Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
Бубања није заборављена
ПОСЛЕ 77. ГОДИНА ОД ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ
О ДИЗАЊУ УСТАНКА ПРОТИВ
ФАШИСТИЧКОГ ОКУПАТОРА У МАЧВИ

Бубања није заборављена

Одлуке о дизању устанка у Мачви и формирању Мачванског партизанског округа, које је донела Окружна партијска конференција су историјске, истакао председник ОО СУБНОР Богатића Мијољуб Јосиповић, а помоћник председника општине Богатић Небојша Петронић свесрдно подржао неговање традиција Народноослободилачке борбе и антифашизма
Окружена шумом с једне, бујним кукурузима и сунцокретима с друге стране, Бубања овог 29. јуна 2018. године, самује испод мутних облака пуних воде, на искрају Глушачког атара, према Узвећу и Шеварицама у Мачви. Још овде одолевају "“зубу времена"” бетонска обележја урађена после Другог светског рата ( споменик и поред њега велика бина) где су одржаване грандиозне свечаности поводом, како председник борачке организације општине Богатић Мијољуб Јосиповић каже историјских одлука Окружне партијске конференције за Округ шабачки о дизању устанка у Мачви и формирању Мачванског партизанског одреда, које је састанак тридесетак делегата, махом занатлија из овог краја, пре 77. година на Бубањи донео.
Готово између два облака делегације: ОО СУБНОР Богатића, Општине Богатић, Удружења ратних и мирнодопских инвалида општине Богатић, месне заједнице Глушци, делегације градских одбора Шапца, Руме, Шида, Новог Сада и Петроварадина, делегације месних удружења СУБНОР Адашеваца, Ердевика и Мартинаца и делегација Градског одбора Социјалистичке партије Србије у Шапцу, положиле су венце на споменик у виду пирамиде од камена и бетона, подигнут после Другог светског рата у славу Конференције.
После једног периода занемаривања овог простора и минирања споменика, приметна је обнова целокупног комплекса Бубања. Најпре је обновљен споменик. Уређен простор око бине је пошљунчен. Планирани су и други радови за које је општина Богатић издвојила 800. хиљада динара.
После јаке краткотрајне кише, малобројни гости су морали да се преселе у сеоску основну школу.
- У циљу очувања духа антифашистичке борбе и сећања на све жртве борбе против фашизма, желим да поручим да је неопходно свесрдно подржавање и неговање традиција Народноослободилачке борбе и антифашизма, рекао је између осталог Небојша Петронић, помоћник председника општине Богатић, приметивши да се, последњих година, ове ствари заиста мењају набоље, уређују се гробља ослободилаца, води много више рачуна о породицама палих бораца и поклања пажња достојанству палих жртава, славне прошлости, које се с поносом подсећамо, додао је он, закључујући: “ Тешко оном народу који се не сећа своје прошлости и не одаје почаст изгинулим ратницима. Народ који поштује своју прошлост је народ који има будућност”.

Љ. Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa