smanji na 15% u atmosferi zemljišta. Dakle, samo bitisanje korena mora biti u sredini koja je vrlo pogodna za sam razvoj, naročito kada je u pitanju fizika i hemija same zemlje.

Foto: Canva


Koncentracija ugljen dioksida veća od 2% deluje nepovoljno, jer njegovo prisustvo sprečava ( inhibira) deobu ćelija u delu (apikalnom meristemu) gde je očekivano uvećanje korenovog sistema.

Iz navedenih razloga veoma je značanjo da se pravilnom obradom, odvodnjavanjem, primenom organskih đubriva i drugim aktivnostima obezbedi takva struktura zemljišta u kojoj će biti doboljno pora ispunjenih vazduhom, pošto je to jedan od preduslova za normalno rastanje korenovog sistema. Zato treba u narednom periodu jako obratiti pažnju na meliorativne aktivnosti jer su one jedan od faktora uspešnog gajenja ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura I zato apelujemo na pravilno lečenje zemljišta I rešavanje ovavih problema koje nastaju usled uticaja klimatskih faktora.
Dipl.ing Darko Simić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa