Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
Кривина у огледалу

Скорпионси у Мајуру

Освануло је дивно недељно јутро. Такорећи, предивно за предстојећи изборни дан у Месној заједници Мајур. Оно што није било дивно то су разуларене фаланге градоначелника Шапца Небојше Зеленовића које су током целе ноћи ометале сан Мајураца убеђивањем да Прворођени не сме да победи.
И не само то, већ су и маскирани женским крејоном и чудним униформама поставили у ноћи између суботе и недеље непремостиве барикаде на свим прилазима Шапцу како на изборни дан до наших суграђана не би могла да стигне слободна штампа оличена у Информеру, Алоу, Српском телеграфу, Куриру... Некако су прошверцовани по неки примерак Блица и Вечерњих новости. На киосцима је могао само да се купи Данас. Зеленовићеви специјалци су на територији целог града Шапца поставили електронске ометаче због којих три дана уназад нико из нашег града није могао да „ухвати“ ниједан ТВ канал изузев Н1 и ТВ Шабац. Целог дана кроз Мајур су те Зеленовићеве специјалне јединице возикале беле џипове са затамњеним стаклима и без таблица.
Вече пре избора градоначелник Шапца је организовао концерт Скорпионса на локалном фудбалском терену не би ли додатно убедио грађане да је недопустиво да Прворођени победи у Мајуру. Чак је фронтмен Скорпионса Клаус Мејн, најављујући чувени хит "Wind of Change", рекао да за Мајур још није дошло време када ће ветар да донесе промене и са високо подигнута три прста позвао све присутне да, били они из Мајура или не, гласају у недељу за Зеленовићеву листу.
У таквој атмосфери политичког силовања, линча и насиља, било је немогуће и помислити да би Прворођени могао и да помисли да победи. Српски народ, па и онај у Мајуру, ипак, није се поклекнуо. Стиснуо је зубе, супротставио се невиђеној тиранији, притисцима и медијској блокади, и успео да се супротсатви тој диктаторској политици актуелног градоначелника. Не само да су победили, већ су то учинили убедљиво. Оставили су противника иза себе за чак шест копаља. Препознали су грађани Мајура ко их води ка златном добу, ко ће им вратити Косово, ко је сачувао Железару у Смедереву, РТБ Бор, ко је поставио прву геј особу за премијерку у историји Србије, ко води евиденцију о изгинућу америчких перача прозора. Све су то били аргументи пред којима су и Скорпионси занемели и брже, јаче, боље, побегли из Мајура оставивши председнику Месне заједнице своју визит карту, за сваки случај.
Шалу на страну, Скорпионси су свирали у Мајуру таман толико, колико су на грађанским изборима за Месну заједницу учествовали представници Савеза за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Богу хвала, колико капирам, Савез и Зеленовић нису ни хтели да учествују на оваквим изборима. Никада ми неће бити јасно зашто су напредњацима и Месне заједнице битне. При том, ти избори су замишљени као грађански избори на којима не смеју да учествују политичке партије, већ грађани без партијских обележја. Један од кандидата који је изгубио изборе у Мајуру лепо је приметио да је његов противкандидат био Прворођени, а не неки његов комшија.
Руку на срце, овога пута у Мајуру није у организацији избора „помагао“ извесни Зеља са Косова, нити је концерт на поменутом локалном стадиону имао напредњачки бард Аца Лукас, али код шабачких напредњака, ови избори су имали императив живота или смрти.
Вероватно се ради о некаквој унутарстраначкој ситуацији где су народни посланици и функцинери шабачког СНС морали да се докажу. Још пре четири године сам се гласно запитао о бесмислу избора за Месне заједнице. Сећам се да ме је друг питао да идемо заједно да гласамо у Бари. Пристао сам, а онда су нас на улазним вратима дочекали неки фини људи у шпалиру и наредили да гласамо од тог до тог броја, јер су то „наши“. Срећом, препознао нас је један од супервизора у виду народног посланика СНС и више него уљудно рекао да нас пусте да гласамо без убеђивања. Тај цивилизовани апел није, додуше, стигао и до жене која нам је дала гласачки папир у руке, и са све намигом десног ока, уз више него изазован осмех на лицу, рекла да гласамо од тог до тог броја. Наравно да их нисмо послушали ни поред тог осмеха и шпалира убеђивања.
Ова победа је највише значила Прворођеном. Толико му је значила да је седницу Главног одбора СНС почео са том информацијом и честитком шабачким напредњацима. На истом скупу је најавио да ће се та странка окренути методама којима се служи Комунистичка партија Кине, јер је тамо била делегација од 15 чланова СНС са циљем да изучи методе којима се служи КПК. Мајур је само последица такве политике и идеологије. И тако ће бити све док сви не будемо постали чланови једне странке. Један народ, једна партија, један лидер. Звучи познато? Не, хвала!
Ненад Кулачин

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa