4. april 2024.4. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NA SVETSKI DAN ŠALE PREDSTAVLjENA NAJNOVIJA KNjIGA AUTORA VEROLjUBA BABIĆA

“Sponedeljka” kritika stvarnosti putem humora

Knjiga je satkana od satiričnih poruka, koje čitaoce teraju na smeh do suza, ali u isto vreme i na ozbiljna razmišljanja gde smo to mi danas i da li je moguće da je to naša trenutna realnost
U ponedeljak je čitalačkoj publici predstavljena nova, šesta knjiga Veroljuba Babića pod nazivom “Sponedeljka”. Reč je o aforizmima, dosetkama ili komentarima na aktuelna svetska, domaća ili lokalna dešavanja nastajalim od 2017. godine i objavljivanim svakog ponedeljka na društvenoj mreži Fejsbuk.

Autoru ove knjige nije jasno zašto ljudi ne vole ponedeljke jer je njemu i “reč ponedeljnik lepa”. Asocira ga na novi početak i tako se, skoro uvek, misli na nešto lepo.

Foto: "Glas Podrinja"


–Zato uzeh da ponedeljkom napišem nešto novo, a da li će biti lepo prosudite sami. Unapred Vas upozoravam da za ovaj naslov “Sponedeljka” nisam dobio odobrenje kolega srbista da je ispravan kao jedna reč, ali pošto smo poklanjali deci dvojke i za veće greške, valjda ću i ja da se provučem ovako u navodnicima- rekao je Babić.

Kako je promocija knjige održana baš 1. aprila susret je počeo u šaljivom tonu. Organizatori su “optužili izvesnog Đoku da nije obavio svoj deo zadatka te da su zato prinuđeni da knjigu predstave bez knjige ”. Zato su priliku da govore svoje aforizme, stihove i anegdote dobili gosti Nenad Kovačević i Toma Nedić iz Obrenovca, Velja Žunić iz Lajkovca i Dragan Đermanović Đele iz Koceljeve.

U međuvremenu stigla je informacija da je knjiga ipak “ugledala svetlost dana” pa su ljubitelji pisane reči mogli da je vide, čuju više o njoj i na kraju nabave svoj primerak sa potpisom autora.
Predgovor je u knjizi pisao glavni i odgovorni urednik “Glasa Tamnave” Milovan Milovanović.

On je naglasio da bilo da su u pitanju svetska ili domaća politika, sport, kultura, estrada, televizija ili lokalna aktuelna zbivanja, ovaj svestrani Tamnavac, iznova i iznova pronalazi najbolji način da putem humora iskritikuje našu stvarnost.

Knjiga je satkana od satiričnih poruka, koje čitaoce teraju na smeh do suza, ali u isto vreme i na ozbiljna razmišljanja gde smo to mi danas i da li je moguće da je to naša trenutna realnost.

–Poput najboljih svetskih aforističara, Babić već godinama na autentičan način sa jezgrovitom virtuoznošću kritikuje ljudske gluposti, bezumnja, bezčašća, nepravde...Sa svega jednom ili dve rečenice, uz ogromne poruke između redova, njegovi satirični tekstovi “ubadaju” u srž problema jače i preciznije nego hiljade i hiljade reči i stručnih analiza. Inspiracije mu očigledno ne nedostaje, jer naše okruženje neprestano nudi neke nove paradokse koje on vešto prepoznaje i još veštije opisuje- navodi se u predgovoru knjige.

O najnovijem pisanom delu Veroljuba Babića govorio je i profesor Milenko Marković, autor recenzije u kojoj stoji da pisac kroz aforizme, odnosno komentare i mišljenja povodom nečega što okupira našu pažnju ili ne okupira, ali će, pokazuje poseban smisao za detalj.

–Moram još da kažem da se ova knjiga ne može čitati odjednom, u dahu, što se kaže. Mnogo je toga da biste sve to jednim potezom izručili na sebe, mnogo je toga s čim morate sami sa sobom raspraviti, što će vas, dragi čitaoče, ostaviti u dilemi, protiv čega ćete se možda i pobuniti- piše u recenziji.
Profesor Marković dodaje da rečenice, koje je Babić uputio čitaocu, nisu uperene ni protiv koga. Nisu poslane ni na čiju adresu, te da one kritikuju pojave, a ne ljude.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa