Инфо

22. децембар 2022.22. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОДРЖАНА 19. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

Највећи буџет у историји

„Буџет града за 2023. годину је капитални и развојни. Наша јавна предузећа послују у складу са Законом и позитивно“, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. „Јако ме храбри то што ће бити настављена улагања у Индустријску зону, што је неопходно да би све ово било одрживо“, навео је председник Скупштине града Немања Пајић. „Сматрамо да неке ставке, као што је одвајање за политичке странке или туризам, треба да буду доста мање и да тај новац може да буде утрошен на бољи начин“, каже одборник Иницијативе село – град Драган Станковић
Буџет од 6.155.233.900 динара за 2023 годину, усвојен на седници Скупштине града Шапца, највећи је у историји. Око 29 одсто овог износа предвиђено је за капиталне инвестиције. Владајућа коалиција поносна је на овај буџет, док се опозиција присутна на седницама слаже да је висина буџета адекватна, али су имали замерке на расподелу средстава.

Градоначелник Шапца Александар Пајић поносан је на буџет из више разлога. Поново је истакао да се град ни динар није задужио од када су они на власти и да истовремено успевају да враћају наслеђена дуговања.

-Буџет града за 2023. годину је капитални и развојни. Никада у историји града није био већи. Октобра 2020. године, када је била промена власти, буџет је био 4 милијарде. Све што смо обећали нашим суграђанима ми реализујемо и у наредној години. Капитална улагања су у даљи развој Северозападне индустријске зоне. Продали смо око 77 хектара земљишта и сада то опремамо. Поред тога, два велика пројекта су и нови Мачвански трг који ће бити на новом улазу у Шабац из правца Мачве. Добијамо прикључак на ауто-пут Рума – Шабац, нови мост преко Саве и брзу саобраћајницу. Очекујемо да крајем 2023. године ти радови буду завршени, а до тада ћемо имати нови улазак у град, рекао је градоначелник Пајић.

Скупштина место за дискусију
-Имали смо веома конструктивну расправу, што једна оваква седница и заслужује. Видели смо и да се буџет за 2022. годину реализује у складу са плановима, што значи да град добро планира буџет. Јавна предузећа добро функционишу. Скупштина града излази у сусрет потребама функционисања Градске управе, јавних предузећа, установа и грађана. Драго ми је да су ту и одборници опозиције. Скупштина је право место где треба да се дискутује о свим стварима, други одборници не треба седнице да прате путем медија, него да овде имамо расправу, рекао је Немања Пајић.



Пензионери ће и даље имати бесплатан превоз свим аутобуским линијама на територији Шапца. Такође је и за наредну годину предвиђено да сви прваци добију бесплатне уџбенике. Буџетом су обухваћени и најмлађи Шапчани.

-Од 1. јануара цена вртића ће бити још 10 одсто нижа и то је треће појефтињење вртића од 10 одсто од када ова власт води Шабац. Радимо и нови обејкат Предшколске установе на Летњиковцу и за њега је издвојено око 120 милиона динара. Наша јавна предузећа послују у складу са Законом и позитивно. За ову грејну сезону предвидели смо да нема корекције ни фиксног ни варјабилног дела цене, за све оне који су прикључени на „Топлану Шабац“. Захваљујем се свим нашим суграђанима што су имали веру да нова градска власт може да постигне ове резултате и наставићмо да радимо у интересу свим грађана Шапца, рекао је градоначелник Пајић.

Председник Скупштине града Немања Пајић истакао је да су заседања на којима се доносе буџети увек међу најважнијим.

-Можемо очекивати успешну годину због тога што је буџет никад већи. Трећина новца је опредељена за капиталне инвестиције. Дешавања ће се преселити у део града где ће бити Мачвански трг, због ауто пута. На тој страни се планира и изградња болнице. Верујем да ће сви наши суграђани бити одушевљени како ће то изгледати. Јако ме храбри то што ће бити настављена улагања у Индустријску зону, што је неопходно да би све ово било одрживо. На 77 продатих хектара земљишта се очекује више од 150 милиона евра улагања. То значи нова радна места и још више новца у буџету града, навео је Немања Пајић.

Већи буџет подразумева већа давања за све области, па и за област спорта и то за око 25 милиона динара за функционисање спортских клубова. Немања Пајић је подсетио да су ове године урађене две капиталне инвестиције у овласти спорта.

Купљена је Хала „Зорка“, а урађен је и комплекс отворених базена. Наставићемо са улагањем у спортску инфраструктуру и помагање наших спортских клубова. Више ћемо радити и на масовном и школском спорту. Град даје јаку подршку овој области, сматра Немања Пајић.

Опозицију су представљали одборници Иницијативе село – град Драган Станковић и Милош Јевтић и одборник Покрета Буђење Душан Туфегџић. Њихове замерке односиле су се углавном на издавња за пољопривреду. Сматрају да је, уместо предвиђеник 2,11 одсто, за ову област требало да буде опредељено 5 одсто средстава из буџета.

Фото: Глас Подриња, градоначелник шапца: буџет града капитални и развојни


-Буџет је заиста висок и за то су заслужни сви грађани. Нисмо задовољни средствима издвојеним за пољопривреду. Сматрамо да неке ставке, као што је одвајање за политичке странке или туризам, треба да буду доста мање и да тај новац може да буде утрошен на бољи начин. Ми се боримо колико можемо. Имамо поштовање према власти, а надам се да и они имају према нама. Има покушаја, у одређеним ситуацијама, да се деградира опозиција и ми као њени представници, али ми ћемо и даље покушавати, колико знамо и умемо, да будемо коструктивна опозиција, истакао је Драган Станковић.

На последњој седници у 2022. години усвојени су и програми пословања јавних предузећа, бројне урабанистичке одлуке, од којих је једна подразумевала и презентацију поменутог новог уласка у град и новог трга на Камичку, а изгласан је и деветомесечни извештај о буџету града за 2022. годину.
За директора ЈКП „Топлана Шабац“, на период од четири године, именован је досадашњи в.д. директора Рајко Шушић. Такође, за дирктора Туристичке организације именован је Душан Симић, досадањи в.д. ове функције.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa